• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

28.09.2021

07:00

SRBIJA ČEKA, KO ĆE VLADATI NEMAČKOM?! OVO JE ZA BEOGRAD OD SUŠTINSKE VAŽNOSTI! Tri su opcije, koalicija "Semafor", "Jamajka" ili "Kenija"?!

Vesti

SRBIJA ČEKA, KO ĆE VLADATI NEMAČKOM?! OVO JE ZA BEOGRAD OD SUŠTINSKE VAŽNOSTI! Tri su opcije, koalicija "Semafor", "Jamajka" ili "Kenija"?!

Podeli vest

Debakl nemačkih Demohrišćana na upravo održanim izborima ne meri se razlikom u dobijenim glasovima u odnosu na glavne konkurente, već padom popularnosti od skoro devet odsto. Pobednici izbora, Socijaldemokrate, moraće da počnu pregovore o koaliciji, koji će biti dugi i teški. Kako stvari stoje, najizglednija je koalicija „Semafor"

To kaže dugogodišnji dopisnik lista „Politika" iz Nemačke Miroslav Stojanović koji za Sputnjik analizira rezultate izbora u toj zemlji koji su održani u nedelju.

Koalicija „Semafor" najizglednija

Koalicija „Semafor" koja je, kao i ostale koje su se pominjale (Jamajka" ili „Kenija") nazvana po bojama stranaka koje bi je činile bila bi sastavljena od Socijademokrata (SPD), Liberala (FPD) i Zelenih.

Međutim, kako napominje Stojanović, pregovori će biti dugi i teški zbog programaskih i ideoloških razlika između partija, pogotovo sa Liberalima.

- Socijaldemokrate gotovo da nemaju dodirnih tačaka sa njima. Štaviše, imaju veoma oprečne poglede u socijalnoj politici. Liberali se zalažu za oštre finansijske rezove. Socijaldemokrate su za širenje socijalnih prava i pomoći i Liberali ih optužuju da umeju samo da troše novac, ali ne i da ga stvaraju. Liberali su stranka koja je bliska krupnom kapitalu i industriji - ističe Stojanović.

Više dodirnih tačaka SPD ima sa Zelenima, a uz to su već jednom i bili u koaliciji, u vreme dok je kancelar bio Gerhard Šreder, a ministar spoljnih poslova Joška Fišer, dodaje naš sagovornik.

- Oni iz te vlade imaju dobro iskustvo. Njihova koalicija je dosta dobro funkcionisala i to je neka vrsta zaloga sa kojim Olaf Šolc, lider Socijaldemokrata, može da računa u primamljivanju da Zeleni uđu u vladu - napominje Stojanović.

KO O ČEMU, MILANOVIĆ O SRBIJI! NOVA PROVOKACIJA PREDSEDNIKA HRVATSKE! Subotica je nekada bila najveći hrvatski grad!

Flertovanje između stranaka počelo je još tokom izborne noći, a već dan nakon izbora najavljeni su sastanci stranačkih rukovodstava svih partija. Nemački parlament, Bundestag, mora da bude konstituisan najkasnije do 26. oktobra tako da će tri stranke požuriti da pregovori što pre počnu i da ih intenziviraju kako bi vlada bila formirana što pre.

Osim Semafor koalicije, analitičari su pominjali još mogućnosti formiranja koalicije „Jamajka", koju bi činile demohrišćani (CDU/CSU) sa Zelenima i FPD, ili koalicije „Kenija", koja bi podrazumevala udruživanje dve najjače stranke, SPD i CDU/CSU, sa Zelenima.

Međutim, pokušaj da se formira koalicija „Jamajka" već je jednom propao 2017, kada su ovaj pokušaj „torpedovali" Liberali i Angela Merkel je još jednom bila prinuđena da formira veliku crveno-crnu koaliciju.

Velika koalicija gotovo isključena

Mogućnost velike koalicije sada je gotovo isključena, kaže Stojanović.

- Tri velike koalicije u četiri mandata Angele Merkel obile su se o glavu i jednoj i drugoj strani. Socijaldemokrate gotovo da su izgubili vazduh u čvrstom Merkelinom zagrljaju, ali su izgubili i konzervativci. Iz jednog izbornog kruga u drugi, osipalo se članstvo i padali su procenti - kaže on.

Koalicija „Kenija" bi zato bila velika koalicija - proširena Zelenima.

Najviše glasova na izborima u Nemačkoj dobili su Socijaldemokrate (SPD) i njihov kandidat za kancelara Olaf Šolc, dok se hrišćanske demokrate (CDU) sada već bivše kancelarke Angele Merkel suočavaju sa najtežim debaklom u svojoj istoriji. SPD osvojila je 25,7 odsto glasova, a savez CDU i njihovih bavarskih katoličkih saveznika Hrišćansko socijalna unija (CSU) 24,1 odsto. Trećeplasirani su Zeleni sa 14,8 odsto osvojenih glasova, četvrti su liberali koji su osvojili 11,5 odsto glasova. Za njima slede ultradesničarska AfD sa 10,3 osvojenih glasova, dok su na poslednjem mestu naslednici istočnonemačkih komunista, Levica, sa 4,9 odsto osvojenih glasova.

Stranka Angele Merkel doživela je pad od skoro devet odsto. Osim njih, pad su doživeli AfD od 2,3 odsto i Levica od čitavih 4,3 odsto. Za razliku od njih, rejting socijaldemokrata porastao je za 5,2 odsto, Zeleni su porasli za 5,8 odsto, a liberali za 0,7 odsto.

Gafovi Merkelove i Lašeta doprineli pobedi Šolca

Socijaldemokratski lider Olaf Šolc je ostvario, kako Stojanović kaže, pravo malo čudo - krenuo je iz ponižavajuće pozicije, sa svega 15 odsto podrške građana, a rezultat od više od 25 odsto dobijenih glasova osokolilo je najstariju stranku u Nemačkoj.

- Dogodilo se nešto kao vaskrsenje posustale stranke, koja je nekada, pogotovo u vreme Vilija Branta, bila veoma moćna - konstatuje naš sagovornik.

Padu Hrišćanskih demokrata i njihovih prirodnih partnera, bavarskih katolika iz Hrišćansko-socijalne unije doprinela je i sama Angela Merkel. Prvo je pre dve godine za naslednicu izabrala Anegret Kramp-Karenbauer, koja je posle nepunih godinu dana bila prinuđen ada se povuče.

SRBIJA DOBILA NAJBOLJU VEST IKAD, "Gasprom" potpisao 15-GODIŠNJI UGOVOR SA MAĐARSKOM o snabdevanju gasom PREKO NAŠE ZEMLJE!

Početkom ove godine, za vođu Hrišćanskih demokrata izabran je Armin Lašet, za koga se pokazalo da nije ličnost od formata koji bi mogao da svojoj stranci osigura pobedu na izborima, iako ima veliko politiko iskustvo. I on je napravio nekoliko ozbiljnih gafova od kojih Stojanović pominje dva - smejao se iza leđa predsednika Nemačke Franka Valtera Štajnmajera dok je ovaj razgovarao sa žrtvama razornih poplava i bio je optužen za plagijat.

- Ovaj debakl se jednim delom, iako je trend pada konzervativaca bio nezaustavljiv iz jednog izbornog ciklusa u drugi, može pripisati i njemu - kaže Stojanović i dodaje da se nije snašao tokom kampanje koja se, zbog epidemije koronavirusa uglavnom bazirala na televizijsim debatama u kojima je Olaf Šolc briljirao.

Zeleni će glasnije zagovarati kosovsku nezavisnost od Merkelove

Dok su Zeleni i FPD partije sa najvećim koalicionim kapacitetom, ultradesničarska AfD tog kapaciteta uopšte i nema. Jedini pokušaj da CDU uđe sa njima u koaliciju u pojedinim istočnim pokrajinama pre par godina odsečno je presekla Angela Merkel. Uprkos padu ova stranka ostaje druga najjača partija u istočnonemačkim pokrajinama Saksoniji i Tiringiji.

I NEMCI SU UKAPIRALI, PEŠADIJSKA ČETA VOJSKE SRBIJE NA VEŽBI "UKRŠTENE SABLJE 21"! Kak to radi naša vojska gledaće Ameri, Britanci, Francuzi...

Ako u koaliciju uđu Zeleni, dobiće ministarstvo spoljnih poslova i, prema Stojanovićevim rečima, može se očekivati da pokrenu teme neugodne za region u kojem se nalazi i Srbija. To su ekološke teme i poštovanje ljudskih prava i sloboda. Zeleni takođe gaje veliki animozitet prema Rusiji i Kini.

Uz to, ako se uzme u obzir da je izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon jedan od najvatrenijih zagovarača nezavisnosti Kosova i Metohije, visoki funkcioner Zelenih, može se očekivati da će se Nemačka, kao i za vreme Angele Merkel, držati stava o Kosovu kao nezavisnoj državi. Razlika je u tome što bi Zeleni kosovsku nezavisnost zagovarali napadnije i glasnije, ističe Stojanović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija