29.10.2021.

09:03

Foto: Printskrin

Planeta

SEDI VICEADMIRAL POSTAO HEROJ NACIJE KOJA JE U JANUARU BROJALA 300 MRTVIIH DNEVNO! Kako je uspeo da izvuče zemlju iz pakla kovida-19?!

Čovek zaslužan za skoro stoprocentnu portugalsku vakcinisanost sa dve doze - 86.8 odsto stanovnika ove zemlje (ostatak od oko 13 odsto nevekcinisanih čine uglavnom deca mlađa od 12 godina), zove se Enrike Goveja i Melo.

Ovaj 60-godišnji viceadmiral u portugalskoj mornarici i bivši zapovjednik podmornice, a na čelo nacionalnog štaba zza vakcinaciju došao je s funkcije pomoćnika za planiranje i koordinaciju Glavnoga štaba portugalskih Oružanih snaga.

Zahvaljujući njemu i visokoj stopi vakcinaciije koju je postigao, Portugalcima su od 1. oktobra ukinute gotovo sve epidemiološke mere. Nisu im više potrebne maske u zatvorenom, otvoreni su kafići, restorani, noćni klubovi.

Kako u zemlji više praktično nema osobe koja treba da se cepi, Portugal se sad posvetio vakcinaciji starijih i imunokompromitiranih osoba trećom dozom, a kad i s time završe okreću se vakcini protiv gripa. Sve to deluje nestvarno spram januara kada je Portugal imao više od 300 smrti od kovida dnevno!

Enrike Goveja i Melo, glavni junak portugalske borbe protiv kovida-19, svojim mirnim i autoritativnim pristupom najpre je potpuno pobedio antivaksere, destruktivce i druge lovce u mutnom. I to izašavši im na ulični megdan, tokom protesta koje su na proleće organizovali. Kad su mu vikali da je ubica, on im je, u ratnoj uniformi, odgovarao da je virus pravi ubica, a da je on tu da ih od njega obrani.

Prethodno je formirao najuži tim od oko 30 vojnih stratega, matematičara i lekara koji su isplanirali pa potom uz pomoć vojske i lokalnih zvaniičnika sagradili operativnu terensku mrežu od više od 300 državnih punktova za vakcinaciju. Neki su bili u školama, a neki na stadionima, ali svi na javnim mestima i u javnim prostorima. Odmah na samom početku kampanje sankcionisao je i nekoliko slučajeva protekcije i pokušaja cepljenja preko veze i mimo reda.

Viceadmiralova profesionalnost, pravednost i pouzdanost brzo su, poput koncentričnih krugova na vodi, doveli do širokog nacionalnog poštovanja i građanskoga poverenja. U portugalskom uspehu s maksimalnom vakciinaciijom postoje i neki drugi faktori, kao što je strah od masovnoga umiranja koje su prethodno iskusili, a tu je i dobro iskustvo sa renijiim kampanjama cepljenja protiv smrtonosnih dečjih bolesti iz šezdesetih godina.

Ipak, svi su saglasni da je za današnji život pun optimizma i bez ograničenja u Portugalu ipak najzaslužniji harizmatični sedi viceadmiral, trenutno najuglednija javna figura u zemlji.