30.10.2021.

12:42

Foto: Tanjug/AP

Planeta

POČEO SAMIT G20 U RIMU, glavne teme pandemija i klimatske promene!

To je prvi put da se čelnici država G20 sastaju uživo otkad se korona proširila svetom. Na sastanku nisu kineski vođa Si Đinping, koji nije napustio Kinu od početka pandemije, kao ni ruski predsednik Vladimir Putin. Obojica će se uključiti videovezom.

Samit se održava kratko nakon upozorenja stručnjaka da je potrebno hitno delovanje po pitanju smanjenja štetnih emisija i dva dana pre no što će se svetski čelnici sresti u Glazgovu na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija (COP26).

Grupa G20, koju čini devetnaest država i Evropska unija, odgovorna je za 80 odsto svetskih emisija gasova staklene bašte. Gotovo trećina se odnosi na Kinu.

Govoreći uoči dvodnevnog samita u Rimu, britanski premijer Boris Džonson, domaćin konferencije u Škotskoj, upozorio je da bi neuspeh u delovanju doveo do toga da buduće generacije imaju život koji je puno manje ugodan nego naš. On je priznao da ni G20 ni COP26 neće zaustaviti globalno otopljenje i da se svet može nadati samo usporavanju rasta temperature, piše BBC.

Džonson će pokrenuti i pitanje nejednakosti u svetskoj raspodeli vakcina. U svetu je iskorišćeno više od 6 milijardi doza cepiva. Međutiim, 160 bivših čelnika i javnih ličnosti u pismu Mariju Dragiju, premijeru Italije koja predsedava susretom, upozorilo je da je u siromašnim zemljama vakcinisano samo 2 odsto ljudi.

Od američkog predsednika Džoa Bajdena očekuju da pozove države na bržu proizvodnju energenata koji ove godine beleže veliki rast cena na svjetskom tržištu, piše BBC. G20 bi trebalo i da podrži minimalni porez za korporacije od 15 odsto, što podržava 140 država širom sveta.