17.11.2021.

10:12

Foto: Beta

Planeta

Objavljena ogromna studija o nuspojavama vakcina!

Štaviše, studija je otkrila da su primaoci  imali niže stope smrtnosti od raznih bolesti nepovezanih s covidom-19 nego nevakcinisane osobe, nakon što je sprovedeno prilagođavanje za starost, pol, rasu, etničku pripadnost i druge demografske karakteristike te mjesta na kojima se provodilo istraživanje.

Upoređena je smrtnost od uzroka koji nisu povezani s covidom-19

Informer

Pixabay

U uvodu rada autori ističu da su u američkom sastavu prijavljivanja nuspojava Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS) zabeleženi neki slučajevi smrti nakon vakcinisanja. Takvi događaji mogu biti posledica vakicinisanja, ali ne moraju, jer se očekuje da će neki ljudi umreti od raznih uzroka u bilo kojem razdoblju od nekoliko nedelja u godini, pa i nekoliko nedelja nakon primanja vakcine.

Kako bi se znalo postoji li povezanost između vakcinisanja i smrti, potrebno je uporediti smrtnost u vakcinisanoj i nevakcinisanoj populaciji od uzroka koji nisu povezani s kovidom-19 od srčanog ili moždanog udara. Za očekivati je da će među vakcinisanima biti manje smrti od kovida-19, što je studija takođe potvrdila – smrtnost je bila višestruko veća među nevakcinisanima.

Informer

U skupinu nevakcinisanih odabrane su osobe kojima u roku od 30 dana od početka istraživanja nije bila potvrđena infekcija kovidom-19.

Informer

Kako bi se osiguralo uporedivo ponašanje u smislu traženja zdravstvene nege među osobama koje su primile vakcinu i onima koje nisu, nevakcinisane osobe koje su ispunile uslove odabrane su među onima koji su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv gripe u poslednje dve godine. Tako je izbegnuta mogućnost da uzrok povećane smrtnosti među nevakcinisanima bude nesklonost traženju zdravstvenih usluga, među kojima i nesklonost vakcinisanju generalno.

Kohortno istraživanje sprovedeno je od decembra 2020. do jula 2021. godine među 11 miiona osoba uključenih u Vaccine Safety Datalink (VSD).

Informer

VSD je projekt saradnje Ureda za sigurnost vakcinisanja CDC-a i devet zdravstvenih organizacija, a uloga mu je da prikuplja električne zdravstvene podatke, uključujući informacije o vakcinama.

Među vakcinisanima je bilo manje smrti od svih ne-kovid uzroka


Kako bi uporedio smrtnost u dve grupe, tim je analizirao podatke 6,4 miliona vakcinisanih i 4,6 miliona demografski sličnih nevakcinisanih. Pokazalo se da su primaoci vakcina odobrenih u SAD-u, ali i u Evropi - Fajzerr-BioNTek, Moderna Spikevax i J&J/Janssen - imali niži rizik od smrti nego nevakcinisani.

Informer

pixabay

Nakon isključivanja smrtnih slučajeva povezanih s kovidom-19, standardna stopa smrtnosti (SMR) nakon prve doze iznosila je 0,42 za fajzer BioNTek odnosno 0,37 za Modernu te 0,35 i 0,34 nakon druge doze. Ove stope bile su niže od stope 1.11 među uporedivom grupom nevakcinisanih. Među primateljima vakcina Janssen ukupni SMR bio je 0.84, što je opet niže od stope 1.47 među nvakcinisanih uporedivom grupom.

Među mladima nije bilo razlike u smrtnosti.

Informer

Među osobama starosti od 12 do 17 godina rizik od smrtnosti nije se razlikovao između vakcinisanih Pfizerovom vakcinom i nevakcinisanih. Tokom istraživanja u ovoj starosnoj grupi dogodilo se 12 smrtnih slučajeva.

Na osnovu ovih rezultata CDC je dao preporuku da se vakcinišu svi stariji od 12 godina.