25.11.2021.

20:41

Foto: Fotoilustracija/Reuters

Planeta

EU TRAŽI OD RUSIJE DA PRESTANE SLATI HUMANITARNU POMOĆ DONBASU, DA NIJE BOLESNO, BILO BI... Za Brisel je to napad na Ukrajinu!

Dekret ima za cilj dalje odvajanje teritorija Donjecke i Luganske oblasti koje ne kontroliše Kijev, a to je u suprotnosti sa ciljevima Minskih sporazuma, navodi se u dokumentu EU.

Osim toga, EU smatra da takve mere narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Pozivamo Rusiju da poništi ovu odluku i zaustavi jednostrane mere koje izazivaju dalje zaoštravanje sukoba na istoku Ukrajine -  saopštile su diplomate.

Dekret koji je predsednik Vladimir Putin potpisao 15. novembra, tiče se humanitarne podrške Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. 

(VIDEO) SRBIJI STIŽU KORNETI IZ RUSIJE DO KRAJA GODINE - OVAJ SISTEM JE ZA NAS VAŽNIJI I OD S-400! Vučić i Putin zaledili NATO i region, naša vojska je već brutalna, a sa ovim...

U skladu sa njim, sertifikati o poreklu robe izdati u DNR i LNR biće priznati u Rusiji, a sama roba, zajedno sa ruskom, biće nabavljana uz jednake uslove i za državne potrebe Rusije. Pored toga, dokumentom se ukidaju izvozne i uvozne dadžbine za robu koja se šalje iz Rusije u DNR i LNR i obrnuto.