• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.11.2021

18:38

(VIDEO) SRBIJI STIŽU KORNETI IZ RUSIJE DO KRAJA GODINE - OVAJ SISTEM JE ZA NAS VAŽNIJI I OD S-400! Vučić i Putin zaledili NATO i region, naša vojska je već brutalna, a sa ovim...

AP photo/Printskrin/Fotoilustracija

Politika

(VIDEO) SRBIJI STIŽU KORNETI IZ RUSIJE DO KRAJA GODINE - OVAJ SISTEM JE ZA NAS VAŽNIJI I OD S-400! Vučić i Putin zaledili NATO i region, naša vojska je već brutalna, a sa ovim...

Podeli vest

Srbija će do kraja godine dobiti protivoklopne rakete „Kornet" iz Rusije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju

- Razgovarali smo o vojno-tehničkoj saradnji i upoznao sam Putina sa raznim promenama odnosa snaga u regionu. Prve stvari dobićemo do kraja godine, to nije strateška oprema, već taktička, protivoklopna raketa „Kornet", čiji lanseri i rakete deluju protiv oklopne tehnike i to je veoma važno za našu vojsku - rekao je Vučić.

Vučić je ranije rekao da je to „moćna raketa, jeftina je, a uništava tenk koji košta tri ili četiri miliona. Ovi zapadni tenkovi i pet ili više miliona -", rekao je predsednik Srbije

Podsetimo, Poslednjih nekoliko godina, države u našem okruženju ali i širom Evrope i sveta nabavljuje sve više oklopnih vozila. Logicno sledi i nabavka protivoklopnih sistema. Jedan od sistema koji izazivaju posebnu pažnju domaće i svetske javnosti jeste ruski "Kornet".

Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem "Kornet" ne može da uništi. Tako kažu fabrički podaci i ispitivanja na poligonima, ali i podaci sa terena.

U čemu je tajna? "Kornet" 9M133 konstruisao je čuveni zavod u gradu Tulu. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i Pancir S1 i čitav niz inovacija u svetu raketnog i topovskog naoružanja koje se odlično pokazalo u praksi.

"Kornet" je napravljen tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj. Prvobitni domet bio je 5,5 kilometara i razorna moć bila je zastrašujuća.

Tandem odnosno dupla kumulativna bojeva glava probijala je oklop sastavljen više od metra pancirnog čelika, a prethodno uništi aktivni reaktivni oklop. Probojnost betona je tri do tri i po metra.

Tako je bilo od 1998. godine. Dobro uvežbana posada mogla je za manje od jednog minuta da zauzme položaj, lansira raketu koju operater laserski navodi na cilj. Raketa do maksimalnog dometa leti 22 sekunde.

Putin je imao 90 pitanja za mene... Razgovarali smo o KiM, o železnici, farmaciji, ali i o vojno-tehničkoj saradnji - Uskoro nam stiže...

 

"Kornet" može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu.

Unapređenja u 21. veku

"Kornet" je takode ugrađivan na kupole oklopnih vozila, koje dizajnira i pravi ista firma. Postoji i samohodni lanser "Korneta", odnosno guseničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa.

Kao što je i to išlo kroz istoriju, razvijala su se oklopna vozila, pre svega sistemi za ometanje. Tenkovi su 90-ih i početkom 21. veka počeli da koriste bolje nišanske uređaje i gađaju sa većeg dometa. Protivoklopni sistem "Kornet" je imao ograničeni domet i počeo da biva podložan ometanju.

Zato su stručnjaci iz zavoda Tula napravili novi "Kornet" E i EM, koji se lansira i sa oklopnih vozila i ima veći domet, veću probojnu moć, otpornost na ometanje. Radi po principu - ispali i zaboravi, odnosno raketa se automatski navodi na cilj, a posada i lanser brže napuštaju položaj.

ODZVANJAJU UKRAJINSKI TENKOVI U DONBASU! Rusija UPOZORENA, ukoliko Moskva napadne Kijev to će prouzrokovati...

Domet protivoklopne rakete je osam kilometara, probojnost tandem kumulativne bojeve glave je 130 centimetara pancirnog čelika posle reaktivnog oklopa, kao i tri do tri i po metra armiranog betona.

U skladu sa iskustvima iz borbenih dejstava, razvijena je i termobaricna bojeva glava, konstrukcijski slicna tandem kumulativnoj bojevoj glavi. S tim da prva glava razbija zid bunkera, a druga uništava ljude i borbena sredstva unutar objekta. Domet termobarične glave je 10 kilometara.

Raketa sa novog sistema leti do maksimalnog dometa za manje od 30 sekundi.

Novo rešenje je lanser sa osam raketa na oklopnom vozilu Tigar M i još osam raketa u vozilu.

"Kornet" je deo nove borbene kupule Berežok za ruska oklopna vozila, BMP, BMD ili "Terminator", poznatiji kao ubica tenkova.

Sistem vodenja je unapreden, što je pojačalo domet, ali je i laserski sistem unapreden i mnogo je otporniji na ometanje. Zapravo, još nije potvrdeno da je neki uređaj uspeo da zaslepi laser sa "Korneta".

"Trofi" i dim zaustavljaju "Kornet"

Medutim, postoje dva sistema koji su za sada uspela da zaustave rakete iz "Korneta". Prvi je poznat od davnina, a to je dimna zavesa. Dim ne ometa samo nišanske uredaje "Korneta" vec i mnogih drugih mnogo naprednijih borbenih sistema.

Rusija i Belorusija ujedinjene! Zašto su lovci preletali granicu, DEŽURNE SNAGE PVO POVEĆANE?!

I na kraju, da li je "Kornet" najbolje protivoklopno oružje u svojoj klasi?

Jeftiniji je od zapadne i konkurencije iz Izraela. Jeste teži, ali to za sada nije bio problem. Brzina projektila je u klasi konkurencije, što nije presudno. Ključna prednost je probojnost. Da li je u pitanju tenk ili bunker, nema mu spasa.

"Kornet" uništava metar i trideset centimetara čelika iza prvog sloja oklopa ili tri i po metra betona.

To znač da je "Kornet" trenutno, najmoćiji u klasi prenosnih protivoklopnih projektila u svetu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mili

pre 2 godine

Toliko brutalna vojska da ne sme da mrdne na Kosovo?

Danijel

pre 2 godine

A sta je odgovor na Rafale od hrvatskih zlikovaca oni nikad ne spavajj a mi moramo da imamo sve jace od njih… S -400 je potreban vise i dugorocno novii avioni visenamjenski!!!

Perica Savic

pre 2 godine

Srbiju vise nikad niko nece smeti napasti kao NATO sto je uradio.

Ana

pre 2 godine

Da Srbija slavi danasnji dan, uspeh na svakom koraku ocigledno da je Deda Mraz poranio.

Stojan

pre 2 godine

Srbija zaista napreduje u svemu. Najzad je shvaceno da bez Rusije nema ni Srbije. Samo se nadam da ce domaci izdajnici to shvatiti jer da nema Srbije nema ni njih jer bi bili bezvredni za sve te neprijatelje za koje rade. Jaka Srbija onda su i oni jaci jer trebaju neprijateljima.

Nada

pre 2 godine

Putin je pokazao koliko ceni Srbiju. Ovo je dokaz celom svetu da smo mi važni Rusima.Ovo je nešto o čemu može da se sanja.Ruska federacija na čelu sa predsednikom Putinom je obezbedila najpovoljniju cenu gasa za Srbiju. Hvala im na tome.

Miloš

pre 2 godine

Rusija je jedna od svetskih sila i bitan cinilac na medjunarodnoj sceni. Dobar je osecaj kada imas nekog tako jakog za iskrenog prijatelja i kada znas da mozes da racunas na podrsku tako vazne zemlje.

Dušan

pre 2 godine

Imati prijatelja u ovako velikom svetskom lideru je neprocenjivo. Zahvaljujući upravo tome, Srbija danas uživa mnoge pogodnosti koje proističu iz prijateljskog odnosa sa bratskom Rusijom.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija