08.01.2022.

15:26

Foto: Tanjug/AP

Planeta

MEDIJI: RUSKA VOJSKA ZAUZELA 15 KRITIČNIH LOKACIJA U KAZAHSTANU, ovo je SPISAK objekata!

Ruske trupe raspoređene u Kazahstanu u okviru pružanja ODKB pomoći republici već su zauzele 15 vojnih i civilnih objekata koji se nalaze na teritoriji Kazahstana, potpuno ih očistivši od radikala i militanata. To se dogodilo tek trećeg dana nakon pojavljivanja ruske vojske u Kazahstanu, što ukazuje da ruska strana namerava da se veoma ozbiljno suprotstavi radikalima da preuzmu vlast u Kazahstanu.

Prema informacijama kojima raspolaže informativno-novinska agencija Avia.pro, danas u podne ruska vojska zauzela je ključne objekte na teritoriji Kazahstana: Aerodrom Almati, Aerodrom Nursultan, Zgradu Generalštaba, 602. vazduhoplovnu bazu, Telecentar, predsedničku palatu Nursultan, Štab protivvazdušne odbrane, Centralnu banku Kazahstana, Luku Aktau, zgradu Komiteta za nacionalnu bezbednost, proizvodi pogon za snabdevanje vodom u Aktauu...

U ovom trenutku ruska vojska je uspešno izvršila postavljene zadatke za čišćenje zemlje od militanata i naoružanih radikala, međutim, prema izvorima u Kazahstanu, učešće ruskog vojnog osoblja u nastavku antiterorističke operacije u Kazahstanu svedeno je na minimum.

Za to vreme, specijalne službe Kazahstana privele su bivšeg predsednika Komiteta za nacionalnu bezbednost Karima Masimova, zbog sumnje za veleizdaju. Pres služba Komiteta za nacionalnu bezbednost Kazahstana saopštila je da je Komitet 6. januara pokrenuo pretpretresnu istragu o veleizdaji, u skladu sa Krivičnim zakonikom Kazahstana, prenosi TA S S.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti zbog poskupljenja goriva, koji su potom prerasli u nerede i sukobe sa snagama bezbednosti širom zemlje. U nemirima je povređeno više od hiljadu ljudi, a desetine je ubijeno. Uhapšeno je oko 4.000 ljudi!

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev zatražio je pomoć od ODKB-a i snage te organizacije su stigle u Kazahstan, a vlasti su juče saopštile da je uspostavljen ustavni poredak u svim delovima zemlje.