01.02.2022.

09:25

Foto:

Planeta

AUSTRIJA PRELOMILA, PRVA U EVROPI DONELA ODLUKU - TEŠKA MERA ALI NEOPHODNA! Od danas stupa ZAKON O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI!

Nekoliko država  takođe je uvelo obaveznu vakcinaciju za starije građane ili medicinsko osoblje, međutim, Austrija je prva u Evropi koja je usvojila sličnu regulativu.

Administracija Austrije ističe da je vakcinacija efikasna u borbi protiv ozbiljnog oboljenja i da je Zakon neophodan kako bi se izbegle nove blokade. Ministar austrije za EU i Ustav Karolin Edštadler objasnila je da je - administracija svesna da je ovo veoma teška mera, ali da je neophodna.

- Mi, kao političari, imamo odgovornost da osiguramo rad sistema zdravstvene zaštite, da društvo može normalno da funkcioniše - rekla je Edštadlerova.

Priznaje da je obavezna vakcinacija mešanje u ljudska prava, ipak kako ističe da je to u ovom slučaju opravdano.

Informer

Obavezna vakcinacija

- Neophodno je izaći iz pandemije, a vakcinacija je jedini način za to i povratak u normalan tok života - kaže ona, i objašnjava da je zakon o obaveznoj vakcinaciji ističe u januaru 2024. godine, međutim to se može desiti i ranije i to ukoliko pandemije dozvolu.

Dodaje i da vlasti do sredine marta neće proveravati status vakcinacije stanovništva.Oni koji odbiju vakcinaciju suočiće se sa novčanim kaznama od 600 evra do 3.600 evra.Jedini izuzetak od vakcinacije dozvoljen je samo iz medicinskih razloga ili trudnoće.