09.02.2022.

23:20

Foto: AP/Tanjug

Planeta

AMERI SU OVO ZAMESILI! NARKOMANI KANIBALI, UBIJAJU SE MEĐUSOBNO I... Svet u šoku, horor u klinikama za odvikavanje od droge...

Zbog teške situacije u kojoj se zemlja našla nakon povlačenja američke vojske, narkomani u centrima za rehabilitaciju dobijaju hranu samo jednom nedeljno, te su počeli da se ubijaju međusobno i jedu jedni druge.

Umiru od gladi

Novinari Danskog radija posetili su jednu od klinika za odvikavanje od opijuma u Kabulu i svedoče o tome da pacijenti prolaze kroz pakao.

- Talibani su obećali da će se izboriti sa problemom opijuma u Avganistanu, gde se procenjuje da postoji između 2,5 i 3,5 miliona zavisnika. Počeli su da rešavaju problem tako što su sve beskućnike zavisnike zatvorili u centre za rehabilitaciju. Pacijenti tamo provode po tri meseca, koliko je procenjeno da im je potrebno da se oslobode zavisnosti - kažu novinari iz Danske.

Oni dodaju da ti centri za rehabilitaciju podsećaju na koncentracione logore.

- Po trojica leže u jednom krevetu, sve je prljavo i nema dovoljno hrane. Pacijenti su srećni ako jednom nedeljno dobiju obrok, budući da u celoj zemlji vlada nestašica hrane - istakli su novinari.

Jedan od pacijenata rekao im je da je nedavno prisustvovao kanibalističkom činu.

- Ubili su čoveka i zapalili vatru. Izvadili su mu creva, ispekli ih i pojeli - rekao je taj zavisnik od opijuma i istakao da on nije mogao da jede ljudsko meso.

Informer

Drugi pacijent je kazao da u klinici za odvikavanje ljudi svakodnevno umiru od gladi.

- Pojeli smo mačku koju smo juče našli u parku. Jedan je otkinuo glavu životinji i sam je pojeo. Jedemo i miševe, ma sve što nađemo - ispričao je taj pacijent, dodajući da još nije bio u situaciji da mora da jede ljudsko meso.

Nema pomoći

Ovakva kriza u Avganistanu rezultat je toga što su SAD blokirale novac te zemlje u inostranstvu, ne želeći da ga daju talibanima, koje smatraju teroristima. Osim toga, međunarodna pomoć je iz istog razloga obustavljena, te se zemlja suočava sa najgorom humanitarnom krizom u svojoj istoriji.

S druge strane, talibani pokušavaju da stanu na put proizvodnji i prodaji opijuma i heroina, od čega je zemlja praktično živela. Avganistan, koji proizvodi 80 odsto ukupnih količina opijuma i heroina u svetu, 2017. samo od toga zaradio je 1,4 milijarde dolara.