17.02.2022.

07:00

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

SRBIJA NIJE "POPILA PRIČU"! KAKO EVROPA MOŽE DA BUDE OVAKO NAIVNA?! SAD već profitiraju od rata Rusije i Ukrajine, čak i ako nije počeo!

Evropa postaje sve zavisnija od tečnog gasa iz Sjedinjenih Država, a u ovoj industriji preko okeana vlada radosna atmosfera", saopštava nemački list Der Spiegel.

Izdanje naglašava da Sjedinjenim Državama najviše koristi činjenica da su se ruske trupe koncentrisale u blizini ukrajinske granice, izazivajući paniku ne toliko u Ukrajini koliko u Evropi, pa horor priče na temu „Putin sprema napad" stižu sa one strane okeana sa zavidnom regularnošću.

Der Spiegel podseća da su SAD već u decembru prošle godine pretekle Katar i Australiju po snabdevanju TPG, postavši najveći svetski izvoznik tečnog gasa. Istovremeno, isporuke u Evropu su za dva meseca - novembar i decembar - porasle za 75 odsto. A sada je EU najveći kupac TPG-a u Vašingtonu. Inače, Trampova administracija je svojevremeno nazvala tečni prirodni gas „molekulima američke slobode". Sada su ti „molekuli američke slobode" dobili Evropu na raspolaganje.

Emili Meklejn, specijalista kompanije za istraživanje energetike Rystad Energy, veruje da će se gasni bum nastaviti još dugo, a da će gas biti tražen nekoliko decenija, uprkos činjenici da svet pokušava da pređe na obnovljive izvore energije, napominje list.

SRBIJA NE MOŽE POMOĆI! BAJDENU JE POTREBAN POLITIČKI USPEH NA BALKANU, ALI... Vašington frustriran nerealnim zahtevima Prištine!

Osnivač američke kompanije New Fortress Energy, koja prodaje TPG, kaže da sa poverenjem gleda u budućnost i čak i ako ceo svet sanja o prelasku na čiste izvore energije, međutim, u bliskoj budućnosti gas će biti izvor energije i američkog gasa.

- Ponovo probuđena energetska glad nakon recesije povezane sa pandemijom, a zatim i kriza u odnosima sa Rusijom, izazvali su skok cena. Prirodni gas je od robe u izobilju postao oskudna roba. Kao rezultat toga, američka industrija fosilne energije traži nove kupce u Evropi. Prema Rystad Energy-u, potražnja za TPG-om će porasti za 98% širom sveta u narednih dvadeset godina, što znači da će Amerika još mnogo godina skidati kajmak od njegove prodaje. Ali samo dok traje kriza u odnosima sa Rusijom i bude moguće uplašiti ceo svet neposrednim ratom - piše autor članka Ines Cetl (Ines Zcttl).

AMERI TRAŽE OD SRBIJE DA NE UZIMA RUSKI GAS - TO JE ZBOG ENERGETSKE BEZBEDNOSTI! Šta je u glavi Eskobara i ekipe iz Vašingtona!

Prema autoru, blokiranje rada ruskog gasovoda „Severni tok 2" dovešće do još veće zavisnosti Evrope od Sjedinjenih Država, što ne sluti dobro za budućnost - „molekuli američke slobode" neće doneti slobodu Evropskoj uniji.