17.02.2022.

14:59

Foto: Reuters

Planeta

NATO I DALJE PROVOCIRA! Oglasio se Stoltenberg, poziva Moskvu da uradi "ono što kaže"...

On je ponovio poziv Moskvi da se angažuje u diplomatskim naporima u cilju pronalaženja političkog rešenja za trenutnu krizu.

”Pozivamo Rusiju da uradi ono što kaže i da povuce svoje snage sa granica Ukrajine. To će biti prvi važan korak ka mirnom političkom rešenju”, poručio je Stoltenberg.

On je rekao i da su se ministrima odbrana NATO drugog dana sastanka u Briselu pridružili ministri Ukrajine i Gruzije kojima je potvrđena dalja politička i praktična podrška Alijanse u cilju očuvanja stabilnosti i odbrane. Stoltenberg naglašava i poziciju Alijanse o neprihvatanju povratka sfera uticaja gde su velike sile ”zastrašivale i naređivale drugima”.

Informer



”NATO vrata ostaju otvorena. Svaka odluka o novom članstvu je u rukam NATO saveznika i zemalja u pitanju i nikoga drugog. Nema odluka o Ukrajini bez Ukajine niti o Gruziji bez Gruzije”, poručio je Stoltenberg.

Na kraju drugog dana minsirskog sastanka iz NATO sedišta u Briselu Moskvi je ponovo poslat poziv da se nastavi sa dijalogom ”u dobroj veri” i u cilju nalaženja zajedničkog tla za otvorena pitanja.