01.03.2022.

15:20

Foto: AP/Tanjug

Planeta

IZA SUZA I SLIKA UKRAJINACA KRIJE SE UŽASNA PRIČA! Ovo niko ne vidi, njima nisu dali da beže! (Foto/Video)

Državljani afričkih zemalja, Indijci, Arapi i Sirijci ogorčeni su na ukrajinske snage koje kontrolišu granice jer se na bezbedno tlo propuštaju samo ukrajnske žene i deca. Ostale vraćaju nazad u Ukrajinu gde već šesti dan besne sukobi s Rusijom.

Kako je preneo Jutarnji list, državljani afričkih zemalja koji pokušavaju da pobegnu iz ratnog pakla Ukrajine suočeni su sa rasizmom i na sve načine im se onemogućava pristup sredstvima javnog prevoza od strane naoružanih osoba.

Studentkinja medicine poreklom iz Zimbabvea, 26-godišnja Korin Skaj rekla je da je situacija u Ukrajini podseća na filmove apokalipse, a naoružani civili šetaju gradom.

Korine, koja je majka devetomesečne bebe, britanskim novinarima je potvrdila da su joj na kontrolnim punktovima, na koje je došla kako bi pobegla iz eskalirajućeg rusko-ukrajinskog sukoba, pretili zbog njene boje kože. Prema njenim rečima, odvezla se do granice sa Rumunijom i još uvek se tamo nalazi, čekajući ulazak u tu zemlju. Rekla je i da su Ukrajinci nasilni prema njoj i smatraju da oni imaju pravo prvenstva pri begu.

Nedopustivo

Sličan problem prijavio je i nigerijski državljanin Osarumen, otac troje dece, koji je rekao da su mu ukrajinski službenici zatražili da ustupi svoje i sedišta svoje porodice u izbegličkom autobusu Ukrajincima, a vozač i naoružani vojnici kao razlog su naveli da "nema vožnje za crnce".

"Godinama sam aktivista, ali ovakvo nešto nisam video. Kada pogledam ljude koji nam brane da se spasimo, u njihovim očima vidim rasizam. Ovo se ne događa samo Afrikancima, nego i Indijcima, Arapima i Sirijcima. To je nedopustivo", rekao je on.

Izveštaji o maltretiranju na ukrajinskim granicama stigli su i do predsedavajućeg Afričkom unijom, senegalskog predsednika Maki Sala, kao i do šef Komisije Afričke unije Mousa Faki Mahamata, koji su izjavili da su veoma zabrinuti izvešćima koji stižu iz Ukrajine.

Izdali su tim povodom i saopštenje u kom su naveli da se radi o neprihvatljivoj diskriminaciji, kao i da su ti slučajevi, ako su tačni, šokantni rasizam i povreda međunarodnog prava.

Oglasila se i Nigerija koja je od ukrajinskih vlasti zatražila da sve izbeglice tretira jednako.

"Primili smo prijave kako ukrajinska policija i vojska odbija Nigerijcima ulazak u autobse koji prevoze izbeglice prema Poljskoj", kazao je savetnik nigerijskog predsednika Garba Šehu.

On je pomenuo i slučaj kada je nigerijska žena s malim detetom bukvalno izvučena iz autobusa kako bi se oslobodilo mesto za Ukrajince. Dodao je da se rasizam potom nastavlja i u Poljskoj, gde vlasti navodno takođe odbijaju ulazak nigerijskim državljanima.

BONUS VIDEO: