01.03.2022.

20:02

Foto: Fotoilustracija/Reuters

Planeta

(VIDEO) RUSIJA NEĆE PRVA, ALI... MOSKVA SE NADA DA BOG NEĆE DOZVOLITI UPOTREBU NUKLEARNOG ORUŽJA! Svet se uzda da NATO i SAD nisu "poludeli"?!

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja je na konferenciji za novinare u UN-u odgovorio na pitanja novinara da li preti nuklearni udar.

- Što se tiče upotrebe nuklearnog oružja, nadam se da Bog to neće dozvoliti - rekao je on.

Govoreći putem video-linka na konferenciji o razoružanju u Ženevi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je da neće biti pobednika ako izbije nuklearni rat.

Visoki diplomata Moskve je takođe izrazio nadu da do takvog sukoba nikada neće doći i pozvao SAD da uklone svoje bojeve glave iz Evrope. On je takođe optužio Kijev da preti da će narušiti svoj nenuklearni status.

- Za nas je neprihvatljivo da se, suprotno osnovnim odredbama Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, američko atomsko naoružanje i dalje nalazi na teritoriji nekih evropskih zemalja - rekao je Lavrov.

ŠTA JE SLEDEĆE, KUSTURICI ZABRANITI DA SNIMA FILMOVE U RUSIJI, KINI, FRANCUSKOJ, SRBIJI... Ludilu NATO i Amera se priključila i Češka...

On je dodao da su „opasnosti koje režim Zelenskog predstavlja za susedne zemlje i međunarodnu bezbednost značajno porasle nakon što su kijevske vlasti igrale opasne igre u vezi sa planovima za nabavku sopstvenog nuklearnog oružja.

Putin je u nedelju naredio da se kopnene jedinice zemlje, opremljene interkontinentalnim balističkim raketama, kao i Severna i Pacifička flota, stave u visoku borbenu pripravnost. On je objasnio da je odluka doneta nakon „nelegitimnih sankcija" Moskvi i „agresivnih izjava" zvaničnika SAD i EU.

PET UKRAJINACA ZA JEDNOG RUSA! Prva razmena zarobljenika od početka sukoba u Ukrajini! (VIDEO)

Rusija je započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošlog četvrtka nakon predsednikovog obraćanja naciji. Cilj ofanzive je, prema Kremlju, „zaštita naroda Donbasa koji je osam godina mučen od strane ukrajinskog režima". Posle višednevnih borbi, Moskva i Kijev održali su u ponedeljak prvu rundu pregovora u Belorusiji. Očekuje se da će se dalji pregovori nastaviti u bliskoj budućnosti.