04.03.2022.

19:24 >> 09:07

Foto: Reuters

Planeta

EU MOŽE OGRANIČITI PRAVA RUSIJE U MMF-u?! Rusija je ekonomski izolovana!

Rusija je ekonomski izolovana nakon što su ruske snage napale Ukrajinu u najvećem napadu na evropsku državu od Drugog svetskog rata.

Moskva napad naziva „specijalnom operacijom“. Obuzdavanje MMF-a moglo bi da bude deo još jedne runde sankcija, pošto rat u Ukrajini ulazi u drugu nedelju.

Rusiju je već pogodilo zamrzavanje sredstava centralne banke, zabrana EU, Kanade i SAD. vazdušni prostor, uklanjanje jednog broja njenih banaka iz međunarodnog platnog sistema SVIFT i sankcije grupi ruskih tajkuna.

Sjedinjene Države i EU sada su zabrinute da bi Moskva, odsečena od većeg dela svojih rezervi od 630 milijardi dolara, mogla da ima pristup rezervama MMF-a od 17 milijardi dolara koje je primila prošle godine kada ih je MMF podstakao da se bore protiv pandemije COVID-19.

SDR je valuta MMF-a zasnovana na korpi dolara, evra, sterlinga, jena i juana. Da bi potrošila 17 milijardi dolara u SDR, Rusija bi morala da pronađe zemlje spremne da ih razmene za osnovne valute, što se čini malo verovatnim. 

Zvaničnik Ministarstva finansija rekao je u petak da Sjedinjene Države čine sve što mogu da spreče Rusiju da koristi od svojih rezervnih sredstava MMF-a, rekavši da se Moskva suočava sa velikim, ako ne i nepremostivim preprekama da to učini.

Sjedinjene Države i njihovi partneri, koji čine veliku većinu dostupnih partnera u MMF-ovom sistemu SDR transakcija, neće preduzimati nikakvu takvu razmenu, rekao je zvaničnik.

BONUS VIDEO:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.