• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

04.03.2022

22:34 >> 15:06

RAT U UKRAJINI! Zelenski: Rukovodstvo Alijanse dalo zeleno svetlo za bombardovanje ukrajinskih gradova, naselja i sela, odbijajući da napravi zonu zabrane letova! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/Ap/Printskrin Tviter/abc

Vesti

RAT U UKRAJINI! Zelenski: Rukovodstvo Alijanse dalo zeleno svetlo za bombardovanje ukrajinskih gradova, naselja i sela, odbijajući da napravi zonu zabrane letova! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Deveti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Požar u području Zaporoške nuklearne elektrane zabrinuo svet. Trebalo bi da počne primena dogovora o uspostavljanje humanitarnih koridora. U Ukrajinu stižu strani plaćenici


22.42 Sajber rat u punom jeku

Hiljade hakera dobrovoljaca i IT stručnjaka širom sveta pomažu u odbrani Ukrajine, a neki to čine tako što vrše hakerske napade, izjavio je u petak visoki zvaničnik ukrajinske vlade za sajber bezbednost.

22.39 "Rukovodstvo Alijanse dalo je danas zeleno svetlo za bombardovanje ukrajinskih gradova, naselja i sela, odbijajući da napravi zonu zabrane letova i zatvori nebo", rekao je Zelenski.

22.33 - Džonson progovorio na ukrajinskom?

 

 

22:30 -Zelenski: Nastavljamo da se borimo

 

 

22.29 - Ambasador pozdravio predlog Turske

Genadij Gatilov, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, pozdravio je danas predlog Turske da se sledeće nedelje održi sastanak ruskog i ukrajinskog ministara spoljnih poslova u toj zemlji, javila je agencija RIA Novosti.

Gatilov je rekao da je ideja o održavanju takvog sastanka tokom diplomatskog foruma od 11. do 13. marta u Antaliji dobra, preneo je Rojters.
22.13 - Južna železnička stanica u Harkovu, evakuacija

22.00 - Zaharova: "U pitanju je koncentrisana mržnja"

Potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je antiruske sankcije koje uvodi Zapad sferama koje nemaju veze sa politikom koncentrisanom mržnjom.

Govoreći za televiziju "Zvezda" o tome kako "kolektivni razum" Amerike i njenih saveznika pokušava da utiče na Moskvu, ona je napomenula da su ti pokušaji uticali na oblasti koje nemaju nikakve veze sa politikom.

- Znate da su se sankcije dotakle drveća, pasa i mačaka, šta je ono što želite? S kim mi imamo posla? Imamo posla sa nekom koncentrisanom mržnjom. Ovde se ne radi više o logici, niti o efikasnosti toga što uvode, već prosto o demonstraciji onoga što je očigledno duboko postojalo i isplivalo na površinu - smatra Zaharova.

Na pitanje o reakciji SAD na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini i "ucenu" koja je zatim usledila, portparolka je istakla da američkom narodu nije potreban Hladni rat.

- Vrlo dobro shvatam da američkom narodu čitava ta priča sa nastavkom Hladnog rata nije potrebna. Ne govorim sada o našim ljudima, o nama i vama – mi smo uvek činili sve da pokažemo samo miroljubivost i želju za pregovorima o složenim pitanjima, samo integraciju u svoje mirovne procese - dodala je.

Foto: Reuters

21.54 - "Booking" blokirao Rusiju

Online turistička agencija za podnošenje rezervacija i drugih turističkih proizvoda "Booking" blokirala je Rusiju. Preko te aplikacije nemoguće je zakazati putovanje u Rusiju.

21.15 - Ruske trupe zauzele železničku stanicu u Trostjancu?

U Trostjancu u Sumskoj oblasti, ruske trupe su zauzele železničku stanicu, rasporedile opremu u stambenim naseljima, uklonile javni prevoz, oborile ukrajinskog zastavnika. Sa mesta nije moguće otići, tamo se humanitarni tovar ne isporučuje.

21.10 - Militanti albanskog i kavkaskog porekla napuštaju teritoriju zone deeskalacije Idlib ka Evropi

TsPVS dobija informaciju da militanti albanskog i kavkaskog porekla napuštaju teritoriju zone deeskalacije Idlib ka Evropi kako bi dalje učestvovali u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine.

Ovo je saopštio zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Sirijskoj Arapskoj Republici kontraadmiral Oleg Žuravljov.

21.05 - Rusija blokirala Tviter

Roskomnadzor je ograničio pristup društvenoj mreži Tviter u Rusiji.
Usluga je blokirana na osnovu člana 15.3 Federalnog zakona br. 149-FZ "O informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija", navodi se na veb stranici Roskomnadzora .

20.17 - Zelenski: Osećamo podršku celog sveta

 

 

20.15 Putin je potpisao zakon o proširenju sankcija za kršenje prava ruskih državljana na sve strance i lica bez državljanstva.


20.00 - Ponovo sirene u Kijevu

20.00 Rusija blokira Fejsbuk

Ruska služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor saopštila je da će početi da blokira Fejsbuk zbog diskriminacije ruskih medija.

19.47 - "Rusija planira da u rat uvuče i druge zemlje"

"Rusija planira da u rat protiv Ukrajine uvuče i druge zemlje, uključujući članice ODKB", sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov.

19.36 - "Nastavićemo da koristimo sankcije"

 

 

19.24 - Nova finansijska podrška za Ukrajinu

4. marta, tokom sastanka, Upravni odbor Evropske investicione banke jednoglasno je izrazio osudu brutalne agresije Rusije na Ukrajinu.

Inicijalni paket podrške koji je odobrio Odbor ima za cilj da "pomogne ukrajinskim vlastima da zadovolje najhitnije finansijske potrebe, uključujući kupovinu hrane, medicinske opreme i goriva za svoje građane".

Odbor se takođe složio o daljim inicijativama koje će se nastaviti.

19.16 - Pušilin o pregovorima Moskve i Kijeva

DNR ne razmatra opcije u kojima će morati da zaustavi kontraofanzivnu operaciju i oslobađanje teritorija, izjavio je Pušilin o pregovorima Moskve i Kijeva.

19:02 - Otkrivena jedna od opcija u pregovorima Moskve i Kijeva, čitajte više OVDE!

18.49 - SAD: Nema dokaza da je Rusija napala nuklearne rektore

SAD nisu videle dokaze da je Rusija u četvrtak napala same nuklearne reaktore u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine i da je izgleda korišćeno malokalibarsko oružje tokom sukoba, izjavila je danas američka podsekretarka za energetiku za nuklearnu energiju DŽil Hrubi.

Ona je u intervjuu za MSNBC rekla da je administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena dobro pripremljena za sve scenarije koji uključuju i zračenje oslobođeno iz nuklearne elektrane u Zaporožju, preneo je Rojters.

"Ne bih pričala o tome kako će NATO reagovati na ove događaje. Međutim, mi smo ozbiljni u nameri da učinimo sve što je moguće da sprečimo curenje radijacije, da preuzmemo kontrolu nad situacijom i ohrabrimo sve strane da se ponašaju odgovorno u ovom periodu", istakla je ona, prenela je agencija RIA Novosti.

18.11 - Zaseda Savet bezbednosti UN nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini


17.47 - Objavljen i navodni snimak oborenog ruskog SU-25 u blizini Makarova u Kijevskoj oblasti

 

 

17.30 - Zelenski razgovarao i sa prestolonaslednikom Abu Dabija

 

 

17.08 - "Umesto da zaustve genocid, oni upumpavaju oružje"

"Vašington i zemlje Zapada, umesto da nateraju Kijev da zaustavi genocid nad jugoistokom, počeli su da upumpavaju oružje u Ukrajinu", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

17.03 - "Zelenski neće pristati"

"Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski neće pristati na uslove zemlje agresora, koji mogu narušiti teritorijalni integritet i slobodu Ukrajine", izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak.

15.46 - Razgovarali Šolc i Putin, ovo su detalji!

15.03 - Volodin tvrdi je Zelenski nije u Ukrajini, njegovu izjavu čitajte OVDE.

14.56 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da brutalna invazija Rusije na Ukrajinu ”nagora vojna agresija u Evropi poslednjih decenija”.

On je upozorio da će dani koji dolaze biti, po svemu sudeći, ”još gori”.

14.51 - Stoltenberg još jednom ponovio da se NATO neće uključiti u sukob u Ukrajini. Opširnije OVDE.

14.09 - Državna duma Rusije usvojila je predlog zakona koji sadrži kompleks mera za podršku biznisa i stanovništva u uslovima sankcija.

Dokument je inicirala ruska vlada. Predlog zakona definiše mehanizme podrške privrednom sektoru, uključujući i one kojima se pojednostavljuju procedure licenciranja utvrđene zakonom, uređuju specifičnosti pravnog režima u nabavci dobara, radova, usluga za potrebe državnih i opštinskih potreba, kao i specifičnosti regulisanja pravnih odnosa u oblasti delatnosti osiguranja u Rusiji.

13.48 - U Nikolajevu izdato upozorenje o vazdušnom napadu

Vlasti ukrajinskog crnomorskog lučkog grada Nikolajev izdale su danas upozorenje o vazdušnom napadu nakon što su saopštile da se vode borbe oko grada u trenutku dok ruske snage pokušavaju da napreduju. Ukrajinske vlasti su ranije danas saopštile da je rusko napredovanje ka gradu zaustavljeno, nakon što je regionalni guverner Vitalij Kim saopštio da ruske trupe ulaze u grad, preneo je Rojters. Kim je prethodno u video izjavi objavljenoj na internetu rekao da se vode borbe u delovima grada.

13.27 - Kremlj pozvao Ruse da se okupe oko Putina, detaljnije OVDE.

Foto: Tanjug/AP

13.04 - EU suspendovala Rusiju iz naučno-istraživačkih programa

Evropska komisija suspendovala je danas saradnju sa ruskim subjektima u istraživanju, nauci i inovacijama, kao i aktivnosti sa Rusijom i Belorusijom u programima prekogranične saradnje, u okviru Evropskog instrumenta za susedstvo, i programu za region Baltičkog mora. U Evropskoj komisiji navode da su se na ove poteze odlučli u znak solidarnosti sa narodom Ukrajine nakon invazije Rusije na tu zemlju.

13.02 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je mogućnost da se sastanu predsednici Ukrajine i Rusije. Peskov je rekao da to za sada nije u planu.

- Sada je vreme da dve delegacije vrše pregovore - poručio je Peskov.

On je dodao i da nije u planu da Putin razgovara sa američkim predsednikom Bajdenom.

12.56 - Crna Gora proteruje ruskog diplomatu. Detaljnije čitajte OVDE.

12.48 - NATO i Nemačka se neće mešati u vojne akcije u Ukrajini, saopštila nemačka vlada

12.15- Ponovo se oglasio Putin, detaljnije čitajte OVDE.

12.10 - Rusi blokirali rad zapadnih medija, opširnije čitajte OVDE.

11.46 - Donjeck: Ukrajinski nacionalisti sprečavaju civile da napuste Marijupolj u strahu da neće imati nikoga da ga koriste kao ljudski štit

11.32 - Ruske trupe prvi put su ušle u ukrajinski crnomorski lučki grad Nikolajev, prenose agencije. Ovu informaciju javile su lokalne vlasti grada Nikolajeva u Nikolajevskoj oblasti. U video-izjavi objavljenoj na internetu, guverner Vitalij Kim rekao je da su borbe u toku u delovima grada.

10.34 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Energodar u kome se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

09.48 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izgubio je kontrolu nad delovanjem ukrajinskih diverzantskih grupa uz učešće stranih plaćenika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

09.43 - NATO nije strana u sukobu u Ukrajini i ne traži rat sa Rusijom, ali će povećati svoje prisustvo na granicama Ruske Federacije, rekao je Stoltenberg.

09.21 - Porše je zaustavio isporuke automobila u Rusiju

09.15 - Duma:Zatvor preti svakom ko širi lazne informacije o vojsci

Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma, izglasala je danas zakon kojim se zabranjuje širenje lažnih informacija o oružanim snagama. Novim zakonom zaprećena je i zatvorska kazna, preneo je Rojters. Zakon, koji je usvojila Državna Duma, uvodi kazne i zatvorske kazne za osobe koje namerno šire lažne informacije o oružanim snagama, što može naneti ozbiljnu štetu državi, kaže se u saopštenju Donjeg doma ruskog parlamenta.
 

08.55 - Kina: Apelujemo na sve strane, osigurajte bezbednost nuklearki

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je danas na sve strane da osiguraju bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini, nakon što je požar izbio u zgradi za obuku nuklearke tokom intenzivnih borbi između ukrajinskih i ruskih snaga, prenosi Rojters.

"Pratićemo situaciju i pozivamo sve strane da budu uzdržane, da izbegnu eskalaciju i da osiguraju bezbednost nuklearnih postrojenja", kazao je ministar spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare.

08.24 - Tokom povlačenja, Oružane snage Ukrajine bombarduju napuštena naselja, javlja šef predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre

08.02 - Predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin izjavio je za televiziju „Rusija 24“ da ne isključuje mogućnost da će strani plaćenici pokušati da napuste Mariupolj preko humanitarnih koridora pod maskom civila.

07.12 - Radijacija u regionu Zaporožja nakon požara u nuklearki ostaje "normalna", nema pretnje po stanovništvo, saopštava uprava, preneo je Tass


07.03 - Rusija ograničila pristup BBC-ju na ruskom jeziku

Rusko telekomunikaciono nadzorno telo ograničilo je pristup Bi-Bi-Si-jevom (BBC) servisu na ruskom jeziku, kao i Radiju Slobodna Evropa i mediju Meduza, javlja danas agencija RIA Novosti. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da se BBC koristi sa ciljem da se potkopa unutrašnja politička situacija i bezbednost u Rusiji.
 

06.43- Zarobljeni ukrajinski tenkovi u Andrejevki kod Volnovahe (južni pravac ofanzive armije DNR).

Ukrajinska vojska je, povlačeći se, ostavila četiri tenka odjednom u dobrom stanju i sa municijom, javlja dopisnik Sputnjika.

 

 

06.00 - U Češkoj danas stupa na snagu vanredno stanje koje je proglasila vlada zbog velikog priliva izbeglica iz Ukrajine.

Vanredno stanje će trajati 30 dana, a vlada može da ga produži ako bude neohodno, prenosi CNN. Premijer Petr Fijala rekao je ranije da se vanredno stanje uvodi iz čisto tehničkih razloga, kako bi se Češka izborila sa prilivom izbeglica i da nikako neće imati uticaja na građane te zemlje. 


05.31 - U ukrajinskoj nuklearki Zaporožje izbio je požar pošto je granatirana, saopštili su gradonačelnik Energodara Dmitrio Orlov i načelnik Zaporoške regionalne državne administracije Oleksandar Staruh.

Foto: Tanjug/AP


Staruh je na Telegramu napisao da gore jedna od zgrada u naučno-istraživačkom kompleksu i laboratorija. Upravna zgrada je oštecćena, ali se nije zapalila, prenosi Ukrajinska pravda.

Foto: Tanjug/AP

Vršilac dužnosti glavnog inspektora za nukleanu i radijacionu bezbednost Ukrajine Oleg Korikov saopštio je da na nuklearnoj centrali ima 7 nuklearnih instalacija, 6 energoblokova i nuklearno skladište. Po njegovim rečima, energoblok №1 je ranije bio obustavljen radi remonta, energoblokovi №2 i №3 su bezbedno zaustavljeni, №4 nastavlja da radi, №5 i №6 – rezervni, nema pretnje.

 

 

04.19 - Međunarodna agencija za atomsku energiju: Požar u području Zaporoške nuklearne elektrane nije zahvatio „glavnu opremu“ elektrane.

03.07 - Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa ukrajinskim kolegom Vladimir Zelenskim o Zaporoškoj nuklearnoj situaciji, javlja Si-En-En.
 

01.57 - Administracija Panamskog kanala isključila je mogućnost zatvaranja prolaza ruskim brodovima zbog konflikta u Ukrajini i ratifikovala svoju posvećenost deklaraciji o neutralnosti iz 1977. godine.

01.15 - Čečenski lider Ramzan Kadirov obratio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da „naredi“ vojsci da zauzme Harkov, Kijev i ostale ukrajinske gradove.

"Druže predsedniče, druže vrhovni komandante, više puta sam govorio da sam ja vaš pešadinac, da sam spreman život da dam za vas. Međutim, ja ne mogu da gledam kako ginu moji i vaši borci Ministarstva odbrane, Nacionalne garde i drugih struktura. Molim vas da zatvorite oči na sve i dozvolite da za dan-dva stavimo tačku na to što se tamo dešava. Samo to će spasiti našu državu i narod. Ubeđen sam u to", napisao je Kadirov na telegramu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mito

pre 2 godine

Ovi Nemci, mislim na političare, posebno na zelene i Jošku Fišera, ideologa za napad na SFRJ i SRJ. Prvo su dodavali oružje republikama koje su gazile ustav SFRJ, a onda su i pogazili sopstveni ustav i učestvovali u napadu na SRJ (setite se voza), zločini treći put u 20-tom veku. Sada doturaju oružje Ukrajini i nisu učesnici sukoba. Dodajmo da u napadima na SFRJ i SRJ je bio zabranjeno naše naoružavanje. Razočaran sam ponašanjem nemačkih političara, koji rade u korist SAD, na svoju štetu. Ameri su im poručili dovođenjem novih 6000 vojnika, da je Nemačka pod patronatom SAD, jer su gubitnik II SR i kao takvi do daljnjeg su u zatvoru.

Laki

pre 2 godine

Povampirenje fasizma na delu, ako je fasizam uopste bio nestao 1945.g . EU sada to demantuje i stala je rame uz rame sa USA i pokazali da se nisu ni borili protiv fasizma, vec za vodeću ulogu, koju nisu hteli da prepuste Nemackoj i Hitleru.

Aleksandar

pre 2 godine

Govedo. Najgora vojna agresija je bila 1999. Mamicu ti jebem fasisticku. Ovde jedna zemlja ratuje protiv druge. Vas 19 smradovskih zemalja ste krenuli protiv jednog naroda , koji nije nikoga napao.

Baki

pre 2 godine

Zelanski oseća nešto drugo !!!! Oseća kako su mu uterali nešto u b*lju i da mu rastu magareće uši !!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17