05.03.2022.

19:48

Foto: tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Planeta

Gradonačelnik Mariupolja potvrdio da je PRIMIRJE potpuno propalo! Grad pod velikim napadima, evakuacija otkazana, a NAJVEĆA LUKA CRNOG MORA i dalje ključna za rusku stranu!

Grad je danima pod velikim napadima ruskih snaga, a BBC je objasnio zašto je Marijupolj strateški toliko važan. Reč je o jednoj od najvećih ukrajinskih luka na Crnom moru i jednom od ključnih gradova na području između Krima i Rusije.

Zauzmu li Rusi Marijupolj, piše BBC, mogli bi da preuzmu kontrolu nad rutom koja povezuje Lugansk i Donjeck.

Navedene oblasti su pod kontrolom ruskih separatista koji imaju podršku Kremlja, a čiju nezavisnost je Vladimir Putin priznao pre početka invazije.

Evakuacije, kažu iz Međunarodnog Crvenog krsta, danas neće biti. U Marijupolju živi oko 400.000 stanovnika.

"Upravo sam u Marijupolju, na ulici, i čujem granate svakih par minuta. Vidim automobile ljudi koji su pokušali da izađu iz grada, a sada se vraćaju. To je haos", rekao je 44-godišnji inženjer Aleksander.

"Pozivamo ljude da se vrate u skloništa jer se ruska strana ne pridržava prekida vatre i nastavlja paljbu po gradu i okolini", saopštile su gradske vlasti.

Informer

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je ukrajinske nacionaliste za propast evakuacije i tvrdi da oni sprečavaju ljude da napuste grad.

Zamenik gradonačelnika Serhij Orlov rekao je BBC-u da je primirje potpuno propalo.

"Nastavljaju da nas zasipaju projektilima. Ludi su. Nema prekida vatre u gradu i nema ga nigde uz planiranu rutu. Naši civili su bili spremni, ali nisu mogli da odu zbog granatiranja", rekao je on.

Humanitarni koridori dogovoreni su na drugoj rundi pregovora ukrajinske i ruske delegacije u Belorusiji.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video: