• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

05.03.2022

22:27 >> 15:50

Putin: Imamo snage da ispunimo zadate ciljeve u Ukrajini, Zelenski: Idite u ofanzivu! (VIDEO)

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

Putin: Imamo snage da ispunimo zadate ciljeve u Ukrajini, Zelenski: Idite u ofanzivu! (VIDEO)

Podeli vest

Deseti dan ruske vojne intervencije u Ukrajini. Obe strane očekuju treću rundu pregovora tokom vikenda. Ukrajinske snage i dalje granatiraju Donjeck, saopštila je DNR. Ruska vojska takođe gađa ciljeve, u napadu dronom uništen je punkt bataljona "Ajdar". CNN obustavlja emitovanje u Rusiji, sve je veći broj vodećih zapadnih kompanija koje prekidaju poslovanje u RF

22.25 - Benet prvo sa Putinom u Moskvi,onda telefonom sa Zelenskim

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se danas u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o ratu u Ukrajini, a kasnije je imao telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je njegov kabinet.

Izrael se, po predlogu Zelenskog, ponudio da posreduje u sukobu između Rusije i Ukrajine, a na njihovom tročasovnom sastanku u Kremlju, Benet je sa Putinom pokrenuo i pitanje velike jevrejske zajednice zahvaćene ratom u Ukrajini, saopštio je portparol izraelske vlade, prenosi Rojters.

Izrael će sledeće nedelje poslati medicinske timove u Ukrajinu da postave terensku bolnicu koja će pomagati u lečenju izbeglica, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.
Benet koordinira napore u ukrajinskoj krizi sa SAD, Francuskom i Nemačkom, a posle sastanka sa Putinom, izraelski premijer se uputio u Berlin na razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, naveo je njegov portparol.

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa Benetom pre nego što je odleteo u Moskvu da ga obavestio o razgovorima koje je vodio sa Putinom, saopštila je Jelisejska palata.

„Oni će ostati u kontaktu sa ciljem postizanja primirja, i to u koordinaciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom“, naveo je zvaničnik iz francuskog predsedništva.
Benet i Putin su takođe danas razgovarali o tekućim pregovorima između svetskih sila i Irana, o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015, nakon što je Moskva danas saopštila da su sankcije Zapada koje su joj uvedene zbog invazije na Ukrajinu postale kamen spoticanja za obnavljanje dogovora sa Teheranom, kome se Izrael protivi, navodi Rojters.

22.20 - Bajden se obratio Rusima!

Celu vest čitajte na linku OVDE!

21.50 - Moldavija i Rumunija stvoriće koridor za tranzit izbeglica

Premijerka Moldavije Natalija Gavrilica rekla je da će Moldavija i Rumunija stvoriti zeleni koridor za izbeglice iz Ukrajine kako bi im olakšali tranzit ka Evropskoj uniji.

"Nakon razgovora sa rumunskim premijerom Nikolajem Čukom, odlučili smo da obezbedimo zeleni koridor za građane Ukrajine, olakšavajući njihov tranzit kroz Moldaviju. Rumunija će obezbediti transport i, ako bude potrebno, povećati broj osoblja kako bi se olakšao prelazak granice", rekla je ona.

Ranije je poljska granična straža izvestila da je više od 700.000 ukrajinskih državljana ušlo u zemlju od početka ruske specijalne operacije.

21.43 - Zelenski: "Idite u ofanzivu!"

Svaki metar naše ukrajinske zemlje osvojen protestom i poniženjem okupatora je korak ka pobedi cele Ukrajine. Ovo je šansa za život. Ukrajinci, u svim našim gradovima gde je neprijatelj ušao, osetite to, idite u ofanzivu!

21.35 - Teška bombardovanja Irpenja

Kasno poslejepodne zabeležena su teška bombardovanja Irpenja, gradića na severozapadnoj periferiji Kijeva gde ruska vojska nastoji da probije ukrajinsku odbranu, prenosi BBC. Velik broj civila beži preko improvizovanog pešačkog mosta preko reke.

21.32 - Oborena stranica FSB-a?

 

 

21.29 - Velika Britanija savetuje građanima da napuste Rusiju

Britanska Vlada savetovala je svim državljanima Velike Britanije u Rusiji da napuste tu zemlju, ako nemaju preke potrebe da u njoj ostanu.
"Kako bi podržali Britance koji se vraćaju, ukinuli smo (obavezu popunjavanja) obrasca za lociranje putnika i testove za putovanja za sve koji putuju iz Rusije", naveo je britanski ministar saobraćaja Grant Šaps na Tviteru.
Kako prenosi Bi-Bi-Si, direktni letovi nisu mogući, ali je i dalje moguće putovanje preko Istanbula i Dohe.

21.23 - Putin: Imamo snage da ispunimo zadate ciljeve u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ruska vojska ima dovoljno kapaciteta da izvrši sve zadatke po pitanju specijalne operacije u Ukrajini i da bi potezi Kijeva po njemu mogli da ugroze ukrajinsku državnost.

Foto: AP/Photo

"Imamo dovoljno snage i sredstava da uradimo sve što smo sebi zadali“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je takođe rekao i da ukoliko Ukrajina "nastavi da radi ono što radi" u pitanje će doći i ukrajinska državnost, prenosi Sputnjik.

„Svi ljudi koji to ne žele da razumeju, posebno rukovodstvo Kijeva, moraju da shvate da ako nastave da rade ono što rade, dovode u pitanje budućnost ukrajinske državnosti. Ako do toga dođe, to će biti u potpunosti na njihovoj savesti“, naglasio je Putin.

On je govorio i o mogućnosti da Ukrajina uđe u NATO, u okolnostima kada se u toj zemlji vode sukobi, što bi, po njemu, Kijevu dalo mogućnost da napadne Krim.

„Sve se više govori o tome da će Ukrajinu primiti u NATO. Razumete li do čega to može dovesti? Ako oni nastave da sprovode vojnu operaciju u Donbasu, to znači da će napasti i Krim. I šta onda? Treba da se borimo protiv celog NATO-a? Svesni ste posledica? Mislim da su svi svesni toga“, rekao je Putin, navodi Sputnjik.

21.19 - Moskva: Ozbiljno sumnjamo u neutralnost Austrije

Zvanična Moskva najoštrije je kritikovala Austriju i njeno rukovodstvo - kancelara Karla Nehamera i šefa diplomatie Aleksandera Šalenberga - povodom njihovih stavova u vezi sa krizom u Ukrajini. Austrijski zvaničnici su proteklih dana imali jednostrane I zaprepaščujuće izjave u vezi sa situacijom u Ukrajini, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenose austrijski mediji.

Kancelar jedne, čini se neutralne Austrije, Karl Nehamer je 27. februara u jednom intervjuu, kao i na konferenciji za novinare 1. marta ispoljio emocionalnu antirusku retoriku protiv ruskog rukovodstva, optuživši ga za kršenje međunarodnog humanitarnog prava, pa čak i za ratne zločine i zločine protiv čovečanstva, naglašava Minisarstvo.

Foto: AP/Tanjug

Uz to, ističe Ministarstvo, Nehamer je rekao da su sovjetski komunisti nametnuli Austriji posle Drugog svetskog rata neutralnost.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, s tim u vezi, podseća da je Državni ugovor sa saveznicima 1955.godine bio moguć samo zahvaljujući oslobođenju Austrije od nacizma koje je sprovela Crvena armija.

“Oslobađanje teritorije te zemlje imalo je visoku cenu - više od 26.000 vojnika je palo u tim borbama”, naglašava Ministarstvo.

Moskva dalje kritikuje Šalenberga što je na konferenciji 1.marta izneo „apsurdne optužbe” protiv Rusije, među kojima i krivicu za uništenje evropske bezbednosne arhitekture.

„Osuđujemo odlučno takve neosnovane izjave I procene”, poručilo je Ministarstvo.

Time, navodi se u saopštenju, nastaju ozbiljne sumnje u kvalitet neutralnosti Beča, koji u poslednje vreme značajno opada.

„To ćemo ubuduće uzeti u obzir”, dodaje se u saopštenju.

20.45 - Zelenski: Rusi napreduju ka trećoj elektrani, više OVDE!

20.44 - Putin potpisao i olakšao

Putin je potpisao ukaz o dodatnim socijalnim garancijama za vojno osoblje, lica koja služe u trupama Ruske garde i članove njihovih porodica. Takođe, pojednostavio je ulazak u Rusiju sa teritorija DNR, LNR i Ukrajine, saopštio je Kremlj.

20:00 - "Zelenski je očajnički tražio pomoć"

Ceo tekst dostupan je OVDE!

19.56 - Eksplozije u Belgorodu VIDEO


19.37 - Mediji: Dečji vrtić "Iskorka" FOTO

 

 


19.37 -Energodar, Ukrajina

 

 

19.29 - Posthumno odlikovanje za DNR komandanta

Pušilin je posthumno dodelio zvanje Heroja DNR komandantu bataljona Sparta Vladimiru Žogu (Vohu), koji je danas poginuo u bici u Volnovahi: "Smrtno je ranjen dok je osiguravao izlazak civila iz ovog naselja.

Više čitajte OVDE!

19.17 - U Hersonu nacionalisti pokušavaju da poremete isporuku humanitarne pomoći iz Rusije, narodna milicija je identifikovala organizatore, uskoro će biti privedeni, prenele su RIA Novosti, pozivajući se na izvor.

19.00 - Šef frakcije SN David Arahamia potvrdio je informaciju o trećoj rundi pregovora

 

 

19.00 - SAD ponovo pozvale svoje državljane da napuste Rusiju

Američki Stejt department ponovo je danas pozvao državljane SAD da ne putuju u Rusiju, navodeći kao razloge "neisprovociran i neopravdan napad ruskih vojnih snaga u Ukrajini" i "mogućnost uznemiravanja američkih državljana od strane bezbednosnih zvaničnika ruske vlade".

Nova preporuka dolazi nakon što je Stejt department ranije ove nedelje Amerikancima u Rusiji poslao slično upozorenje da odmah razmotre odlazak iz te zemlje dok još postoje komercijalni letovi kojim bi mogli to da učine, prenosi CNN. I u današnjoj preporuci navedena su sva ova upozorenja od ponedeljka.

"Ne putujte u Rusiju zbog neisprovociranog i neopravdanog napada ruskih vojnih snaga u Ukrajini, potencijalnog uznemiravanja američkih građana od strane ruskih vladinih bezbednosnih zvaničnika, kao i ograničene sposobnosti ambasade da pomogne američkim državljanima u Rusiji, kovida-19 i povezanih restrikcija za ulaz u zemlju, terorizma, ograničenih letova u i van Rusije i proizvoljnog sprovođenja lokalnih zakona", navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

18.50 - Peskov: Putin i Benet razgovaraju o situaciji u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin i izraelski premijer Naftali Benet sastali su se u Kremlju, gde razgovaraju o situaciji u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je za TAS S rekao da se ne očekuje da će dva lidera davati bilo kakve izjave za medije nakon razgovora. Diplomatski izvor je ranije rekao ruskoj novinskoj agenciji da je cilj Benetove posete Moskvi razgovor o Ukrajini.

 

 

18.13 - Rusija pozvala baltičke zemlje da zaštite njene ambasade

Moskva je danas zatražila od vlasti u Estoniji, Letoniji i Litvaniji da preduzmu mere u cilju zaštite ruskih ambasada, nakon što je ruski diplomata napadnut u litvanskoj prestonici Viljnusu, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj ruske agencija RIA Novosti.

''Upozoravamo Viljnus, Rigu i Talin da su oni odgovorni za posledice antiruske psihoze koju su pokrenuli“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

U izveštaju ruske agencije nisu dati nikakvi detalji o prijavljenom napadu na diplomatu, navodi Rojters.

17.47 - I hiljade Čečena spremno

Hiljade mladih Čečena spremne su da postanu dobrovoljci i odu u Ukrajinu, izjavio je šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, hiljade čečenskih muškaraca posmatra borbe na teritoriji Ukrajine.

"Dobijam desetine zahteva i predloga stanovnika republike sa aktivnom građanskom pozicijom. Odredi dobrovoljaca iz redova Čečena spremni su u svakom trenutku da se priključe redovima naših boraca", navodi se u izveštaju.

17.45 - Zelenski spreman na sastanak s Putinom

Zelenski je rekao Erdoganu da je spreman da se sastane sa Putinom u Istanbulu ili Ankari, Erdogan je o tome obavestio Putina, rekao je portparol turskog predsednika.

17.27 - Četiri ukrajinska aviona Su-27 oborena su danas u vazdušnoj borbi u Žitomirskoj oblasti, izjavilo je rusko Ministarstvo odbrane

17.26 - Kadirov pozvao Zelenskog da prenese vlast na Janukoviča, prenose ukrajinski Telegram kanali

17.22 - "Ofanziva nastavljena"

Zbog nespremnosti ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži režim tišine, ofanzivna dejstva su nastavljena od 18 časova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

17.00 - SAD odobrile čarter let za prevoz ruskih diplomata u Rusiju

SAD su odobrile čarter let koji je ruska vlada obezbedila da bi prebacila ruske diplomate iz Ujedinjenih nacija koji su, kako je naveo danas portparol Stejt departmenta, proterani zbog zloupotrebe privilegija vezanih za boravak.

"Ovaj izuzetak je urađen u skladu sa saveznim propisima kako bi se obezbedilo da osoblje ruske misije i njihove porodice odu do datuma koji smo naložili", rekao je portparol, preneo je Rojters.

SAD su naredile da 12 službenika ruske misije pri UN napuste zemlju do 7. marta.

"Rečeno nam je da je 12 ljudi iz ruske diplomatske misije proglašeno za persone non-grata i da oni moraju da napuste SAD do 7. marta", kazao je početkom meseca stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Istakao je da su time vlasti SAD "preduzele još jednu neprijateljsku akciju protiv ruske misije pri UN, grubo kršeći obaveze kao zemlje u kojoj se nalazi sedište UN", preneo je Interfaks.
On je napomenuo da je reč o diplomatama koje rade u sedištu UN.

16. 45 - Erdogan Mišelu: TUR će nastaviti napore za postizanje mira​

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da će Turska nastaviti da ulaže sve svoje napore za postizanje mira između Ukrajine i Rusije, navodi se u saopštenju turskog predsedništva.

Turska, koja je članica NATO, deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru i ima dobre veze sa obe države, preneo je Rojters.
Ankara je ocenila napad Rusije na Ukrajinu neprihvatljivim i ponudila da bude domaćin mirovnih pregovora, ali se protivi sankcijama Moskvi.


Portparol turskog predsednika izjavio je ranije danas da će Erdogan sutra razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

16.38 - Avion nadleće Harkov, prenose ukrajinski Telegram kanali

16.35 - Redovi u Zaporožju za pridruživanje bataljonima Teritorijalne odbrane

 

 


15.54 "U Ukrajini se bez suđenja i istrage streljaju oni koji se protive vojnim akcijama protiv Rusije"

 

 

15.53 - 17 ljudi napustilo Mariopolj

Humanitarnim koridorom iz Mariupolja je uspelo da napusti 17 ljudi, uključujući decu, saopštio predstavnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin.

"Prema poslednjim informacijama koje imam, 17 ljudi, 12 odraslih i petoro dece, uspelo je da pobegne. Možete li zamisliti koliko su ljudi očajni što su pod vatrom sa svojom decom koja beže iz ovog pakla", rekao je on u emisiji Rusija 1.

15.45- Ruski predsednik je ocenio da su sankcije uvedene Rusiji srodne objavi rata i poslao upozorenje: "Ako bilo koja zemlja uvede zonu zabrane letenja nad Ukrajinom smatraćemo je učesnicom sukoba!" Opširnije čitajte OVDE.

 

 

15.30- NOVO OBRAĆANJE PUTINA! 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija pokušala da reši konflikt u Ukrajini mirnim putem. Opširnije čitajte OVDE.

Foto: Tanjug/AP


15.22 - "Zaustavite Putina"

 

 

15.04 - Ambasada Rusije u Berlinu je za samo tri dana primila nekoliko stotina poruka sunarodnika o slučajevima uznemiravanja i kršenja njihovih prava. 

14.43 - Putin: Uništavanje vojne infrastrukture u UKR uskoro završeno

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će ruska vojska uskoro završiti sve zadatke po pitanju uništenja vojne infrastrukture Ukrajine. Detalje obraćanja Putina čitajte OVDE.

 

 

14.00 - Ukrajinske snage, a pre svega borci nacionalističkih bataljona, drže oko 5.000 stranaca kao živi štit, saopštio je šef Nacionalne uprave za odbranu Rusiije Mihail Mizincev.

Kako je rekao, ukrajinski nacionalisti pretukli su studente iz Pakistana koji su samostalno hteli da napuste grad Sumi.

13.45- Zaplena imovine ruskih oligarha vredna140 miliona evra

Italijanska policija zaplenila je vile i jahte vredne najmanje 140 miliona evra (153 miliona dolara) od četvorice visoko pozicioniranih Rusa koji su stavljeni na listu sankcija EU nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, potvrdili su danas izvori u italijanskoj policijij. Opširnije čitajte OVDE.

13.24 - Član tima ukrajinske delegacije koji je učestvovao u prvoj rundi pregovora Rusije i Ukrajine je ubijen, saopštio je poslanik ukrajinske Vrhovne rade Aleksandar Dubinski. Opširnije OVDE.

13.13 - Aeroflot obustavlja sve međunarodne letove od 8. marta

Aeroflot će nastaviti letove unutar Rusije i za Minsk. 

Aeroflot je najavio da će već od 6. marta prestati da prima putnike sa povratnim kartama na međunarodne letove ako je datum povratka posle 8. marta. Opširnije čitajte OVDE.

13.01 - U regionu Mariupolja čulo se nekoliko eksplozija, u samom gradu vidljivi su stubovi crnog dima, javlja dopisnik RIA Novosti

Foto: Reuters

12.30 - Peskov: NATO svestan da ne moze direktno da ucestvuje

- U ovom slučaju svedoci smo da su zemlje NATO veoma svesne da ne mogu direktno da učestvuju u razvoju događaja oko Ukrajine - kazao je Peskov, prenosi Tas s. Opširnije čitajte OVDE.

12.12 - Marijupolj je moguće osloboditi upotrebom „preciznog naoružanja“, izjavio je predstavnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

12.00 - Odložena je evakuacija civila iz Mariupolja, saopštile su gradske vlasti

11.32 - Ukrajinski militanti sprečavaju evakuaciju civila iz Volnovake, a do podne nijedan civil nije izašao iz Mariupolja, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike. Opširnije čitajte OVDE.

11.20 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke na kojima se vidi pokret ruske vojske u blizini Kijeva. Snimke pogledajte OVDE.

10.50- Američki bombarderi B52 preletali istočne granice NATO

Američki bombarderi B-52 preletali su preko istočnog krila NATO tokom zajedničkih manevara sa nemačkom i rumunskom vojskom, saopštile su americke vazduhoplovne snage u Evropi. Detalje čitajte OVDE.

10.15- Trupe LNR stigle su do linije Boguslavka – Telmahovka – Kalinovka

Narodna milicija LNR, uz podršku ruskih trupa, stigla je do linije Boguslavka-Telmahovka-Kalinovka, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

09.43 - Ruska vojska preciznim udarima uništila skladište protivoklopnog sistema "Džavelin", detalje čitajte OVDE.

Foto: Tanjug/AP

9.45 - Ukrajina pokreće sajt za strane dobrovoljce

Sajt za strance koji žele da pomognu Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga počeće uskoro da radi, saopštila je danas pres-služba predsednika Ukrajine.

09.32 - Pripadnici bataljona "Azov" digli u vazduh zgradu u Mariupolju, kaže Lider DNR Denis Pušilin, opširnije čitajte OVDE.

08.23 - Prekid vatre u Mariupolju biće na snazi od 10 do 17 sati po moskovskom vremenu (od 8 do 15 sati po našem vremenu). Opširnije čitajte OVDE.

07.35 - Ruska strana najavljuje režim prekida vatre od 10.00 po moskovskom vremenu i otvara humanitarne koridore za izlazak civila iz Marijupolja i Volnovahe, upravo je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, prenosi TASS.

07.11- Ambasada SAD u Ukrajini: Napad na nuklearku ratni zločin

Ambasada SAD u Ukrajini nazvala je danas ratnim zločinom ruski napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi i preuzimanje kontrole od strane ruskih snaga. Izjava na Tviter nalogu ambasade najoštrija je od bilo koje američke karakterizacije ruskih akcija u Ukrajini do sada, navodi se u izveštaju Rojtersa.

"Napad na nuklearnu elektranu je ratni zločin. Putinovo granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi usmerava njegovu vladavinu terora još jedan korak dalje", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Kijevu.

07.08 - Svetska banka:Do kraja marta 700 miliona dolara za Ukrajinu

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas preneo je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ova međunarodna finansijska institucija radi na kreditnim programima vrednim oko 700 miliona dolara za Ukrajinu, koji će biti isplaćeni do kraja marta, saopštila je banka.

Malpas je u petak naveo da je pred bord direktora iznet predlog o povećanju iznosa hitnog gotovinskog zajma za Ukrajinu na 500 miliona dolara i da će se sa novim projektima i restrukturiranjem postojećih, obezbediti dodatnih 200 miliona dolara podrške za hitnu isplatu do kraja marta, prenosi Rojters.

06.56 - Ukrajinske snage ispalile 10 granata od 122 mm na Donjeck, saopštila je DNR

06.00 - Ambasada Ukrajine u Sjedinjenim Državama organizuje video razgovor ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i američkih senatora 5. marta, javio je Rojters , pozivajući se na izvore u američkom Senatu.

05.35 - Slovačka ne planira da predaje svoje avione Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane ove zemlje Martina Kovalj-Kakaščikova u vezi sa objavama u nizu zapadnih medija na ovu temu.

„Slovačka ne planira da predaje svoje avione ukrajinskoj strani. O ovom pitanju nikada nije ni bilo razgovora. Ne možemo predavati (drugoj zemlji) tako važan element zaštite našeg vazdušnog prostora bez adekvatne zamene“, objasnila je portparolka.

05.20 - Azarov: Bunker u kojem se Zelenski – zaštićen od nuklearnog napada

"Predsednički" bunker u Kijevu, u kome se navodno krije Vladimir Zelenski, zaštićen je od nuklearnog udara, izjavio je bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov u intervjuu za Sputnjik.

„Ako se on nalazi u Kijevu, u bunkeru za koji znam na teritoriji predsedničke administracije, onda je to apsolutno zaštićen, još u sovjetsko vreme pripremljen bunker za rad najvišeg političkog i vojnog rukovodstva tadašnje sovjetske republike u uslovima atomskog napada. Možete zamisliti: direktan pogodak nuklearnog oružja neće naneti nikakvu štetu ljudima koji se nalaze u ovom bunkeru“, objasnio je Azarov.

Foto: Tanjug/AP

On je dodao da bunker ima nekoliko izlaza u slučaju nužde, „ogroman broj prostorija opremljenih svim što je potrebno za odmor, rad i tako dalje“.

„Štaviše, postoje izlazi koji omogućavaju da se dođe do helidroma bukvalno za nekoliko minuta. To jest, on apsolutno nije u opasnosti“, konstatovao je Azarov. Istovremeno je naglasio da još uvek nije jasno da li se Zelenski nalazi upravo u Kijevu, „a ne nalazi se negde u inostranstvu. To je takođe teško reći“, zaključio je Azarov.

05.00 - Ruska vojska objavila je snimak napada udarne bespilotne letelice „Inohodec“ koja je uništila komandno-osmatrački punkt ukrajinskog bataljona „Ajdar“ na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Kompanija za izradu luksuznog nakita „Kartije“ (Cartier) privremeno obustavlja komercijalnu delatnost u Rusiji i Ukrajini. Kompanija „Samsung“ obustavlja isporuke telefona i čipova u Rusiju, saopštila je agencija Blumberg. I Luj Viton, Hermes i Šanel privremeno zatvaraju prodavnice u Rusiji.

Američka televizijska kompanija „Si-En-En“ objavila je da prekida emitovanje u Rusiji, a agencija Blumberg obustavlja rad svojih novinara u Rusiji
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Perica

pre 2 godine

Da, Slovacka "nece" dati avione Ukrajini ( dali su vec 3 miga 27 i 1 su-24 jos pred 3 dana), a i bugari 'ne daju " svoje avione( samo mig 29), 3 stara su-22 su vec poslali u UA)... i tako svi zvanicno 'ne daju' a svako salje 'ispod zita'.

sasa3150

pre 2 godine

Srbija 99 nije napala ni ugrozila nijednu zemlju Nato pakta ali nas je zapad bombardovao 3 meseca i izvršio agresiju na suverenu zemlju koja nikog nije napala većs e borila protiv terorista iz OVK koji su pucali na vojsku i policiju....bezbroj je primera da je zapad kršio međunarodno pravo i napadao suverene zemlje i podržavao terorizam i nacizam..i obećao da se Nato neće širiti na istok..otkud sada nekom pravo da kritikuje Rusiju zato što je intervenisala u Ukrajini

jovan

pre 2 godine

Ako neko misli da je lako ratovati u UKrajini koja je po površini veća od Francuske i koja je pretežno ravničarska i močvarna zemlja onda ništa ne zna o ratovanju ni o taktici.to je jedno veliko prostranstvo..tamo se ne može na brzinu ništa... da su rusi krenuli agresivno iz svih pravaca da napreduju zaglibili bi se i izginuli bi kao mravi..

ratko

pre 2 godine

te NATO fore smo mi doktorirali al dolayi im kraj svim tim prokletim Zemljama nadam se da ce ih stici ruka Boga za sav nemoral i za sve ratove i sve krvave ruke koje imaju . jedina zemlja koja se bori protiv Fasista da ne nabrajam sve te drzave Fasisticke kao i Ukrainu sa jedinicom regularnom Azov ,kakva je onda to predsednik koji podrzava takvu jedinicu da ne pisem dalje ,naroda mi je zao nevinog al neka isteraju iz svoje zemlje te Fasiste a ne jos da ih uveoze kao sto su izmedju ostalog i ustase koje su vec tamo,Zivela Srbija Zivela Rusija

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Valjda su Rusi naucili ponesto iz rata u Jugoslaviji kada su Zapadni dusebriznici svojim dolascima podmuklo prikrivali podrsku muslimanima hrvatima slovencima siptarima . Odnosno svima onima koji su radili po njihovim nalozima u rusenju tada jedne medjunarodno priznate drzave za ciji su se opstanak jedino zalagali Srbi , kasnije zbog takovog stava proglaseni zlocincima od istih.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija