08.03.2022.

14:12 >> 14:58

Foto: Tanjug

Planeta

SI ĐINPING SA ŠOLCOM I MAKRONOM O UKRAJINI! Peking sve aktivniji u rešavanju KRIZE!

Si Đinping u razgovoru putem video konferencije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemackim kancelarom Olafom Šolcom pozvao na "maksimalnu uzdržanost", prenela je kineska ČTV.

Si je istakao da je prioritet sprečiti da situacija u Ukrajini izmakne kontroli. On je Makronu i Šolcu rekao da tri zemlje treba zajednički da podrže mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, prenosi Rojters.

- Kina visoko ceni napore Francuske i Nemačke da reše situaciju u Ukrajini i spremna je da održava saradnju i koordinaciju sa Francuskom, Nemačkom i EU, kao i da u skladu sa potrebama zainteresovanih strana igra aktivnu ulogu zajedno sa međunarodnom zajednicom - konstatovao je Si.

On je naveo da "moramo zajednički da podržimo mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, pomognemo obema stranama da sačuvaju tendenciju ka pregovorima, prevaziđu poteškoće i nastave dijalog u cilju postizanja rezultata i mira". Dodao je da je Peking već pokrenuo humanitarnu inicijativu i spreman je da pruži dalju humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi Sputnjik.

Informer


- Kineska strana smatra da je neophodno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, pridržavati se osnovnih ciljeva i principa Povelje UN, ozbiljno shvatiti legitimne zabrinutosti svih država u pogledu bezbednosne sfere i podržati sve napore da se promoviše mirno rešavanje krize - rekao je Si.

Kineski predsednik upozorio je da će sankcije uvedene zbog situacije u Ukrajini "uticati na stabilnost globalnih finansija, energetike, lanaca snabdevanja, kao i da će opteretiti globalnu ekonomiju koja je i tako pogođena pandemijom, što je štetno za sve strane".

Ocenio je da "moramo da uložimo zajedničke napore kako bismo umanjili negativan uticaj krize".

Lideri su osim o ukrajinskoj krizi razgovarali i o iranskom nuklearnom sporazumu i saradnji Kine sa EU.
 

 BONUS VIDEO:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.