• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Agencije

08.03.2022

22:36 >> 15:55

VAŠINGTON PRIZNAO DA SU IMALI BIOLABORATORIJE U UKRAJINI! SAD uvode sankcije Kini zbog trgovine sa Rusijom, Moskva pravi koridore za izlazak civila! (FOTO+VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

VAŠINGTON PRIZNAO DA SU IMALI BIOLABORATORIJE U UKRAJINI! SAD uvode sankcije Kini zbog trgovine sa Rusijom, Moskva pravi koridore za izlazak civila! (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini traje već trinaest dana. U napadu ukrajinskih snaga na Donjeck srušena stambena zgrada, oštećena škola. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo da se u Ukrajini razvijalo biološko oružje. Završena je treća runda pregovora Ukrajine i Rusije na poljsko-beloruskoj granici

22.30 - SAD: Sankcije kineskim kompanijama koje posluju sa Rusijom

Kineskim kompanijama koje se suprotstave američkim sankcijama i restrikcijama ne izvoz u Rusiju mogu biti uskraćene isporuke američke opreme i softvera koji su im potrebni za proizvodnju, izjavila je danas za ''Njujork tajms'' američka sekretarka za trgovinu Ðina Raimondo.

SAD bi mogle da "potpuno zatvore" Semiconductor Manufacturing International Corp ili bilo koju kinesku kompaniju koja prkosi američkim sankcijama tako što nastavlja da isporučuje čipove ili drugu naprednu tehnologiju Rusiji, upozorila je Raimond, prenosi Rojters.

22.10 Rusija najavila zatišje, Ukrajini ponovo predložen dogovor oko ruta za povlačenje civila, više čitajte OVDE!

22.08 - Amerika potvrdila postojanje bioloških laboratorija u Ukrajini

Podsekretar američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland priznala je da Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, na pitanje da li Kijev poseduje biološko i hemijsko oružje. Ona dodaje da je Vašington sada zabrinut da bi Rusija mogla da preuzme kontrolu nad istraživačkim materijalima koji se čuvaju u ovim objektima.

"Radimo sa Ukrajincima na tome kako da spreče da bilo koji od tih istraživačkih materijala padne u ruke ruskih snaga ako im se približe."

22.01 - Snimak razaranja u Harkovu

Na snimku koji je okačen na društvenu mrežu "Telegram" vide se razaranja u tom gradu. Zgradu kaznene kolonije i nekoliko istorijskih zgrada su se našle u ruševinama.

 

 

21.56 - U Starobelsku meštani skinuli rusku zastavu i okačili ukrajinsku

U Starobelsku su meštani uklonili separatističku zastavu i zamenili je ukrajinskom zastavom.

 

21.54 - Zelenski se zahvalio Bajdenu na zabrani uvoza ruske nafte

 

 

21.46 - Nove instrukcije američkim ambasadorima: "Naterati zemlje domaćine da budu u skladu sa sankcijama SAD i EU!"

Viši zvaničnik Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla je zakonodavcima da je svaki američki ambasador dobio instrukcije da nateraju svoje zemlje domaćine "da budu u skladu sa sankcijama SAD i EU i saveznika u meri u kojoj mogu".

20.46 - Amerikanci su se već suočili sa poskupljenjem benzina i još više će patiti, saopštila je Ambasada Rusije u Vašingtonu.

20.41 - Rusija najvila prekid vatre

Rusija je objavila privremeno primirje koje stupa na snagu sutra ujutro, javlja AFP. Radi se o prekidu vatre kako bi civili mogli izaći iz gradova. Uskoro bi trebalo biti poznato više detalja.


20.38 -Holandija će sa Nemačkom stacionirati rakete Patriot u Slovačkoj

Holandija želi da stacionira rakete Patriot u Slovačkoj na zahtev NATO-a. To će biti urađeno zajedno sa Nemačkom, saopštila je u utorak u Hagu ministarka odbrane Kasja Olongren, prenose holandski mediji.

"Sada smo doneli načelnu odluku da zajedno sa Nemcima u Slovačkoj obezbedimo protiv-vazdušnu odbranu", rekao je ministar.

Prema ministrovim rečima, rakete će potom biti raspoređene u najkraćem mogućem roku.

20.35
 

 

 

20.29

Narodna milicija LNR je 8. marta oslobodila sedam naselja. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova LNR, oslobođena je skoro cela teritorija republike.

19.50 - "Povećati pritisak na Rusiju"

 

 


19.49 - Posle Amerike, oglasio se Brisel: Nećemo slediti Bajdena

Evropska unija nema nameru da sledi primer SAD u pogledu zabrane uvoza energenata iz Rusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj. "Nećemo uvoditi zabranu uvoza ruskih energenata. Nećemo slediti Bajdena po tom pitanju", rekao je Borelj za "Al džaziru". Borelj je dodao da EU stalno traži alternativne izvore gasa.
 

19.48 - Putin potpisao, čitajte Ovde!

19.46 - Zelenski se obratio Parlamentu Britanije

"Nećemo odustati i nećemo programirati, idemo do kraja – borićemo se na morima, borićemo se u vazduhu. Zaštitićemo našu zemlju, bez obzira kolika bi bila cena, nećemo odustati".

19.46 - Zelenski: "NATO ne radi kako treba"

Više čitajte ovde!

17.41 - "Amerika razume"

Kako je naveo predsednik Amerike, SAD razumeju da saveznici u Evropi neće moći da se pridruže zabrani uvoza energenata iz Rusije, i upozorio je da će cene benzina u SAD nastaviti da rastu zbog sankcija.

17.31 - Obraćanje Džoa Bajdena

Više čitajte OVDE!

17.20 - Sumska oblast

 

 

17.13 - Putin razgovarao o trećoj rundi rusko-ukrajinskih pregovora


16.31 Poklonska je objavila da sa ruskom gardom dostavlja pomoć u Hersonskoj oblasti

 

 

15.51 - CERN (Evropska organizacija za nuklearno istraživanje) privremeno obustavlja učešće u novim projektima sa Rusijom zbog situacije u Ukrajini.

15.50 - Ako Rusija odluči da obustavi isporuke energenata, Nemačka će biti spremna, mere su spremne kao bi tom situacijom moglo da se upravlja, rekao je nemački vice-premijer i ministar ekonomije Robert Habek.


Prema njegovim rečima, Nemačka će dobro proći zimu i leto što se tiče gasa.
„Rezervi nafte ima za još tri meseca, a uglja ima još više. To je pretnja koju možemo da izdržimo“, rekao je on.

 

15.10 -  Broj stanovnika koji su iz samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ukrajine pristigli u Rusiju približio se cifri od 200.000, saopštile su danas ruske službe za sprovođenje zakona.

"Zaključno sa 8. martom, 197.900 ljudi je prešlo rusku granicu, pri čemu je njih više od 173.000 stiglo iz DNR i LNR, počev od 18. februara kada su vlasti ovih republika objavile evakuaciju", navodi neimenovani izvor, a prenosi ruska agencija TAS S.

Među onima koji su stigli u Rusiju bilo je oko 50.000 dece.

14.33 - Oružane snage Rusije su onesposobile ukrajinski aerodrom "Ozernoje" kod grada Žitomir sa visokopreciznim oružjem, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Ruske oružane snage su 7. marta onesposobile aerodrom ukrajinskog vazduhoplovstva "Ozernoje" kod Žitomira sa dalekometnim oružjem visoke preciznosti", izjavio je Konašenkov, a prenosi ruska agencija TAS S.

14.33 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je zadatak Alijanse da spreči eskalaciju situaciji u Ukrajini koja bi mogla da se otme kontroli i poručio Moskvi da je NATO je značajno pojačao svoje prisustvo u istočnom pravcu Alijanse.


On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa letonskim predsednikom Egilsom Levitsom rekao da „saveznici pomažu Ukrajini da ostvari svoje fundamentalno pravo na samoodbranu, povećavajući podršku na milijarde evra, otvarajući granice i podržavajući izbeglice“.

NATO TVRDI: POSTOJE IZVEŠTAJI... Rusi gađaju civile u Ukrajini!

 

14.10- Si Đinping s Makronom i Šolcom: Zajedno da podrzimo mirovne pregovore!

Kineski predsednik Si Ðinping ocenio je danas da je trenutna situacija u Ukrajini zabrinjavajuća i naveo da Kina duboko žali zbog vojnih akcija na teritoriji evropskog kontinenta. Opširnije čitajte OVDE.

Foto: Tanjug

13.45 Lavrov sa državnik sekretarom Vatikana! Četvrta runda pregovora daje nadu!

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom izneo stav Moskve o sukobu u Ukrajini. Opširnije čitajte OVDE.

13.30- Ukrajina iznela uslove: Nećemo u NATO ako dobijemo ove garancije!

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da je Kijev spreman da razmotri pitanje odbijanja članstva u NATO ako zauzvrat dobije garancije bezbednosti. Opširnije čitajte OVDE.

13.03 - Vlasti ukrajinske Poltavske oblasti izveštavaju da je 35 autobusa napustilo region prilikom evakuišu ljude

 

13.02 - Jedinice Narodne milicije Donjecke Narodne Republike delimično kontrolišu autoput Donjeck – Marijupolj, javlja reporter Sputnjika.


Inače, ta ruta je glavna koja vodi u Marijupolj i povezuje sve gradove severno od Marijupolja sa ostatkom Ukrajine.

 

12.34 - Kompanija „Šel“ namerava da odustane od učešća u svim naftnim i gasnim projektima u Rusiji, a kao prvi korak, obustaviće sve spot kupovine nafte, saopštila je kompanija. Opširnije čitajte OVDE.

 

11.50 - Putnički avion Boing 777 nalazi se u zatvorenom vazdušnom prostoru iznad Ukrajine.

 

 

 

11.35 - Irski ambasador je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa incidentom koji je uključivao narušavanje bezbednosti u ruskoj ambasadi u Dablinu.

Uručen mu je protest, a Moskva je tražila nadoknadu štete i zvanično izvinjenje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

11.30 - Štab Donjecke Narodne Republike saopštio je da je oslobođeno 73 naselja koja su prethodno bila pod kontrolom ukrajinske vojske.

Istovremeno, navodi se da ukrajinska vojska razmešta oklopne jedinice i borce u samom gradu Ugljedaru i to u sklopu škola i vrtića. Štaviše, mnoge sale za fizičko u školama u Kramatorsku su pretvorene u kasarne gde se nalaze ukrajinski vojnici.

11.08 - Zamenica premijera Ukrajine Vereščuk rekla je da je humanitarni koridor počeo da radi na potezu Mariupolj-Zaporožje.

 

 

10.34 - Zelenski izgubio interesovanje za ulazak Ukrajine u NATO

UKRAJINU NATO VIŠE NE ZANIMA?! Nova izjava Zelenskog...

 

09.49 - Zelenski spreman na kompromis?

Više o tome pročitajte OVDE 

Foto: AP PHOTO

Spreman na kompromis... Vladimir Zelenski

 

09.43 - Militanti blokiraju izlaz civila

 

 

 

09.31 - Ukrajinski mediji objavili snimak evakuacije civila

Više o tome pročitajte OVDE 

 

09.31 - Ruska armija na 24 kilometera od Kijeva

 

 

09.23 - Rusija je otvorila humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Kijeva, Černikova, Sumija, Harkova i Marijupolja, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi Interfaks. Detaljnije OVDE.

09.00- Ambasasa SAD preporučuje: Ne idite u Rusiju i Belorusiju, rizikujete da završite iza rešetaka!

Ambasada SAD u Ukrajini saopštila je u utorak da je bezbednosna situacija širom Ukrajine „i dalje nepredvidiva". Opširnije čitajte OVDE.

08:15 Srpski kamioni jutros iz Ukrajine ušli u Poljsku, detaljnije čitajte OVDE.
 

08.50 - Ruska vojska je tokom jučerašnjeg dana uništila 258 vojnih objekata u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ukupno su tokom vojne operacije uništena 2.482 vojna infrastrukturna objekta Ukrajine, navodi se.


Istovremeno, kako se navodi, ruska avijacija je oborila dva ukrajinska aviona MiG-29 i jedan Su-27, uništila dve ukrajinske divizije S-300, tri lansera Buk M-1, četiri komandna centra, dve radiolokacione stanice, devet skladišta municija i 11 lokacija na kojima se čuvala vojna tehnika.
Portparol ruskog vojnog resora Igor Konašenkov je naglasio i da je preciznim gađanjima raketama velikog dometa onesposobljen aerodrom ukrajinski snaga „Ozernoje“ u regioni Žitomira.

Foto: Tanjug

08.14 - Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o pružanju besplatne medicinske pomoći izbeglicama iz Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ukrajine, navodi se na sajtu vlade.


„Izbeglicama iz Ukrajine, DNR i LNR biće obezbeđena besplatna medicinska pomoć na teritoriji Rusije. Premijer Mihail Mišustin je potpisao ukaz“, precizira se u saopštenju.

07.58 - Evropska unija optužila je Belorusiju da je „koagresor“ u konfliktu u Ukrajini, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

„Svi događaji u Ukrajini predstavljaju apsolutno kršenje međunarodnog prava i ustavne povelje UN i narušava evropsku i svetsku bezbednost i stabilnost“, navodi se.

Istovremeno, EU podseća da je rezolucija Generalne skupštine UN, koja je usvojena prošle sedmice, pokazala da je svet ujedinjen protiv vojne agresije Rusije.

„Rusija uz pomoć režima Aleksandra Lukašenka, kao koagresora, snose punu odgovornost za gubitak života, za ranjene i uništenje“, zaključuje Savet Evrope.

 

 

 

 

 

07.57 - Ambasada Rusije u Hrvatskoj saopštila je da je odluka Moskve da uvrsti Hrvatsku na spisak neprijateljskih zemalja zasnovana na principu reciprociteta prema Zagrebu i Zapadu.

- Aktivnosti Ruske Federacije su logičan odgovor na kolektivne izjave i akcije Zapada, uključujući Evropsku uniju i, između ostalog, Hrvatsku, zasnovane na principu reciprociteta - navodi se u saopštenju.

Plenković je ranije prokomentarisao uvrštavanje Hrvatske na spisak neprijateljskih zemalja Rusije, rekavši da je ravnodušan prema tome i da su hrvatske vlasti „vodile ispravnu politiku, čime mogu samo da se ponose“. Ruska vlada u ponedeljak objavila spisak stranih država i teritorija koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Rusije. Na njemu su zemlje i zapadnog Balkana, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, kao i Slovenija i Hrvatska kao deo EU.

 

07.55 - Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da je u periodu od 5. do 8. marta oslobođeno osam naseljenih mesta. Navodi se i da su Oružane snage Ukrajine izgubile 16 tenkova, 15 borbenih pešadijskih vozila i na desetine druge tehnike.


Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova LNR saopštilo da je Narodna milicija LNR uspela da oslobodi 73 naseljena mesta u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici.

 

05.35 - Vlada Japana uputila je protest Rusiji jer ga je Moskva uvrstila u svoj spisak neprijateljskih država, saopštio je na konferenciji za štampu generalni sekretar japanske vlade Hirokacu Macuno.

 

05.27 - LNR: Ukrajinska vojska je 11 puta otvorila vatru tokom noću na 6 naseljenih mesta republike.


Ipak, Narodna milicija LNR istakla je da je pod kontrolu republike prešlo 54 naseljenih mesta koje je ranije kontrolisala ukrajinska vojska.
U Donjecku su saopštili da je ukrajinska vojska ispalila četiri mine, kalibra 120 mm na grad.

 

02.01 - Japan je uveo personalne sankcije protiv 20 građana Rusije i 13 građana Belorusije.
Pored toga, ograničavajuće mere su dotakle i dve ruske organizacije i 10 organizacija iz Belorusije.
Japan je uveo zabranu isporuka Rusiji opreme za preradu nafte.

 

01.58 - Saradnici specijalne posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koji su radili na istoku Ukrajine, evakuisali su se i obustavljaju objavljivanje izveštaja, navodi se u saopštenju OEBS-a.


Misija je završila privremenu evakuaciju iz svoje zone delovanja“, navodi se u saopštenju misije od 7. marta.


Specijalna posmatračka misija je obustavila rad na sastavljanju izveštaja“, dodaje se u tekstu.

 

 

 

 

 

01.32 - To što se dešava u Donbasu ima tri od pet znakova genocida koji su predviđeni Konvencijom UN o genocidu iz 1984. godine, izjavila je zamenica šefa diplomatije Luganske Narodne Republike Ana Soroka.


"Ubistvo, mučenje i namerno stvaranje uslova da čovek ne preživi - blokada“, nabrojala je Sorokova znake genocida.

 

 

 

01.25 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da nema nameru da napušta Kijev i da ostaje u predsedničkoj rezidenciji.


Kako je naveo, on se ne krije "niti se nekoga plaši".

00.19 - Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da SAD uništavaju Evropsku uniju, zbog čega je Velika Britanija izašla iz zajednice.


"Sada razumete zašto je Britanija napustila Evropsku uniju? SAD ubijaju EU, maskirajući to u kolektivno samoubistvo. London je odlučio da živi još", napisala je ona na svom Telegram kanalu.

21.40 - Rusija od 10 časova po moskovskom vremenu 8. marta (8 časova po srednjoevropskom) objavljuje „režim tišine“ za izlazak civila iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija, Marijupolja.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija