11.03.2022.

10:33 >> 11:17

Foto: Tanjug/HINA

Planeta

PRVI DETALJI O MISTERIOZNOJ LETELICI IZ ZAGREBA! Brzinom od 700 km/h stigla iz pravca Mađarske, oglasio se i Plenković!

Hrvatska valda objavila je prve podatke o letelici koja pala sinoć u Zagrebu oko 23 časa. 

Kako se navodi, sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1.300 metara, javlja Index.hr.

Oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Prema onome što sada imamo kao informaciju,reč je o letelici ruske proizvodnje ne zna se je li bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske. Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunije. Znamo da je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povređenih i što je pala je na deo koji nije niti kuća niti zgrada. Nadležne službe obavljaju uviđaj", rekao je Plenković.

"Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije  o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba", rekao je Plenković.

Neidentifikovani predmet koji je pao uveče u jednom od okruga glavnog grada Hrvatske, Zagreba, mogao bi biti bespilotna letelica sovjetske proizvodnje Striz (Tu-141), lansirana sa teritorije zapadne Ukrajine, rekao je poznati vojni stručnjak Aleksej Leonkov. rekao je za RIA Novosti.

"Domet leta "Striža" je 1.000 kilometara, što određuje region lansiranja - zapadna Ukrajina. Verovatno je došlo do neuspeha letačke misije, pošto je kompleks star, još uvek sovjetske proizvodnje. Razlog je "ljudski faktor", Leonkov rekao.

Prema njegovim rečima, letački zadatak se unosi u memoriju navigacione opreme Striž na zemlji ručno, u binarnom kodu. Prekretnice trase se postavljaju prekidačima, kojih ima 40 komada. Plus navigacioni proračun, u kome takođe može biti grešaka.

Mediji su preneli da su na olupini objekta viđeni ćirilični natpisi, pa čak i slika crvene zvezde.