• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

11.03.2022

06:51 >> 10:59

OČEVICI U ZAGREBU PRIMETILI CRVENU PETOKRAKU NA SRUŠENOJ LETELICI! Stručnjak za vojnu avijaciju tvrdi da je reč o izviđačkom dronu! (VIDEO)

Printscreen youtube

Balkan

OČEVICI U ZAGREBU PRIMETILI CRVENU PETOKRAKU NA SRUŠENOJ LETELICI! Stručnjak za vojnu avijaciju tvrdi da je reč o izviđačkom dronu! (VIDEO)

Podeli vest

U Zagrebu je sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi odjeknula snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada, javljaju hrvatski mediji. Prema prvim informacijama, pala je neka vrsta letelice, a vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu

Prema izjavama svedoka, na mestu na kojem je došlo do eksplozije vide se delovi letelice.

Prema prvim informacijama, neidentifikovani objekat koji je pao u Zagrebu mogao bi da bude izviđački dron Tu-141 "Striž", zaključio je Tajler Rogovej, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala "War zone". On je, kako je napisao, detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio da se gotovo sigurno radi o dronu, koji je verovatno stigao - iz Ukrajine, javlja Jutarnji list.

- Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Izgleda da se ozbiljno pokvario, preleteo celu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu - napisao je Rogovej i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

- Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141.

Rogowej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

- Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

Objasnio je i o kakvoj je letelici reč.

- Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti.

Novosti javljaju da su neki zagrepčani koji su sinoć oko 23 časa čuli jaku eksploziju u tom delu grada izjavili da se "čuo strašan prasak", profesor istorije Drago Mikić kaže da se čula jaka eksplozija i da su građani primetili jedan detalj.

- Veoma brzo je došla policija, a oni koji su se okupili tvrdili su da su videli crvenu zvezdu na ostacima lima i da je reč o dronu.

Ostaje još da se vidi šta će o ovom incidentu reći hrvatske nadležne službe i hoće li potvrditi teoriju Rogoveja, ali stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje.

- Dron je očito preleteo jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protivvazdušna odbrana?

Više o noćašnjem incidentu u Zagrebu čitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija