12.03.2022.

12:05

Foto:

Planeta

RAT U UKRAJINI BIĆE OKIDAČ ZA GLOBALNU NESTAŠICU HRANE! Strašne prognoze stručnjaka UN!

U saopštenju u petak, šef FAO je rekao da Rusija i Ukrajina igraju značajnu ulogu u globalnoj proizvodnji i snabdevanju hranom.

„Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, a Ukrajina je peta po veličini. Oni zajedno obezbeđuju 19% svetske ponude ječma, 14% pšenice i 4% kukuruza, čineći više od jedne trećine svetskog izvoza žitarica“, rekao je on.

Dongiu je dodao da su ove dve zemlje takođe vodeći dobavljači uljane repice i da čine 52% svetskog izvoznog tržišta suncokretovog ulja. Globalna ponuda đubriva je takođe visoko koncentrisana u Rusiji koja je vodeći proizvođač.

On je objasnio da će lanac snabdevanja i logistički poremećaji u ukrajinskoj i ruskoj proizvodnji žitarica i uljarica, kao i ograničenja na ruski izvoz, imati značajne posledice po bezbednost hrane.

„Ovo se posebno odnosi na oko 50 zemalja koje zavise od Rusije i Ukrajine za 30% ili više svojih snabdevanja pšenicom“, rekao je Ku. „Mnoge od njih su najmanje razvijene zemlje ili zemlje sa niskim dohotkom i deficitom hrane. Pre svega su to zemlje u severnoj Africi, Aziji i na Bliskom istoku. Mnoge evropske i centralnoazijske zemlje oslanjaju se na Rusiju za više od 50% svojih nabavki đubriva, a nestašice bi se mogle proširiti na sledeću godinu", upozorava Dongiu.

Cene hrane, koje su već bile u porastu od druge polovine 2020. godine, dostigle su istorijski maksimum u februaru 2022. zbog velike potražnje, ulaznih i transportnih troškova, kao i poremećaja u lukama.

Informer

Podaci agencije UN pokazuju da su globalne cene pšenice i ječma porasle za 31% tokom 2021. Cene uljane repice i suncokretovog ulja porasle su za više od 60%. Velika potražnja i nestabilne cene prirodnog gasa takođe su povećale troškove đubriva. Tako je cena uree, ključnog azotnog đubriva, porasla više od tri puta u proteklih 12 meseci.

„Intenzitet i trajanje sukoba ostaju neizvesni. Vjerovatni poremećaji u poljoprivrednim aktivnostima ova dva velika izvoznika osnovnih proizvoda mogli bi ozbiljno eskalirati nesigurnost hrane na globalnom nivou, kada su međunarodne cijene hrane i inputa već visoke i nestabilne“, rekao je Ku.