13.03.2022.

18:30

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

ZAPAD OTEO RUSIMA POLOVINU ZLATNIH I DEVIZNIH REZERVI, MOŽE LI RUSIJA TO PREŽIVETI?! Moskva tvrdi da MOŽE, odgovor je već aktiviran..

- Zamrznute su naše zlatne i devizne rezerve, uključujući i Fond nacionalnog blagostanja. Imamo problema da ispunjavamo svoje obaveze, uključujući i u vezi sa dugom. Čini mi se da je apsolutno pošteno kada kažemo da ne odbijamo da ispunjavamo državne obaveze. Vršićemo isplate u rubljama dok naše zlatne i devizne rezerve ne budu odmrznute - rekao je Siluanov za televiziju „Rusija 1".

S tim u vezi, on je precizirao da su zapadne zemlje zamrzle oko polovinu ruskih zlatnih i deviznih rezervi, odnosno oko 300 milijardi dolara.

- To je otprilike polovina rezervi koje smo imali. Ukupan iznos rezervi koje imamo je oko 640 milijardi dolara, otprilike 300 milijardi rezervi je sada u stanju u kojem ne možemo da ih koristimo - naveo je ruski ministar finansija.

MUDŽAHEDINI I TERORISTI SU DOBRODOŠLI, NE I PROFESOR MILOŠ KOVIĆ: Dodik jasan, to je atak muslimanskog Sarajeva na Srpsku - NEĆE PROĆI!

Prema rečima Siluanova, Zapad vrši pritisak na Kinu kako bi ograničio pristup Rusiji njenim rezervama u juanima.

- Deo naših zlatnih i deviznih rezervi je u kineskoj valuti - u juanima. I vidimo kakav pritisak vrše zapadne zemlje na Kinu da bi ograničile trgovinu sa Kinom. Naravno, pritisak se vrši sa ciljem ograničavanja pristupa onim rezervama koje imamo u juanima - objasnio je ministar.

Međutim, mislim da će nam partnerstvo sa Kinom ipak omogućiti da održimo saradnju koju smo ostvarili, i ne samo da je održimo, već i povećamo u uslovima kada se zapadna tržišta zatvaraju, ocenio je ministar.

Kako kaže, ruske banke našle su se u teškoj situaciji, ali kapitalne rezerve omogućavaju funkcionisanje čak i onih koje potpadaju pod najteže sankcije.

VAŠINGTON PRETI KINI, NE SMETE POMOĆI RUSIJI NI NA KOJI NAČIN, U SUPROTNOM... Peking odgovara da će zaštiti i svoje kompanije i ljude...

S tim u vezi, napomenuo je da će država, ukoliko bude potrebno, pomoći bankama.

- I mi ćemo učiniti sve što je potrebno za to - rekao je on, navodeći takođe da će ruske vlasti pomno pratiti inflaciju i situaciju sa penzijama u zemlji.

Rusija ima dovoljno sredstava da obezbedi proizvodnju neophodne robe i plaćanja, istakao je Siluanov.

- Imamo dovoljno budžetskih sredstava, Centralna banka će obezbediti neophodnu likvidnost finansijskom sistemu - zaključio je on.

Bonus video!