14.03.2022.

07:00

Foto:

Planeta

SMEHOTRESNO! HRVATI OD SAD TRAŽE SISTEM 'PATRIOT', PANIKA POSLE PADA DRONA U ZAGREBU! Šta ako ih neko stvarno napadne iz vazduha?!

Prema pisanju tog dnevnika, delegacija hrvatskog ministarstva obrane iduće nedelje putuje u Vašington, gde će tražiti da američka vojska privremeno razmesti moćni protivvazdušni sistem u Hrvatskoj.

Ministar obrane Mario Banožić najavio je razgovore u Vašingtonu sledeće nedelje, a izjavio je da će biti reči i o "patriotu". On nije otkrio više detalja, ali je "Jutarnji list" objavio da će zvanični Zagreb zatražiti privremeno razmeštanje tog raketnog sistema u Hrvatskoj.

MUDŽAHEDINI I TERORISTI SU DOBRODOŠLI, NE I PROFESOR MILOŠ KOVIĆ: Dodik jasan, to je atak muslimanskog Sarajeva na Srpsku - NEĆE PROĆI!

Reč je o sistemu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu obrane NATO saveza. Ti američki sistemi nalaze se u Nemačkoj, odakle ih vojska razmešta po Evropi. "Patriot" sadrži multifunkcionalni radar, koji istovremeno obavlja osmatranje vazdušnog prostora, otkriva i prati raketni projektil, označava metu i ispaljuje vođene rakete.

Informer

Dron je juče izvučen iz kratera koji je napravio nakon što je pao. Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je da je istraga pri kraju, ali nije otkrio detalje. On je rekao da je operacija vađenja drona toliko trajala jer su nađeni tragovi eksploziva, pa se veruje da je on nosio bombu iako je po funkciji samo izviđački.

Podsetimo, dron sovjetske proizvodnje pao je u četvrtak oko 23 časa u predgrađu Zagreba, u Jarunu. Zasad se zna da je ispaljen sa zapada Ukrajine i da je neprimećen preleteo NATO vazdušni prostor Rumunije i Mađarske, pre nego što je ušao u Hrvatsku. 

VAŠINGTON PRETI KINI, NE SMETE POMOĆI RUSIJI NI NA KOJI NAČIN, U SUPROTNOM... Peking odgovara da će zaštiti i svoje kompanije i ljude...

Bespilotna letelica kretala se 700 kilometara na čas, a srušila se nakon što je ostala bez goriva. Ukrajina tvrdi da dron nije njen iako takve modele i dalje koristi za svoju odbranu. Rusi su ga izbacili iz upotrebe pre više od deset godina.