14.03.2022.

08:11

Foto: Tanjug

Planeta

HRVATSKA U VELIKOM PROBLEMU! Od utorka im preti novo poskupljenje goriva, OVO SU CENE KOJE SE OČEKUJU!

- Vrlo lako bi se moglo dogoditi da će u Hrvatskoj prevoz nestati i da će se prestati voziti iz tog razloga što više nemamo pomoć za radna mesta, a i gorivo je sad otišlo do neslućenih razina - kazao je za predsednik Koordinacije javno linijskih prevoznika pri HUP-u, Hrvoje Meštrović.

Zato od Vlade traže pristup gorivu bez ograničenja bude li redukcija, uvođenje prevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike, nastavak mera za očuvanje radnih mesta te hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama.

- Ugrozit će se i prevoz srednjih i osnovnih škola, kao i svih građana. Cijeli prijevoz će pasti. Mi nemamo za platiti vozače, dobavljače, gorivo, za ništa... - objasnio je Meštrović novinaru Nove TV.

Zato oni retki vozači koji nisu otišli u inostranstvo poslednjih dana razgovaraju o štrajku, poručuju iz sindikata vozača. Upozoravaju i na preniske plate te pozivaju na pregovore. U Zagrebu ZET već od danas smanjuje broj polazaka tramvajskih i autobusnih linija uz vešto sročeno saopštenje koje malo otkriva.

Od utorka se očekuje novo poskupljenje goriva. Kako se saznanje, za oko kunu i 60 lipa, pa bi benzin otišao na 13 kuna i 79 lipa, a dizel na 14 kuna i 13 lipa po litri. Deo ekonomista ipak umiruje da nafta neće još dugo biti skupa.

- Taj rast cena će vrlo verojatno biti zaustavljen koncem ove godine nezavisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini zato će početi delovati tržišni mehanizmi, naime na visokom nivoucena potrošači će početi smanjivati svoju potrošnju- smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Dotad će autobuski prevoznici, kažu iz udruge, povećati cene karata za trideset posto ako izostane vladina pomoć. Karta Zagreb - Split bi tako poskupela za pedesetak kuna, zaključuje se u Dnevniku Nove TV