• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.03.2022

11:33

EKONOMSKI KRAJ SVETA!? Rusija i Evropa propadaju - RUBLJA DOTAKLA DNO, CENE PŠENICE, NAFTE I GASA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU!

Pixabay/pexels

Vesti

EKONOMSKI KRAJ SVETA!? Rusija i Evropa propadaju - RUBLJA DOTAKLA DNO, CENE PŠENICE, NAFTE I GASA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU!

Podeli vest

Kriza u Ukrajini, vojna akcija Moskve i oštre sankcije EU i SAD protiv Rusije prete da izazovu nesagledive ekonomske posledice u celom svetu, a pre svega u Rusiji i Evropskoj uniji

 

Ruska valuta dotakla je dno jer je  trenutni kurs za dolar 140,25 rublji, a za evro čak 145,87 rublji.

Foto: printscreen

S druge strane, kriza u Ukrajini dovela i do kraha berzi u EU koje beleže pad od čak 20 odsto zbog enormnog skoka cena gasa, nafte i pšenice, što se kako stručnjaci predviđaju može katastrofalno odraziti na ekonomiju zemalja članica.

Foto: printscreen

I vodeće evropske banke su ozbiljno uzdrmane i beleže veliki pad.

Foto: printscreen

Cena gasa na berzi u Evropi beleži vrtoglavi rast četvrti dan zaredom, nadmašivši danas nivo od 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara, što je rekord svih vremena, prema podacima sa berze u Londonu.

Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu na 3.639,1 dolara za 1.000 kubnih metara ili 322 evra po megavat času, javlja Tas.

Na otvaranju berzi ekslodirale su cene nafte. Barel brenta na londonskoj berzi iznosi 130 dolara, a američka laka nafta 125 dolara. To su najviše cene "crnog zlata" od 2008. godine.

Cena brenta je porasla za 18 procenata ili za 11,84 dolara, na 129,8 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI poskupela za 10,29 dolara na 125 dolara.

"Ako Zapad zabrani veći deo ruskog izvoza energije, to bi bio veliki šok za globalna tržišta", kaže glavni ekonomista Benk of Amerika Itan Haris, prenosi Rojters.

Procenjuje da bi gubitak od pet miliona barela iz Rusije mogao da dovede do udvostručenja cene nafte na 200 dolara po barelu, ali i do smanjenja svetskog ekonomskog rasta.

Nažalost i cena pšenice se duplirala. Na dan 4.marta 2021. godine iznosila 6,5 dolara, dok je na dan 4. marta 2022. godine cena 13,4 dolara.

Foto: Informer

Zalihe velikih izvoznika pšenice - EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana - pašće na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja sezone 2021/22, prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zdenko

pre 2 godine

Eto, ameri su uspeli a glupi evropljani neka placu.

mirko

pre 2 godine

Rusiju bas briga koliko ko "ceni" rublju. Rusija je nezavisna, uvoz je minimalan, a izvoz je monstruozan. Treba da brinu drugi.

Njeni ciljevi

pre 2 godine

I, ako se to ostvari, Amerika je jednim udarcem ubila dve muve. Rasturila je EU, što joj je odavno težnja, i uništila je Rusiju, što joj je životna želja i težnja, cilj nad svim ciljevima. Još Kinu da pokori, i ona je apsolutni vladar sveta.

I REZULTAT na kraju

pre 1 godinu

Који је тренутно резултат утакмице на данашњи дан 3.1.2023г. ?! Дакле, ај сад попи коњско пиво, нашмркај се и ЋУТИ!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17