16.03.2022.

17:41

Foto:

Planeta

NEMCI U STRAHU, POSLE RATA SA UKRAJINOM SLEDI RAT NATO I RUSIJE? Velika anketa pozazala, čak 76 odsto učesnika računa na vojnu pobedu, a veći broj Nemaca hoće da se liši ruskog gasa!

Čak 76 odsto učesnika ankete računa jedino na vojnu pobedu dok većina Nemaca strahuje i od rata NATO-a i Rusije.

U istraživanju Instituta za javno mnjenje Forsa za "Trendbarometar" televizije RTL samo 19 odsto anketiranih se saglasilo da je Putin principijelno zainteresovan za mirno rešenje. Anketa objavljena u utorak pokazuje da 53 odsto ispitanih strahuje da će rat u Ukrajini da preraste u sukob Rusije i NATO i treći svetski rat, a 41 odsto se toga za sada ne plaši. Od 1.009 učesnika ankete, 42 odsto misli da Nemačka potpuno treba da se odrekne ruske nafte i gasa, čak i ako to izazove nestašice i više cene energenata.

Ipak, veći broj Nemaca, njih 49 odsto, kaže da Nemačka ne treba potpuno da se liši ruskog gasa i nafte.

Protiv takvog odricanja većinski su ljudi iz istočnih delova Nemačke, 73 odsto, osobe sa skromijim prihodima, 62 odsto, pristalice demohrišćana CDU/CSU, 51 odsto, partije Levica, 59 odsto i ekstremno desne Alternative za Nemačku AfD, 83 odsto.

U anketi je 83 odsto učesnika reklo da manji porezi mogu da budu dobra mera za pojeftinjenje energenata. Samo 12 odsto kazalo je da takva mera ne može imati rezultate.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video: