19.03.2022.

07:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

EVROPA JE PREVIŠE SLABA DA SE ODUPRE AMERICI! Lavrov o geopolitičkoj situaciji i krajnje zabrinjavajućoj temi - SAD od sveta prave američko selo!

Evropa je previše slaba da se odupre Americi, ocenio je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je u intervjuu za TV Raša tudej rekao da SAD drže pod kontrolom 99 odsto zemalja članica EU i NATO, te da se te države odavno više i ne trude da budu nezavisne.

Makron pokušava, ali...

Lavrov je izjavio da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena gura celu planetu u haos zbog sopstvenih interesa.

- Očigledna je namera SAD da stvore unipolaran svet, a naročito je to jasno sada pod predsednikom Bajdenom. Zemlje EU ili bar 99 odsto njih već su prestale da se trude da budu autonomne. Francuski predsednik Emanuel Makron jedan je od retkih, koji kaže da će se boriti, ali moj je utisak da neće uspeti. Nemačka je u potpunosti pod kontrolom SAD, Austrija takođe, kao i većina drugih članica EU. Amerika izgleda bolje zna šta je potrebno Evropi da bi osigurala energetsku stabilnost nego Evropljani sami - rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije tvrdi da, uprkos tome, u svetu i dalje postoje mnoge države koje se ne mire sa hegemonijom SAD.

- Amerika ne želi da od sveta napravi "globalno selo", već "američko selo". Da oni budu najjači i da se za sve pitaju. Čitav zapadni svet su stavili pod svoju kontrolu i u funkciju sopstvenih interesa. Ima, međutim, igrača koji nikad ne bi pristali na svet u kojem su SAD glavni šerif. To su Kina, Indija, Brazil, Argentina, Meksiko... Siguran sam da te zemlje ne žele da budu u poziciji u kojoj će im Ujka Sem naređivati šta da rade. I Rusija je svakako jedna od tih država - poručio je Lavrov.

Većina sveta uz Rusiju

On je istakao da nije tačno da je čitava planeta protiv ruske intervencije u Ukrajini, kao što to zapadni mediji pokušavaju da predstave.

- Kad zapadni mediji kažu da je Rusija poražena na Generalnoj skupštini UN jer je većina zemalja glasala protiv ruske intervencije u Ukrajini, to je klasična obmana. Ako pogledate populaciju zemalja koje nisu glasale protiv nas, to je većina svetskog stanovništva. Pritom, većina država koje su glasale protiv Rusije i koje su nam uvele sankcije, učinile su to pod velikim pritiskom i zbog brojnih ucena - objasnio je Lavrov.

Informer

SAD preko Tik toka truju decu

Sergej Lavrov kaže da Zapad vodi medijski rat protiv Rusije, ali i da truje decu preko Tik toka i ostalih sličnih platformi, koje služe za ispiranje mozga.

- Plaćaju deci da na Tik toku šire antirusku propagandu. Kad su fokusirani na to, kad targetiraju decu, jer tu mrežu uglavnom koriste devojčice i dečaci, jasno je da pokušavaju da isperu mozak omladini i da te mlade ljude upropaste za ceo život. To je nedolično i nepošteno. Čak i u medijskom ratu neki red mora da se zna - objasnio je on.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO: