28.03.2022.

13:29

Foto:

Planeta

ŠOK, ISPLIVALO IME SUDIJE KOJI ĆE GONITI PUTINA ZA "RATNE ZLOČINE" u Ukrajini! Osudio je Karadžića na doživotnu, a sada će on odlučivati o sudbini lidera Rusije?!

Kako je najavljeno, ser Hauard Morison će biti imenovan u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini i u Međunarodnom krivičnom sudu.

Morison je celu deceniju bio britanski sudija u Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i predsedavao je suđenju lideru bosanskih Srba koje je rezultiralo doživotnom kaznom.

- Možda se čini nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli da budu na optuženičkoj klupi. Ne sumnjam da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristalicama. A danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru - rekla je glavna britanska državna tužiteljka, dodavši da će se Putinovim naizgled nedostižnim krivičnim progonom baviti predani i stručni advokati kao što je Morison.

Informer

Velika Britanija je takođe ponudila milion funti za podršku Međunarodnom krivičnom sudu i osiguraće istražioce iz Skotland jardove jedinice za ratne zločine i vojne obaveštajne službe.

Morison je krajem 2011. izabran za jednog od šest sudija Međunarodnog krivičnog suda, a na toj dužnosti je bio sve do početka 2021. Smatra se jednim od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih advokata u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.