29.03.2022.

21:43 >> 21:47

Foto: AP/Photo

Planeta

Bivši ministar energetike Bugarske ZALEDIO ZAPAD: Nema zemlje koja može da ZAMENI RUSKI GAS!

Prema rečima bivšeg ministra, da je moguće da se dobiju neophodne količine gasa iz drugih izvora već bi to bilo učinjeno.


Treći energetski paket Evropske unije, koji je usvojen 2009. godine upravo ima za cilj izolaciju ruskog energetskog tržišta, ali i nakon toliko godina Rusija i dalje snabdeva Evropu prirodnim gasom. Udeo prirodnog gasa dostiže 40 odsto, 30 odsto čini nafta, a ugalj – 46 odsto, naveo je Ovčarov.

- Zašto oni stižu iz Rusije? Odgovor je jednostavan – jer je ekonomski to najisplativija i najjeftinija opcija za sve koji dobijaju energetske resurse - izjavio je bivši bugarski ministar.

Što se tiče pitanja isporuke gasa iz Azerbejdžana od toga ne treba očekivati čudo, jer je njegov obim poznat: osam milijardi kubnih metara za Italiju, milijarda za Grčku i milijarda za Bugarsku. Ovčarov smatra da se ruski gas takođe ne može zameniti američkim tečnim gasom.

- Amerikanci, jednostavno, nemaju takve kapacitete. Ove godine su povećali isporuke u Evropu na 10-12 milijardi kubnih metara – šta je to? Rusija isporučuje skoro 200 milijardi kubnih metara gasa (prema rečima Alekseja Milera, direktora ‘Gasproma’, Rusija je tokom 2021. godine isporučila 185 milijardi kubnih metara gasa) - zaključuje bivši bugarski ministar energetike.

Opširnije čitajte OVDE.

Bonus video