05.04.2022.

07:37

Foto: Pixabay

Planeta

Sankcije Rusiji DOĆI ĆE IM GLAVE! Cene nafte skočile za čak 4% zbog novih zabrana Rusiji!

Medijski izveštaji bili su preplavljeni izveštajima o sve većem broju civilnih žrtava u Ukrajini, što je pojačalo pritisak na evropske zemlje da uvedu sankcije na ruski izvoz energije.

Saudi Aramco je u međuvremenu povećao svoje zvanične prodajne cene za naftu koja će se prodavati na svim destinacijama u maju, pošto je državna naftna kompanija Rijada ostala budna u maksimiziranju profita od cena nafte na 14-godišnjim maksimumima.

Brent kojim se trguje u Londonu, globalna naftna referentna vrednost, u ponedeljak je poskupela za 3,14 dolara ili 3 odsto na 107,53 dolara po barelu, nakon najvišeg nivoa od 108,54 dolara. Brent je prošle nedelje pao za 13% zbog najvećeg nedeljnog pada od aprila 2020. Čak i tako, završio je prvi kvartal u porastu od 39%.

Američka sirova marka Vest Tekas Intermediate, ili VTI, kojom se trguje u Njujorku, poskupila je za 4,04 dolara, ili 4%, na 103,28 dolara po barelu, nakon najvišeg nivoa u toku dana od 103,69 dolara. VTI se prošle nedelje spustio ispod ključne podrške od 100 dolara pošto je pao za oko 13%, baš kao i Brent za svoju najgoru nedelju od aprila 2020. Međutim, u prvom kvartalu je porastao za 33%.

Informer

Prošlonedeljna rasprodaja nafte izazvana je najavom Bele kuće da će Sjedinjene Države otpuštati do milion barela dnevno iz svojih strateških rezervi nafte 

Brent i VTI su pali za više od 1% ranije na sednici kada su ponovo otvorili rad nakon prošlonedeljnog pada nakon vesti da su Ujedinjene nacije postigle svoje prvo dvomesečno primirje između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i iranskih Huta u sedmogodišnji rat oko Jemena.

Prošlonedeljna rasprodaja nafte izazvana je najavom Bele kuće da će Sjedinjene Države otpuštati do milion barela dnevno iz svojih strateških rezervi nafte (SPR) tokom šest meseci počevši od maja. Izdanje, treće u poslednjih šest meseci, služiće kao most dok domaći proizvođači ne mogu da povećaju proizvodnju i vrate ponudu u ravnotežu sa potražnjom, rekao je predsednik Džo Bajden.