09.04.2022.

19:13

Foto:

Planeta

"BIO SAM ZA TO DA RUSIJA UĐE U NATO" Klinton tvrdi da Putin ne govori istinu! (Video)

Klinton je ukazao na razvoj veza između Alijanse i Rusije 1990-ih, napominjući učešće Moskve u programu Partnerstvo za mir, zaključivanje Osnivačkog akta Rusija-NATO, finansiranje povlačenja ruskih trupa iz baltičkih država od strane SAD, kao i zajedničko učešće u nekim mirovnim operacijama.

„Sve ovo vreme držali smo vrata NATO-a otvorena za ulazak Rusije, što sam jasno stavio do znanja Jeljcinu, a kasnije i njegovom nasledniku Vladimiru Putinu“, napisao je Klinton.

Bivši američki predsednik je takođe odbacio tvrdnje da su SAD „ignorisale, nepoštovale i pokušale da izoluju Rusiju“ kao lažne, ali je priznao da se NATO širi na istok zbog prigovora Moskve. Ovu politiku alijanse nazvao je „ispravnom“.

Putin je ranije rekao da je tokom posete Klintonove Moskvi 2000. godine pitao kako će SAD reagovati na mogući prijem Moskve u NATO. Prema rečima ruskog lidera, reakcija na njegovo pitanje „spolja je izgledala veoma uzdržano“.

Putin je istovremeno istakao da se prava pozicija Sjedinjenih Država o takvoj mogućnosti vidi iz njihovih stvarnih neprijateljskih koraka prema Moskvi, kao što su otvorena podrška teroristima na Severnom Kavkazu, prezir prema ruskim bezbednosnim zahtevima i zabrinutosti u širenje NATO-a i istupanje iz Ugovora o PRO.

U svom tekstu Klinton je takođe naglasio da je bio za proširenje alijanse, ali da su mnogi ugledni ljudi bili protiv.

- Kolumnista NJujork tajmsa Tom Fridman rekao je da će se Rusija osećati poniženo i saterano u ćošak zbog proširenja NATO-a, a kada se oporavi od ekonomske slabosti uzrokovane poslednjim godinama komunističke vladavine, videćemo užasnu reakciju. Majk Mandelbaum, ugledni autoritet u Rusiji, takođe je smatrao da je to greška, tvrdeći da to neće promovisati demokratiju ili kapitalizam - napisao je, između ostalog, Klinton.

- U poslednje vreme, širenje NATO-a je kritikovano u nekim krugovima zbog provociranja Rusije, pa čak i postavljanja temelja za invaziju Vladimira Putina na Ukrajinu. Proširenje je svakako bila konsekventna odluka, za koju i dalje verujem da je ispravna - napisao je Klinton.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.