11.04.2022.

11:57

Foto: Reuters

Planeta

BURNO U NEMAČKOJ! ŠEF BASF-a BESAN ZBOG RUSKOG GASA! "Naivni moralisti" na visokim pozicijama mogu da unište nemačku ekonomiju!

On je rekao u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izjavio da "naivni moralisti" na visokim pozicijama ne shvataju prave posledice takve odluke, koja je sposobna da uništi nemačku ekonomiju.

Nemački list piše da je ukrajinska kriza naterala generalnog direktora hemijskog koncerna „da posumnja u sve što je do sada znao“.

Brudermiler je naglasio da bi udar na nemačku ekonomiju mogao da nastane u pozadini velike transformacije proizvodnje u koncernu BASF, čije proizvode menadžment želi da učini klimatski neutralnim. Reč je o promenama u hemijskoj industriji kakve svet do sada nije video. Međutim, sada je sve pdo znakom pitanja zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji.

Šef BASF-a izjavio je da mu je "ponestalo strpljenja" kada je čuo kako jedan poznati ekonomista bojkot gasa naziva prihvatljivom merom. On se izjasnio protiv embarga na uvoz gasa iz Rusije:

"Takav eksperiment bi bio neodgovoran", upozorio je šef hemijske kompanije u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung i sumorno prognozirao:

"Dobili bismo nezaposlenost na na visokom nivou, mnoge kompanije bi bankrotirale. To bi dovelo do nepovratne štete. Ne možemo to da rizikujemo."

Informer

Martin Brudermiler

Brudermiler pretpostavlja da će biti potrebno četiri do pet godina da Nemačka postane nezavisna od ruskog gasa. „Činjenica je da su isporuke ruskog gasa do sada bile osnova konkurentnosti naše industrije“, naglasio je šef BASF-a. Do nedavno niko nije mogao da predvidi sadašnju situaciju.

Brudermilera što mnogi ljudi u zemlji, uključujući i one na visokim pozicijama, ne razumeju kako funkcioniše proizvodni lanac.

"Oni ne razumeju šta je osnova blagostanja Nemačke, kako funkcioniše njena industrija, a i ne zamišljaju kako će prestanak hemijske proizvodnje i odsustvo lakova, plastike, pene, đubriva, pa čak i lekova uticati na ekonomiju", prenosi nemački list.