15.04.2022.

08:28

Foto:

Planeta

BES KINESKOG ZMAJA PRED TAJVANOM! Bio je dovoljan jedan POGREŠAN SIGNAL AMERIKE - Peking digao lovce, bombardere, krenuli razarači...

Vežbe su usmerene na "pogrešan signal" koji su SAD poslale u vezi Tajvana, saopštio je danas portparol istočne komande Narodne oslobodilačke armije Kine, izvestila je kineska televizija.

„Komanda Istočne zone Narodnooslobodilačke armije Kine 15. aprila je poslala vojne brodove, bombardere, lovce i druge snage u cilju organizacije višenamenskih borbenih patrola i održavanja vojnih vežbi u pomorskom i vazdušnom prostoru Istočnog kineskog mora i oko ostrva Tajvan“, navodi se u saopštenju komande na društvenoj mreži „Vičet“.

Kina demonstrira silu oko teritorije Tajvana u trenutku dok grupa od šest američkih kongresmena, uključujući predsednika komiteta za spoljne odnose Senata Boba Menendeza, boravi u dvodnevnoj poseti Tajpeju.

Povodom posete američkih kongresmena Tajvanu oglasilo se i Ministarstvo odbrane Kine.

„Te akcije Sjedinjenih Američkih Država ozbiljno narušavaju princip jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja, ozbiljno potkopavaju političku osnovu kinesko-američkih odnosa i još više pojačavaju napetost u Tajvanskom moreuzu“, saopštio je portparol kineskog vojnog resora Vu Ćian.

On je istakao da će „Narodnooslobodilačka armija Kine preduzeti sve neophodne mere kako bi odlučno sprečila spoljno mešanje i pokušaje uspostavljanja 'nezavisnosti Tajvana'“.

SAD nemaju formalne odnose sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom teritorijom, ali su njegov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja, navodi britanska agencija.