16.04.2022.

12:53

Foto: Printskrin

Planeta

ISPOD MARIUPOLJA SU STOTINE STRANACA, Azovci ih ucenili: ILI IZLAZIMO ZAJEDNO, ILI... Postoji samo jedan način da živi napuste grad...

Savetnik šefa vlade DNR Jan Gagin izjavio je da su mogući oružani sukobi među ukrajinskim nacionalistima blokiranih od strane trupa Ruske Federacije i DNR u metalurškom kompleksu Azovstalj u Mariupolju.

"Fanatici neće biti srećni ako neko od njihovih kolega odluči da se preda", rekao je Gagin za RIA Novosti, a, prema izjavama ukrajinskih marinaca koji su se predali Rusima, prvi koji bi se predali su strani plaćenici, ali im pripadnici Azova to ne dopuštaju.

Navodno, u tunelima ispod Azovstalja nalazi se i oko 240 stranaca. Među njima su, prema nepotvrđenim informacijama, i oficiri NATO, saradnici biolaboratorija pod američkom kontrolom i pripadnici francuske Legije stranaca. Tu je navodno i oko 300 pripadnika obezbeđenja koje su natovci i Amerikanci imali oko sebe.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonko pojašnjava:

„U Ukrajini su britanski SAS-ovci, pripadnici američke „Delte“. Tamo je i 200 komandosa iz Hrvatske. Sudeći po presretnutim razgovorima, među nedotučenim braniocima Mariupolja ima stranaca koji govore 6-7 različitih jezika. Među njima je verovatno i jedan američki general i drugi oficiri NATO. Ima dosta Francuza, čak i pripadnika Legije stranaca.

Leonko kaže da su tražili su da im bude dopušteno da izađu.

- Tražili su da im se dozvoli da napuste Mariupolj. Kao što smo dozvolili da Amerikanci, posle pada Alepa, napuste bunker u kojem su se skrivali. Međutim, čak i kad bi naša vojska to dozvolila – ne daju im da izađu oni koji u Mariupolju komanduju „Azovom“. Već su strancima saopštili: Ili izlazimo zajedno, ili ginemo zajedno - zaključuje ruski vojni ekspert.