• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

16.04.2022

07:00

AZOVSTALJ, POSLEDNJA JAZBINA UKRONACISTA! Šta kriju zidine sovjetske čeličane u Marijupolju? Ovo je grad u gradu, zbog jedne stvari Rusi i Čečeni muku muče da ga osvoje...

Printskrin Youtube/Capt. Tymur Rudov

Vesti

AZOVSTALJ, POSLEDNJA JAZBINA UKRONACISTA! Šta kriju zidine sovjetske čeličane u Marijupolju? Ovo je grad u gradu, zbog jedne stvari Rusi i Čečeni muku muče da ga osvoje...

Podeli vest

Ruska vojska i snage DNR saterale su ukrajinske ekstremističke odrede u najveće industrijsko preduzeće u Marijupolju – „Azovstalj“, gde se sada porazom i predajom marinaca u fabrici "iljič" privodi kraju zauzimanje ovog kompleksa, ali i grada od strane proruskih i ruskih snaga, među kojima su i čečenske jedinice

Međutim, to je grad u gradu– šest nivoa podzemnih utvrđenja omogućavaju ekstremistima da se zaštite od granatiranja i bombardovanja.

Borbe u tom delu grada ne prestaju ni na minutu – odjekuju mine, tuku automati i mitraljezi, a između kuća tutnji teška vojna tehnika. U vazduhu se oseća oštar miris goriva i spaljenih guma.
Najintenzivnije borbe vodile su se oko i u fabrici Iljič, koju su sada zauzeli Rusi.

Taktika je jednostavna, javlja Sputnjik. Najpre se na zgrade koje su zauzele ekstremističke snage ispaljuje nekoliko granata, zatim nastupaju jurišne grupe, nakon čega prostorije čiste pripadnici Specijalnog odreda za brzo reagovanje (SOBR – specijalna jedinica ruske Nacionalne garde) i vrše provere demineri.

Strateško čvorište

Pored militanata bataljona „Azov“, u fabrici „Azovstalj“ utvrdili su se i pripadnici 36. zasebne brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine – vipe od 3.000 vojnika, od kojih se više od 1.000 predalo početkom nedelje. Ukrajinska vojska pretvorila je železaru u jedno ogromno utvrđeno područje koje je izuzetno teško osvojiti.

 

 

Za juriš se vrše temeljne pripreme: u Marijupolj su prvo stigli teški samohodni minobacači kalibra 240 milimetara „tulipan“. Njihov zadatak je da probiju odbranu protivnika.

„Azovstalj“ je najveći industrijski centar regiona, u suštini – grad u gradu. Fabrika se nalazi u južnom delu Marijupolja na obali Azovskog mora, na ušću reke Kalmius. Posmatrano iz ptičje perspektive, radi se o ogromnom lavirintu, površine 11 kvadratnih kilometara. U sovjetsko vreme ovde je izgrađeno 41 postrojenje i 80 velikih hala.

U fabrici je radilo najmanje 10.000 ljudi: topili su čelik, bavili se livenjem gvožđa, isporučivali koks, pravili šine i još mnogo toga. U Ukrajini je ovo preduzeće bilo monopolista kada je reč o mnogim vrstama valjanog metala. Na primer, 2020. godine izliveno je preko četiri miliona tona čelika.

Šest spratova pod zemljom

Teško je zamisliti bolju liniju za odbranu – fabrika je građena tako da traje vekovima. Betonski zidovi, razgranata mreža prolaza i tehnoloških tunela, brojne visoke konstrukcije idealne za osmatranje i snajperske položaje.

U pogonima su opremljeni položaji tako da mogu odolevati duže vreme, a svi prilazi njima su gusto minirani. Artiljeriju „Azova“ i Oružanih snaga Ukrajine uglavnom čine preostali minobacači koji su raspoređeni bliže obali i zaštićeni masivnim fabričkim postrojenjima.

Pod kombinatom se nalaze skladišta i pouzdana skrovišta koja idu ispod zemlje na dubinu od šest spratova. Ekstremističke snage se slobodno kreću njima i tajno prebacuju pojačanja iz jedne tačke u drugu.

Savetnik premijera samoproglašen Donjecke narodne republike Jan Gagin izjavio je da ispod fabrike Azovstalj u Marijupolju postoji podzemni grad, a neke zgrade su projektovane tako da izdrže nuklearni udar, izjavio je. 

On je za RIA Novosti rekao da je "Azovstalj ogromna građevina, fabrika iz sovjetskog vremena i da se njena površina može meriri sa još jednim gradom, sa još jednim Marijupoljem, da ima sopstvene komunikacije, puteve i podzemlje. Gagin je naveo da su prilikom izgradnje uzete u obzir mogućnosti kao što su bombardovanje i blokade, a da su neke zgrade čak projektovane za nuklearni udar.

Glavnu poteškoću predstavlja to što je većina hala „Azovstalja“ skrivena od kamera sredstava za vazdušno izviđanje ofanzivnih snaga. Međutim, ukrajinske ekstremističke snage su saterane u jazbinu i jasno je da im odatle nema izlaska, navodi Spunjik, o čemu govore i svakodnevne predaje ukrajinskih snaga.

Šta se vidi iz svemira

Privatna američka satelitska kompanija Maksar uspela je u utorak da zaviri u odlučne bitke snimljene iz svemira.

“Dim i vatra su primećeni iz brojnih zgrada u zapadnom i istočnom delu grada, kao i u blizini fabrike čelika Azovstal – mesta trenutnih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga”, navodi se.

Bezbednosni izvor u EU rekao je Rojtersu da je teško reći koliko dugo Ukrajinci mogu da izdrže, a takođe je teško Rusiji da okupira celi grad zbog industrijskih kompleksa. “Ispod čeličane postoje sistemi podzemnih tunela.”

“Mariupolj je veoma važan Putinu jer nakon pobede tamo (i predaje Azovskih trupa) može da tvrdi da je proces ‘denacifikacije’ uspešan”, dodao je izvor.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja rekao je u sredu da Rusija planira da slavi pobedu u tom gradu 9. maja, na dan kada Moskva obeležava pobedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svjetskom ratu godišnjom paradom na Crvenom trgu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Era

pre 2 godine

U Iljicu su bili marinci a ne azovi, neko stalno mesha pojmove, namerno ili slucajno.

surovi

pre 2 godine

Ako je cilj da se svi zabarikadirani u toj fabrici ELIMINIŠU onda ..... mora da usledi POTOP.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija