17.04.2022.

16:53

Foto: Printskrin video/Fotoilustracija

Planeta

(VIDEO) AZOV SRUŠIO SPOMENIK ŽUKOVU, RUSI MOMENTALNO REAGOVALI! Čuvenog maršala Ukrajinci bacili na deponiju, OVO ĆE ŽESTOKO PLATITI!

Istražni komitet je istakao da su te, kako je navedeno, "zločinačke akcije" usmerene protiv interesa Rusije u oblasti očuvanja istorijskog sećanja na aktivnosti SSSR-a tokom Drugog svetskog rata i odlučujuću ulogu u pobedi nad fašizmom, piše list Izvestija.

Istražni komitet preduzima mere na utvrđivanju svih okolnosti tog događaja i onih koji su počinili to krivično delo, navedeno je u saopštenju. 

Prethodno su ukrajinski mediji objavili da je u Harkovu jutros uklonjen spomenik Žukovu i da je to uradila specijalna jedinica "Kraken", koja je u sastavu nacionalističkog bataljona "Azov".

Jedan od vođa "Azova"u Harkovu Konstantin Nemičev napisao je na Telegramu da je spomenik Žukovu demontiran i "odnet na deponiju", prenosi Ukrinform.

Nemičev je objavio i snimak uklanjanja spomenika sovjetskom maršalu.

Georgij Žukov bio je jedan od najuspešnijih komandanata u Drugom svetskom ratu, a pod njegovom komandom sovjetski vojnici ostvarili su neke od najveći pobeda - u bici za Moskvu, odbranu i probijanje nacisticke blokade Lenjingrada, Staljingradskoj bici i Berlinu

Žukov je četiri puta proglašavan za Heroja Sovjetskog Saveza, a kao komandant Prvog beloruskog fronta ušao je u Berlin 1945. godine i formalno primio kapitulaciju Nemačke.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.