23.04.2022.

07:00

Foto: reuters/Fotoilustracija/Clipart

Planeta

TREĆI SVETSKI RAT? Šolc odbio dalji sukob s Rusijom - ŠTA AKO PUTIN ZAVRNE GAS... ILI BERLIN IMA DRUGE STRAHOVE? Iznenada, Nemačka odbila da pošalje tenkove Ukrajini!

"Bild" piše da se Šolc zbog toga suočio sa kritikama ostalih članica EU, kao i Zelenskog, koji mu je rekao da Nemačka ne čini dovojno da pomogne Ukrajini.

- Šolc ne želi da isporuči tenkove, borbena vozila i haubice Ukrajini, već je rekao da će umesto toga dati Kijevu skoro milijardu evra da sam kupi oružje - otkriva "Bild".

Iz Šolcovog kabineta su saopštili da Nemačka ne može da pošalji Ukrajini teško naoružanje zbog toga što bi time ugrozila sopstvenu bezbednost. Nemci, navodno, nemaju toliko tenkova, borbenih vozila i haubica da bi mogli da ih dele, pa moraju da ih ostave za sebe.

Sam Šolc nije obrazložio ovu odluku, ali je izjavio da NATO mora da izbegne direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom, jer bi to moglo da dovede do trećeg svetskog rata.

Upitan zašto misli da bi nemačka isporuka tenkova u Ukrajinu mogla da dovede do nuklearnog rata, Šolc je rekao da ne postoji pravilo koje određuje kad se Nemačka može smatrati učesnicom u ratu u Ukrajini i da je otuda veoma važno da se svaki korak pažljivo razmotri. Šolc je naglasio da je bitno da države članice NATO blisko sarađuju, te da se ne obazire na kritike svojih saveznika, jer bi posledice pogrešnih postupaka mogle biti dramatične.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.