• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

22.04.2022

22:23 >> 14:29

UN: NEMA DOKAZA O GENOCIDU U UKRAJINI! U Marijupolju normalizovano stanje, građani ne moraju da se kriju od vatre (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

UN: NEMA DOKAZA O GENOCIDU U UKRAJINI! U Marijupolju normalizovano stanje, građani ne moraju da se kriju od vatre (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Ruska specijalna operacija u Ukrajini traje 58 dana. Rusi su zauzeli Mariupolj, sa izuzetkom čeličane Azovstalj gde su ukrajinski militanti i dalje zarobljeni. Volodimir Zelenski rekao da je Rusija odbacila predlog za privremeni prekid vatre za pravoslavni Vaskrs što su predlagali glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš, ali i papa Franja

22.43 - Kontrolisana eksplozija

Ovaj video prikazuje kontrolisanu eksploziju ruske bombe koja nije eksplodirala kada ju je neprijatelj bacio na most u blizini Černigova.

 

 

 

20.59 - Zaplenjeno naoružanje

Rusko ministarstvo odbrane pokazalo ukrajiski arsenal u Harkovu koji je sada pod ruskom kontrolom

 

 


20.57 - Gardijan: Britanska ambasada se vraća u Kijev

20.56 - Slike rata

 

 


20.56 - Severodonjeck

 

 

20.50 - UN: Nema naznaka da je počinjen genocid u Ukrajini

Ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da je počinjen genocid u Ukrajini tokom ruske vojne operacije. To je izjavila portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani.

20.50 - Rusi pucali

U Korotićima kod Harkova Rusi su pucali na "Novu Poštu", prenose ukrajinski Telegram kanali

 

 

20.11 - U Marijupolju normalizovano stanje, građani ne moraju da se kriju od vatre

U Mariupolju je situacija normalizovana i građani mogu slobodno da se kreću ulicama ne krijući se od metaka Ukrajinaca, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Portparol Ministarstva general-major Igor Konašenkov je dodao da su pokušaji Stejt departmenta da laže o tome da nacistički otpad ima kontrolu nad Marupoljem predstavljaju fejk vest i direktno saučesništo sa teroristima na najvišem državnom nivou .

"U Marijupolju se situacija normalizovala. Građani mogu slobodno da se kreću ulicama a da se ne kriju od vatre ukrajinskih nacista. Doprema se humanitarna pomoć: namirnice, voda i najneophodnije stvari. Vlasti DNR su organizovale da se ulice očiste od ruševina i da se ukloni uništena ukrajinska vojna tehnika", rekao je Konašenkov.

20.08 - U Gostomelu je danas gorela Pokrova crkva.

 

 


20.08 - Odlikovani

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov dodelio je odlikovanja ukrajinskim vojnicima u oslobođenom selu Moshchun u Kijevskoj oblasti.

 

 


20.06 - Belgija će Ukrajini pružiti novu vojnu pomoć

▪200 jedinica protivtenkovskog oružja;

▪5 hiljada automatskih mašina FN Herstal;

▪3800 tona goriva i sredstava zaštite.

20.05 - Uhapšen zbog širenja lažnih vesti

Basmanski sud Moskve uhapsio je Vladimira Kara-Murzu u slučaju širenja lažnih vesti o Oružanim snagama Rusije - RIA Novosti.

20.04 - Raketiran Donjeck

 

 

 


20.03 - Evakuisani

Zahvaljujući saradnji policije dva regiona, pola stotine stanovnika severa Donjecka evakuisano je u Vinicu.

 

 

18.30 - Putin je pristao da se sastane sa generalnim sekretarom UN!

Sastanak moguć 26. aprila!

18.21 - Azovstalj

 

 

18.20 - Održavanje pseudoreferenduma od strane Rusa u Hersonskoj oblasti staviće tačku na pregovore

"Ukrajina je postavila ultimatum ruskim pregovaračima da će održavanje takozvanog "referenduma" u Hersonskoj oblasti od strane ruskih okupatora staviti tačku na pregovore", prenosi UP, pozivajući se na svoj anonimni izvor.

18.18 - Zaporoška oblasna vojna uprava objavila je snimak sa mesta pada An-26 

Prema preliminarnoj verziji, avion se srušio, zahvativši stub dalekovoda. Jedan od pilota je poginuo, dvojica su prebačena u medicinsku ustanovu.

 

 

18.15 - Uništen ruski tenk

Pripadnici ukrajinske 128. zasebne brdsko-jurišne zakarpatske brigade uništili su tenk T-72 Rusa kada su hteli da otvore vatru na položaje ukrajinskih branilaca.

 

 


18.13 - Šesti paket sankcija EU protiv Rusije mogao bi biti uveden početkom sledeće nedelje, piše list Politiko, pozivajući se na neimenovane diplomate.

16.33 - Nastavljaju se borbe u Azovstalju

 

 


16.31 - Međunarodna istraga

Rumunija podržava međunarodnu istragu o postupcima Rusijem izjavio je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku

 

 


16.25 - Optužba Kijeva na račun UN

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov direktno je optužio UN za povlađivanje ruskim ratnim zločinima

 

 

16.24 - Danas je održano nekoliko dugih razgovora između šefova ruske i ukrajinske delegacije

Šef ruske delegacije na razgovorima Vladimir Medinski potvrdio je ovu informaciju.

16.21 - Oglasila se ruska garda

Nacionalna garda Ruske Federacije (Rosgvardija) je tokom ove nedelje na jugu Ukrajine zarobila 91 pripadnika "nacionalističkog pokreta" i zaplenila 283 komada vatrenog oružja, saopštila je danas pres-služba ove ruske oružane formacije, prenosi TAS S. Zaplenjeno je i 30 bacača granata, 166 ručnih bombi, 514 granata i mina, preko 43.000 komada municije i dve improvizovane eksplozivne naprave, navodi se u izveštaju.

U izveštaju je istaknuto da vojnici Nacionalne garde u saradnji sa Ministarstvom za vanredne situacije izdaju humanitarnu pomoć stanovnicima Ukrajine, te da je tokom ove nedelje više od 32.000 stanovnika dobilo hranu i osnovne potrepštine, prenosi ruska agencija.

15.41 - Džonson: Realna mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023. godine

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je kao "realističnu" mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023. godine zbog odlučnosti Rusije da nastavi svoju "gnusnu" ofanzivu.

15.39 - Gori u Rusiji

 

 


15.38 - Mišel pozvao Putina da stupi u kontakt sa Zelenskim

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je danas u telefonskom razgovoru predsednika Rusije Vladimira Putina da direktno stupi u kontakt sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i pozvao na prekid vatre u Ukrajini, izjavio je zvaničnik EU.
U razgovoru sa Putinom, Mišel je naglasio neprihvatljivost ruskog rata i detaljno izložio "troškove" sankcija koje Evropska unija nameće Rusiji, rekao je neimenovani zvaničnik, preneo je Rojters.

Mišel je, takođe, pozvao na prekid vatre povodom predstojećeg pravoslavnog Uskrsa i na osiguravanje bezbednog prolaza za civile koji žele da napuste opkoljene gradove kao što je Mariupolj.

15.37 - Bosanac iz Marijupolja: Rusi su nas izveli iz podruma

Behrudin Delić iz Zenice vratio u svoj rodni grad nakon velike borbe da se iz Marijupolja domogne BiH. U Ukrajini je živeo od 1991. godine, veći deo vreme u Marijupolju, ali i u Harkovu za vreme ćerkinog školovanja. Rat ga je zatekao u Marijupolju.

"Dragi Bože kad je ono udarilo. I sva kuća se zatamni. Ja mislio zapalilo se. Žena dođe do prozora, otvori, kaže stani, ne gori stan nego pogledaj tamo. Kad tamo devet spratova zgrada preko puta nas, haubica gađala, pet spratova uništeno, sva prašina nama uletila, sve nam prozore poizbijala", priseća se Delić.

14.43 - Slike rata

 

 

14.42 - "Indija neće menjati svoj stav prema Rusiji"

Stav Indije prema Rusiji se neće promeniti, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson posle sastanka sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem.

"Istorijski stav Indije prema Rusiji je dobro poznat i on se neće promeniti", naveo je Džonson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Džonson je izjavio da je siguran da Indija "vidi šta se dešava" i da raste njeno raspoloženje za saradnju sa Velikom Britanijom, prenosi britanska agencija.

14.18 - Evakuacija iz Marijupolja kad podignu bele zastave

Rusija je spremna da u bilo kom trenutku uvede „režim tišine” za evakuaciju Vojske Ukrajine, kao i civila, ako ih ima, s teritorije fabrike „Azovstalj“ u Mariupolju, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalne Centar za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

 

 


Mizincev je naglasio da će „režim tišine“ oko fabrike „Azovstalj“ početi onog trenutka kada vojnici Ukrajine koji su blokirani u kombinatu podignu bele zastave.

Više od 143.000 civila i 341 strani državljanin evakuisani su iz Marijupolja, a bezbedno je izvedeno iz grada i 1.800 ukrajinskih vojnika koji su se predali, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravu odbranom Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

13.52 - Otkriveno kako se srušio ukrajinski An-26! Izbegavao ruski PVO, pa upao u zamku
 

13.28 - Rusija: Borci i civili mogu da napuste Azovstal

Rusija je spremna da prekine vatru kako bi omogućila borcima u čeličani Azovstalj u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju da napuste fabriku zajedno sa svim civilima koji su još tamo, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Rojters, pozivajući se na RIA Novosti. 

12.37 - Neuspeh Ukrajinaca kod Goptivke?

Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se izveštaji o neuspelom proboju ukrajinskih jedinica kod Goptivke. Sada su objavljeni prvi detalji o pokušaju proboja tenkovske kolone Oružanih snaga Ukrajine u 6.30 jutros.

Oprema krenula iz naselja Svetličnoe ka Kazačja Lopan. Oružane snage Ruske Federacije primetile su kolonu do 15 oklopnih vozila. Otvorena je vatra, usled čega je 6 jedinica pogođeno i uništeno protivtenkovskim raketnim sistemima, a preostale se gađaju iz VBR-a.

11.40 - Ruski komandant otkrio 3 cilja druge faze vojne operacije

10.30 - Slovenija će Ukrajini isporučiti 54 tenka M-84

M-84 - glavni borbeni tenk u službi Jugoslavije 1980-ih. Razvijen 80-ih godina na bazi sovjetskog T-72M.

10.22 - Gradonačelnik poziva na "potpunu evakuaciju" Marijupolja

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko danas je ponovo apelovao na „potpunu evakuaciju“ tog grada, za koji je Rusija juče saopštila da ga je zauzela.

"Potrebna nam je samo jedna stvar - potpuna evakuacija stanovništva. Oko 100.000 ljudi ostalo je u Marijupolju", rekao je Bojčenko na nacionalnoj televiziji, prenosi Rojters.

 

 

10.02 - Austrija podržava istragu Međunarodnog suda

U cilju sprovođenja istrage ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, Ministarstvo spoljnih poslova Austrije stavilo je na raspolaganje tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda 100.000 evra.

Ministarstvo pravosuđa Austrije, uz to, dalo je na raspolaganje dodatnog eksperta koji će pomoći u istrazi.

„Austrija podržava svaki korak koji signalizira svetskoj javnosti da takvi zločini neće ostati nekažnjeni“, poručio je ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

09.14 - Australija uvela sankcije za 147 ruskih državljana

Australijska vlada uvela je sankcije protiv 147 ruskih državljana zbog situacije u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije. Sankcije se odnose na 144 članove ruskog Saveta federacije, prenosi TAS S. Kako se navodi, među osoba obuhvaćenim sankcijama pomenuta je i Ekaterina Vinokurova, ćerka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

09.10 - EU uvodi sankcije na rusku naftu?

EU bi u narednim nedeljama mogla da uvede embargo na uvoz nafte iz Ruske Federacije, rekao je francuski ministar finansija, i dodao da još nema tačan datum

- Među članicama EU ima otpora i strepnji oko ideje o uvođenju sankcija na rusku naftu - rekao je on.

08.53 Rusija: Ukrajinci planirali teroristički napad na humanitarni konvoj

Rusija tvrdi da su uhvatili ukrajinske diverzante koji su, na teritoriji koja je pod kontrolom ruske federacije, spremali teroristički napad na humanitarni konvoju.

08.47 - Kadirov objavio snimak i otkrio šta se dešava u Azovstalju. Militanti žele da se predaju, ali...

 

 

07.34 - Zelenski:Ukrajini potrebno sedam milijardi dolara mesečno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegovoj zemlji potrebno sedam milijardi dolara mesečno da nadoknadi ekonomske gubitke nastale zbog invazije Rusije na njegovu zemlju.

07.12 - Gađana teritorija LNR

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine tokom proteklog dana dva puta su gađale teritoriju Luganske Narodne Republike. U posledicama granatiranja povređen je jedan civil, saopštilo je u petak predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

06.45 - Zelenski: Rusi planiraju falsifikat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da planira da 'falsifikuje' referendum o nezavisnosti u delimično okupiranim južnim regionima Hersona i Zaporožja.

Zelenski je u videoporuci emitovanoj u četvrtak kasno uveče pozvao stanovnike područja pod ruskom okupacijom da ruskim snagama ne daju nikakve lične podatke, poput brojeva pasoša.

Foto: Tanjug/AP

06.28 - Stejt department prozvao Kinu

Američki Stejt department rekao je da Kina i dalje 'papagajski' podstiče neke od ruskih ideja usred rata u Ukrajini, uključujući Kremljov koncept 'nedeljive bezbednosti'.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajse ponovio je da će se Kina suočiti s ozbiljnim posledicama ako pruži materijalnu podršku ruskim ratnim naporima u Ukrajini, ali da Vašington još nije video kako Peking pruža takvu vrstu pomoći Moskvi.

06.17 - Ostin stiže u Ramštajn

Američki ministar odbrane, general Lojd Ostin, sastaće se sa saveznicima 26. aprila u vazdušnoj bazi Ramštajn u jugozapadnoj Nemačkoj kako bi pregovarali o odbrani Ukrajine, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

06.10 - Pentagon šalje "duhove"

Dronovi 'Goust' (Duh, prim.aut) deo su najnovijeg američkog paketa naoružanja vrednog 800 miliona dolara za Ukrajinu, potvrdio je Pentagon.

Bela kuća je ranije u četvrtak saopštila da će više od 121 taktičkog bespilotnog sastava Feniks Goust biti isporučeno Ukrajini kao deo novog paketa naoružanja.

Pentagon je saopštio da su dronovi Goust vrlo prikladni za nadolazeću borbu u ukrajinskom regionu Donbas, koji su zvaničnici opisali kao ravan teren koji podseća na američku državu Kanzas. Dronovi su razvijeni za napad na mete i uništavaju se nakon jedne upotrebe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Iza ograde

pre 2 godine

Pa naravno da nema dokaza; Mrtve zakopavaju bagerima a zive depotriraju na Sibir..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija