28.04.2022.

18:33

Foto:

Planeta

SRBIJO, ŠTO DALJE OD NJIH! OD OVOGA NEMA NIŽE, SAD I VELIKA BRITANIJA ZABRANILE "BESMRTNI PUK", Zapad je prethodno na crnu listu stavio i Dostojevskog i Čajkovskog

„U Velikoj Britaniji zabranjena je ne samo povorka, već i polaganje cveća i venaca na spomenik u Londonu. U Irskoj je povučena saglasnost za procesiju, u Kazahstanu su vlasti protiv održavanja mirne povorke Besmrtnog puka, SAD su zabranile i polaganje cveća na spomenik Duhu Labe", rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao da su "po preporuci Stejt departmenta" vlasti odbile da održe ceremoniju u znak sećanja na susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi, koji se svake godine održava na Arlingtonskom groblju u blizini Vašington.

"Besmrtni puk" je svenarodna akcija koja se održava u Rusiji i drugim zemljama u znak sećanja na ućčsnike i žrtve Drugog svetskog rata.

Prvi put je održan 9. maja 2012. godine u Tomsku na inicijativu lokalnih novinara, a 2013. je počo da se održava širom zemlje.

Ovu manifestaciju prihvatile su i mnoge druge zemlje, a u Srbiji se održava od 2016. godine.

Podsetimo, Zapad je čim je počela ruska intervencija u Ukrajini zabranio predavanja o slavnom ruskom piscu i filozofu Fjodoru Dostojevskom, ali i izvođenje dela čuvenog kompozitora Čajkovskog.  

Poljska nacionalna opera je " znak solidarnosti sa narodom Ukrajine" odustala od izvođenja opere "Boris Godunov" velikog ruskog kompozitora Modesta Musorgskog.
 
Spisak "zabranjenih Rusa" bez čijih dela ne bi postojao ni svet kakav danas znamo je podugačak.

Ipak, zabrana  održavanje marša "Besmrtnog puka" je nešto najniže i najpodlije što je do sada učinjeno.

Informer

Besmrtni puk je međunarodni javno, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog Svetskog rata. Nastao je u Rusiji, u ruskom gradu Tomsku. Učesnici godišnje na Dan pobede prolaze u koloni ulicama gradova sa fotografijama svojih rođaka - veterana vojske i mornarice, partizana, boraca otpora, stražnih radnika, zarobljenika koncentracionih logora.
Besmrtni puk u Srbijise obeležava od 2016. godine.