04.05.2022.

13:35

Foto:

Planeta

RUSI ODGOVORILI PAPI! To što je uradio je "za žaljenje" - isplivali detalji razgovora dvojice crkvenih poglavara...

Patrijarh Kiril je 16. marta razgovarao putem video linka sa poglavarima Rimokatoličke crkve, rimskim papom i kenterberijskim nadbiskupom Džastinom Velbijem. Teme razgovora su bile pomoć izbeglicama, pravu svakog čoveka da ispoveda veru i maternji jezik bez političkog progona i ulozi hrišćana u potrazi za mirom u Ukrajini.

- Za žaljenje je što je mesec i po dana nakon razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja izabrao pogrešan ton da prenese sadržaj ovog razgovora. Ovakve izjave teško da će doprineti uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između rimokatolika i Ruske pravoslavne crkve, što je posebno neophodno u sadašnjem vremenu - navodi se u obrazloženju.

Patrijarh Kiril je papi rekao da je sukob počeo 2014. godine Majdanom u Kijevu, koji su rezultirali promenom ukrajinske vlasti. Posebnu pažnju posvetio je događajima u Odesi u maju 2014. i njihovim posledicama, pošto je "stravična lekcija Odese uticala na odluku stanovnika jugoistočne Ukrajine da brane svoja prava".

Informer

Papa Franja

Takođe, patrijarh Kiril je podsetio na prekršeno obećanje NATO da se neće širiti na istok. Tokom razgovora sa pontifom, on je predložio da se postavi pitanje kako crkve mogu uticati na celu situaciju i pomoći u jačanju mira i izbegavanju eskalacije.

Papa Franja je u intervjuu koji je u utorak objavio list Korijere dela sera rekao da je patrijarh Kiril, tokom njihovog onlajn sastanka, "sa papira koji je držao u ruci čitao opravdanja" za specijalnu operaciju u Ukrajini.