• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.05.2022

15:37

"BRATE"... KIRIL MI JE 20 MINUTA ČITAO OPRAVDANJA! Šta je sve rimokatolički poglavar rekao o ratu, Ukrajini i Putinovom "kuliranju"?!

AP Photo/Andrew Medichini

Vesti

"BRATE"... KIRIL MI JE 20 MINUTA ČITAO OPRAVDANJA! Šta je sve rimokatolički poglavar rekao o ratu, Ukrajini i Putinovom "kuliranju"?!

Podeli vest

Papa Franja potvrdio je da je tražio da se u Moskvi sastane sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom kako bi pokušao da zaustavi rat u Ukrajini. Kako je papa rekao, odgovor zasad nije dobio

U danas objavljenom intervjuu za ugledni italijanski dnevnik Korijere dela sera, papa je takođe rekao da poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, koji je, kako navodi Rojters, dao punu podršku ratu u Ukrajini, "ne može postati Putinov đakon".

"Razgovarao sam sa njim 40 minuta preko Zuma. Prvih dvadesetak minuta čitao mi je sve izgovore za rat sa karte koju je držao u ruci. Slušao sam i rekao mu: Ne razumem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državno sveštenstvo, ne možemo da koristimo jezik politike, već Isusov", prepričao je papa.

Papa, koji se na početku ruske vojne operacije u Ukrajini uputio u rusku ambasadu, u posetu bez presedana, potvrdio je u intervjuu za italijanski list da je tri nedelje od izbijanja sukoba zamolio jednog visokog diplomatu u Vatikanu da pošalje poruku Putinu da je on, kao poglavar Rimolatoličke crkve, "voljan da dođe u Moskvu".

"Svakako, bilo je neophodno da se sa tim predlogom saglasi ruski predsednik, ali još nismo dobili odgovor i još uvek insistiramo na mom putovanju u Moskvu", rekao je papa i dodao da se pribojava da Putin "ne može, niti želi u ovom trenutku da se ovaj sastanak održi".

Pre ovog intervjua, papa Franja (85) nije javno i eksplicitno pominjao ni Rusiju, ni Putina, ali je u svojim obraćanjima govorio o "neopravdanoj agresiji", "invaziji" i zverstvima nad civilnim stanovništvom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera ložač

pre 1 godinu

A što nije zvao i uticao do pre unazad 8 god dok su Fašisti urnisali ruski narod u Ukrajini u Donjeck i Lugansk a?? Ma sve je to ista klapa razbojnika otimača. I tad je trebao da peva ovu pesmu da zove Bajdena, Merkel i britanske horor horde da kaže kako se ne razume u politiku ali treba sprečavati ubijanje i masakre nevinih a ne Azov da satire ruse kao kod nas u bih, hr i kos

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17