16.05.2022.

18:34

Foto:

Planeta

MOŽE LI ZAPAD DA ODGOVORI PUTINA OD PROŠIRENJA RUSIJE?! MOSKVA CRTA NOVE GRANICE! Za dva dana stigle dve poruke koje su za Ukrajinu "smrtna presuda"!

Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov pozvao je elite oslobođenih teritorija Ukrajine na put integracije i stvaranju narodnih republika radi pridruživanja Rusiji 

- Rusija je spremna da uzme u obzir mišljenje stanovnika oslobođenih regiona, koje mora biti pravno kompetentno izraženo. U sadašnjim uslovima to je jednostavno nemoguće. Stoga moramo da idemo putem samoorganizovanja. Ovaj put je neizbežan. A mi, Rusi, moramo da pomognemo oslobođenim teritorijama da se organizuju. Kada to urade, biće načina da se donose odluke - rekao je Konstantinov novinarima.

Prema njegovim rečima, vlasti oslobođenih teritorija bivše Ukrajine ne treba da se plaše i da odbace ideju stvaranja narodnih republika na putu integracije i priključenja Rusiji.

- Nema drugih zaobilaznih puteva za ulazak u Rusiju - naglasio je Konstantinov. Prema njegovom mišljenju, rešenje pitanja političkog statusa oslobođenih teritorija biće aktuelno po završetku specijalne operacije, te da je sada važnije da se ide putem vojno-civilnih uprava sa prelaskom na civilne.

- Moramo da uredimo život, da otvorimo škole, bolnice. Ovi regioni moraju da idu svojim putem. A onda će sve doći vremenom - naglasio je šef parlamenta i dodao da u svakom slučaju treba garantovati na oslobođenim teritorijama sprečavanje oživljavanje nacizma, slobodnu upotreba ruskog jezika, nastavu istinske istorije, kao i objektivno iznošenje informacija.

Lavrov: Rusija ponovio pred "izborom istorijskog puta"!

Ministar spoljnih poslova rusije Sergej Lavrov je objasnio da se Rusija sada nalazi kao 1917. i 1991. godine pred "izborom istorijskog puta". On ocenjuje da je Zapad definitivno potkopao svoju reputaciju pljačkaškim akcijama, da sada više niko nije bezbedan od "državne piraterije", pa je logično što mnoge zemlje smanjuju zavisnost od dolara.

Podsetimo, samo 24 sata ranije i bivši ruski predsednik i premijer Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, poručio je da Moskvi nije bitno hoće li njene nove granice na jugoistoku priznati, ili ne, Evropska unija, već joj je najvažnija volja ljudi na tim teritorijama koje nameravaju da se pripoje Rusiji
 
Medvedev je ovom izjavom jasmo stavio do znanja  kakva će reakcija Moskve biti kad se Donjecka i Luganska republika, kao i Hersonska oblast, izjasne da će da se pripoje Rusiji. 

Rukovodstvo Rusije će, kao i u slučaju Krima, prihvatiti te želje, objašnjavajući da to nije prisilno ujedinjenje, već želja naroda.

Pljačka sopstvenih građana

To što zemlje G-7 nameravaju da smanje uvoz energenata iz Rusije je pljačka sopstvenih građana. Najavu zemalja G-7 da će pojačati sankcije Medvedev je prokomentarisao sarkazmom, kazavši da je mislio da će oni Rusiju pomoći materijalno da iskoreni nacizam u Ukrajini. Ocene Medvedeva pokazuju da su u Moskvi svesni da će sankcije dugo trajati i da se uopšte ne uzbuđuju šta će reći ministri spoljnih poslova "sedmorke" koja je tri dana razgovarala u Nemačkoj. U Moskvi su uvereni da će za njene energente biti dovoljno zainteresovanih kupaca van Evrope.
- Države G-7 pozivaju Kinu da ne pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i da ne pruži Rusiji vojnu pomoć. Ovo je nastavak direktne intervencije u unutrašnje stvari Kine i nagoveštaj da oni mogu da kazne Kinu ako se nešto dogodi - naveo je Medvedev.