25.05.2022.

14:45

Foto: tanjug

Planeta

ZAŠTO JE ORBAN UVEO VANREDNO STANJE? Tri su moguća razloga, dva ostavljaju Mađarima mogućnost saradnje sa Rusijom, dok poslednji...

Neposredno pre proglašenja vanrednog stanja u Mađarskoj, Viktor Orban je odbio da učestvuje u debati evropskih lidera o naftnom embargu koja će se održati sledeće nedelje. Mađarski premijer napisao je pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu rekavši da njegova zemlja ne može da podrži sankcije bez dodatnih detalja o tome kako će finansiranje EU pomoći Mađarskoj da se oslobodi zavisnosti od ruske nafte.

- Bilo bi kontraproduktivno razgovarati o paketu sankcija na nivou lidera bez konsenzusa - ​​napisao je Orban u pismu Šarlu Mišelu.

Postoji nekoliko mogućnosti šta znače potezi Viktora Orbana, ali je teško proceniti njihovu verovatnoću. Moguće opcije na koje Orban cilja mogu biti:

- U svakom slučaju, Orban želi da nastavi energetski posao sa Rusijom i Putinovim režimom.

- Mađarski premijer prikazuje Mađarsku kao žrtvu sankcija Rusiji i insistira na tome da EU nadoknadi sve troškove prelaska na mađarske energente koji neće zavisiti od Rusije. Smatra se i da Orban ne želi da prihvati druge linije nabavke energentima.

Informer

- Moguće je da Orban nema jasnu viziju svega što sledi, pa zapravo pokušava da igra više opcija računajući da će se u jednom trenutku prilagoditi opciji koja je optimalna.

Orban se nedvosmisleno ogradio od politike EU

- Videli smo kako rat i sankcije iz Brisela donose ekonomske probleme i drastični rast cena. Svet je na rubu ekonomske krize. Mađarska mora da ostane izvan ovoga rata te zaštititi svoju finansijsku sigurnost i porodice - poručio je on.