15.06.2022.

15:29

Foto: Pixabay

Planeta

TURSKA REKLA NE NATO! Ankara neće da učestvuje u pregovorima sa Finskom i Švedskom o Alijansi!

Kako se navodi, razgovori su za cilj imali pronalaženje rešenja za problem što Ankara ne odobrava da Švedska i Finska uđu u Alijansu. Prema izvorima, pre održavanja mogućih trilateralnih pregovora, Ankara je zahtevala da Helsinki i Stokholm daju konkretne predloge za prekid veza sa Radničkom partijom Kurdistana zabranjenom u Turskoj, za šta ih turska strana optužuje.


„Trilateralni sastanak uz posredovanje Alijanse bio je ‘krajnji cilj... ali do toga još nismo stigli’“, piše list, pozivajući se na izvor iz NATO-a.


Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.


U Kremlju su ocenili da ovakav korak predstavlja egzistencijalnu opasnost po državu, dok je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno izjavila da je Rusija upozorila Finsku i Švedsku na posledice njihovog ulaska u NATO.