• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.05.2022

07:00

Ankara blokirala ulazak dve skandinavske zemlje u NATO! Erdoganov ultimatum Ukinite sankcije i pustiću Finsku i Švedsku u NATO

Vesti

Ankara blokirala ulazak dve skandinavske zemlje u NATO! Erdoganov ultimatum Ukinite sankcije i pustiću Finsku i Švedsku u NATO

Podeli vest

Turski predsednik obustavio glasanje o zahtevima Helsinkija i Stokholma o prijemu u NATO. Izvori kažu da je tražio od Zapada da mu ukine sankcije uvedene zbog kupovine ruskog S-400 da bi promenio stav

Švedska i Finska juče su zvanično predale zahtev za članstvo u NATO paktu, ali je početak pregovora o tome Turska odmah blokirala. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je unapred najavio da neće dozvoliti širenje Alijanse, prema navodima izvora iz Ankare, dao je ultimatum Zapadu da će odblokirati taj proces tek kad mu ukinu sankcije uvedene zbog kupovine ruskog protivvazdušnog sistema S-400.


Hoće američke avione


Ambasadori Finske i Švedske juče su zvanično predali zahteve za pridruživanje NATO generalnom sekretaru tog vojnog pakta Jensu Stoltenbergu. Iako je 29 članica zapadnog vojnog bloka to podržalo, Ankara se usprotivila.


- Predstavnici Severnoatlantske alijanse na jučerašnjem sastanku okupili su se da bi otvorili pregovore sa Švedskom i Finskom, ali je Turska zaustavila glasanje o početku pregovora, tvrdeći da Stokholm i Helsinki podržavaju teroriste - preneli su zapadni mediji. Prethodno je američki Blumberg izvestio da je Turska predala čitavu listu zahteva Zapadu da bi pustila Finsku i Švedsku da uđu u NATO.


- Turska je tražila ukidanje sankcija koje su joj uvedene zbog kupovine ruskog S-400. Zahteva nastavak programa proizvodnje američkog F-35 u Turskoj, koji je obustavljen zbog sankcija, kao i isporuku već naručenih letelica F-16 i unapređene opreme za te avione - rekli su izvori iz Ankare za Blumberg.

Poštovanje

Ako smo saveznici, onda moramo da poštujemo i podržavamo zabrinutost Ankare za njenu bezbednost
Redžep Tajip Erdogan


Osim toga, Turska zahteva da Finska i Švedska priznaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) i grupe povezane sa njom kao terorističke organizacije, te da sledbenike imama Fetulaha Gulena takođe proglase teroristima.


- Ankara, osim toga, traži i da Helsinki i Stokholm ukinu trgovinski embargo koji su uveli Turskoj zbog Kurda - istakli su izvori bliski turskom predsedniku. Sam Erdogan juče je pozvao saveznike u NATO da poštuju i podrže zabrinutost Ankare za njenu bezbednost.


- Ako smo saveznici, onda moramo da poštujemo i podržavamo zabrinutost Ankare za njenu bezbednost, za njene granice. Vidimo da nema takvog odnosa prema nama - rekao je turski lider.
On je dodao da Ankara uvek podržava NATO savez i saveznički duh, ali da ne može da pristane na svaki predlog.

Foto: AP/Photo

Redžep Erdogan


- Ne možemo da pristanemo na savez sa zemljama koje podržavaju teroriste koji ugrožavaju bezbednost Turske - istakao je Erdogan. On je ponovio da delegacije Finske i Švedske ne moraju da dolaze u Tursku radi razgovora o članstvu te dve zemlje u NATO. - Već sam rekao da ne treba da se muče. Nema smisla, nema potrebe za tim. Nećemo dva puta napraviti istu grešku - naglasio je Erdogan.

Milanović: Hrvatska da brani svoje interese kao Turska

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je juče da bi na primeru Turske, koja je blokirala ulazak Finske i Švedske u NATO, njegova zemlja trebalo da nauči kako se brane nacionalni interesi. Milanović, koji je pretio da će blokirati proširenje NATO sve dok BiH ne dobije poziv za članstvo, na vanrednoj konferenciji za novinare rekao je da Hrvatska čini sve suprotno svojim interesima.


- Videli smo, Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO. Sastao se Severnoatlantski savez, ali nisu ništa odlučili jer je Turska protiv. Zato NATO nije doneo nikakvu odluku - rekao je Milanović.


Prema njegovim rečima, Švedska ne može da očekuje od Turske da odobri njeno članstvo u NATO dok joj ne vrati "teroriste". - Tražili smo da nam isporuče 33 terorista, nisu to učinili. Ne isporučujete nam teroriste, a onda očekujete da vas podržimo po pitanju članstva u NATO. Alijansa je bezbednosna organizacija, tako da nećemo dopustiti da ta organizacija bude lišena bezbednosti - pojasnio je Erdogan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija