18.06.2022.

15:00

Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

Planeta

VELT: TAJNI ZAHTEVI EVROPE ZELENSKOM?!

Kako navodi list, dok su bili u Kijevu, Olaf Šolc, Emanuel Makron i Mario Dragi zalagali su se za davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Zauzvrat, šefovi država i vlada 'iza zatvorenih vrata' najverovatnije su ubedili Zelenskog da sedne za pregovarački sto sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom", navodi Velt, preose RIA novosti.

To su uradili - zbog sebe. Ekonomska šteta koju su ove evropske zemlje pretrpele usled posledica krize je sve veća i teže nadoknadiva.

"Ekonomski rast je usporen, inflacija je dostigla rekordan nivo", podseća Velt.

Pored toga, zapadnoevropski lideri su došli u Kijev sa svojim ličnim planovima, navodi se u članku. Tako je Makron, koji se poslednjih nedelja pretvorio u "pragmatičara", koga je, s obzirom na ekonomske posledice krize, više brinuo njen kraj nego integritet Ukrajine, želeo je da "razjasni svoju poziciju".

Istovremeno, italijanski premijer Dragi je svojim učešćem na skupu nastojao da pokaže status Rima kao jednog od glavnih aktera u Evropskoj uniji.

Informer

Olaf Šolc i Emanuel Makron sa Zelenskim u Kijevu

"Ali, kao i Makronu, za Dragija je takođe važno da se kriza završi što je pre moguće. Situacija u Italiji postaje sve neprijatnija: ako se produktivnost privrede ne oporavi usled sukoba, stabilnost zemlje zemlja će biti u pitanju", rezimira Velt.

Šef ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je ranije da su destruktivne akcije Sjedinjenih Država , Britanije i drugih zemalja NATO-a da Kijev napumpavaju oružjem i podstiču nacistička osećanja dovele do prekida rusko-ukrajinskog dijaloga. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je istakao da svu odgovornost za prekid mirovnih pregovora snose Kijev i njegovi "zapadni mentori".