21.06.2022.

19:26

Foto: Reuters

Planeta

AKO OVE ZIME ISKLJUČE GAS, SPALIĆEMO SVE DA UGREJEMO NAROD! Majstori, dovoljno je da zamolite Ruse i stvar je rešena - ali vi bi da RUŠITE PUTINA!

- Ako ove zime isključe gas, spalićemo sve što budemo mogli kako bi ugrejali naše ljude i proizveli struju - rekao je Bartuška, prenosi list „Euraktiv".

Istovremeno je apelovao da se ubrza prelazak na zelene izvore energije, ali je priznao da to neće biti lako i da će to zahtevati određeno vreme.

Predstavnik češke vlade takođe je istakao da diversifikacija isporuka gasa, za koju se zalaže EU, može biti postignuta ukoliko evropski uvoznici uspeju da potpišu dugoročne ugovore.

- Razgovarali smo sa potencijalnim dobavljačima tečnog prirodnog gasa i svi oni su zainteresovani za dugoročne ugovore - na 20 ili 15 godina, ali većina njih bi htela ugovor na 20 godina - rekao je Bartuška.

Predsednik Rusije je 31. marta potpisao ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom" da prebaci ugovore u rublje. 

On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.

Rat u Ukrajini možete pratiti na našem blogu iz munuta u minut!