23.06.2022.

19:01

Foto: Reuters

Planeta

"SEVERNI TOK" ĆE BITI ISKLJUČEN NA 10 DANA! Nemačka na aparatima, pitaju se da li će biti pokrenut protok gasa!

Prema pisanju lista, prošlonedeljno smanjenje protoka gasa za 60 odsto od strane "Gasproma" zbog tehničkog problema sa delovima doprinosi bojazni da bi snabdevanje moglo biti potpuno obustavljeno, što dolazi u trenutku kada EU pokušava da dopuni svoje rezerve gasa uoči zimske sezone.

"Gaspromov" gasovod "Severni tok" se održava svake godine sredinom jula. Datum za izvođenje radova potvrđen je ranije ovog meseca, odnosno od 11. do 21. jula, a nemačka federalna mrežna agencija je upozorila da će tokom desetodnevnog perioda transport gasa kroz gasovod biti nemoguć.

Poslednjih godina, nedostatak snabdevanja "Severnim tokom" zbog održavanja kompenzovan je povećanim protokom kroz Ukrajinu ili Poljsku. Međutim, razni zvaničnici i predstavnici industrije rekli su da se plaše da Rusija to možda neće učiniti ovog puta, ostavljajući kontinent da se suoči sa nestašicom gasa.

Nemačka vlada je danas proglasila drugi stepen „uzbune“ svog trostepenog plana za vanredne situacije sa gasom. Prema Federalnoj agenciji za mreže, situacija sa snabdevanjem gasom je trenutno stabilna, ali ako rusko snabdevanje gasovodom "Severni tok" ostane na trenutno niskom nivou, Nemačka će se boriti da popuni svoje skladište do 90% do decembra.