02.07.2022.

20:40 >> 14:37

Foto: Tanjug/AP

Planeta

129. DAN RATA! LNR NAJAVIO DA ĆE DO KRAJA DANA OSLOBODITI BELOGOROVKU! Rusija i zvanično istupila iz Saveta Evrope! (FOTO, VIDEO)

21.20 - Ruska ofanziva se nastavlja

Snage LNR i ruska vojska planiraju da do kraja dana oslobode Belogorovku u blizini Lisičanska, rekao je pripadnik 6. kozačkog puka "Platov".

20.40 - Rusija i zvanično istupila iz Saveta Evrope

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je danas ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Saveta Evrope.

Rusija je pristupila Savetu Evrope pre 26 godina, a 15. marta ove godine započela je proces istupanja iz Saveta Evrope, navodi Tass

19.05 - Ukrajina izvela napad na vojne objekte Belorusije

18.15 - Lisičansk je u rukama Rusa

Grad Lisičansk je pod kontrolom udruženih snaga LNR i ruske vojske, javili su izveštači.

Napuštajući grad ukrajinske snage su uništile niz zgrada u kojima je smeštena administracija grada, uključujući sedište gradonačelnika.

Informer

17.55 - Sutra ističe rok za 70 ruskih diplomata da napuste Bugarsku

Sutra ističe rok za odlazak 70 ruskih diplomata iz Bugarske. Odluku o njihovom proterivanju donela je vlada smenjenog premijera Kirila Petkova, zbog, kako je ranije saopšteno, sumnje da su se bavili špijunažom.

17.30 - Maročko: Snage Ukrajine u Lisičansku izgubile borbenu sposobnost

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Andrej Maročko izjavio je danas da su ukrajinske snage u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, izgubile borbenu sposobnost i kontrolu.

Maročko je za RIA Novosti rekao da u Lisičansku i dalje postoje loaklni centri otpora ukrajinskih snaga, ali da su oni beznačajni.

17.00 - PostEvropa suspendovala članstvo pošti Rusije i Belorusije

Udruženje evropskih državnih poštanskih operatera PostEvropa (PostEurop) saopštilo je danas da je suspendovalo članstvo pošti Rusije i Belorusije.

Odluku je doneo upravni odbor, uzimajući u obzir situaciju u Ukrajini „i kao rezultat zahteva velikog broja članova PostEvrope“, prenosi Interfaks. Prema odluci, privremena suspenzija članstva Pošte Rusije i Belpošte važi do Generalne skupštine udruženja, koja je zakazana za 5. oktobar.

16. 50 -  Snage Ukrajine u Lisičansku izgubile borbenu sposobnost

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Andrej Maročko izjavio je danas da su ukrajinske snage u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, izgubile borbenu sposobnost i kontrolu.

Maročko je za RIA Novosti rekao da u Lisičansku i dalje postoje loaklni centri otpora ukrajinskih snaga, ali da su oni beznačajni.

Agencija navodi da sa izuzetkom Lisičanska, na teritoriji Luganske oblasti gotovo da nema pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Prethodno je lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov objavio da su ruske snage i pripadnici milicije samoproglašene LNR ušle u centar Lisičanska, grada na istoku Ukrajine oko koga su proteklih snaga vođene žestoke borbe.

16.10 -  Peskov o mogućnosti rata "SVIH PROTIV SVIH"!

14.36 - Kadirov: Lisičansk je naš!

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage već ušle u centar Lisičanska.

- Lisičansk je naš, savezničke snage su već u centru grada - kazao je Kadirov u snimku koji je objavio na Telegramu.

14.16 - Zatvara se ruski obruč oko Lisičanska

14.13 - DNR: Za 24 sata poginulo više od 60 ukrajinskih vojnika

U borbama sa pripadnicima Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), proteklog dana poginulo je više od 60 ukrajinskih vojnika, izjavio je danas zamenik načelnika milicije DNR Eduard Basurin.

"Snage Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije su izbacile iz stroja više od 60 ukrajinskih vojnika", rekao je Basurin i dodao da su jednice DNR u protekla 24 časa uništile pet ukrajinskih oklopnih transportera i sedam motornih vozila, prenosi TAS S.

Portparol ministarstva odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko je rekao da je 46 ukrajinskih vojnika poginulo u borbi sa snagama LNR tokom proteklog dana, da je uništeno šest oklopnih transportera i četiri motorna vozila.

13.47 - Rogozin o NATO strategiji i vukovima

12.24 - Ruska vojska: Tri ukrajinska bataljona kod Lisičanska izgubila više od polovine vojnika

Ruska vojska je jugozapadno od Lisičanska za protekla 24 časa likvidirala više od 50 odsto ljudstva tri ukrajinska bataljona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pored toga, visokopreciznim naoružanjem ruska vojska je likvidirala i 120 ukrajinskih vojnika i 15 jedinica vojne tehnike 30. mehanizovane ukrajinske brigade. Takođe, visokopreciznim oružjem uništena su i tri skladišta sa municijom, kao i pet komandna centra ukrajinskih snaga u DNR.

Uništena su i četiri ukrajinska višecevna raketna lansera koja su korišćena za granatiranje Donjecke Narodne Republike, kao i 39 komandnih centara i dva skladišta municije kod Nikolajeva.
Istovremeno, ruske protivvazduhoplovne snage su oborile jedan ukrajinski MiG-29 i 19 bespilotnih letelica iznad Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iznad Harkovske i Zaporoške oblasti.

09.18 - Granatiranja, dvoje civila stradao u Jasinovati, 20 ranjeno

Ukrajinske snage su za protekla 24 sata 43 puta granatirali teritoriju Donjecke Narodne Republike, saopštio je Zajdenički centar za kontrolu primirja.

Kako je precizirano, ispaljeno je ukupno 327 projektila usled čega su poginula dva civila u Jasinovati, a ranjeno još 20. U granatiranju je oštećeno 19 stambenih i četiri objekata civilne infrastrukture.

08.21 - Specnaz koristi minobacače "gal"

Ruske specijalne jedinice „Specnaz“ u Ukrajini koriste nečujne minobacače "gal" uz pomoć kojih likvidira ukrajinske grupacije za diverzije i izviđanje, izjavio je za Sputnjik neimenovani izvor dobro upoznat sa situacijom na terenu.
U pitanju su minobacači 2B25 „gal“ koji prilikom ispaljivanja granate izdaju veoma slab zvuk, a minimalizovan je i dimni trag, kao i bljesak. Upravo te karakteristike, kako je objasnio izvor, omogućava ruskim specijalnim snagama da izvode neočekivane i brze napade.

07.36 - Pukovnik Baranec: Amerika "generalni direktor" u Evropi

07.00 - SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 820 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara.

Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade. Pentagon je najavio i da će Ukrajini poslati 150.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetra, prenosi AP.

Ovo je 14. paket vojnog naoružanja i opreme koji Pentagon šalje Ukrajini od avgusta 2021. godine. Ukupno, SAD su poslale Ukrajini pomoć u naoružanju i vojnoj obuci u vrednosti od 8,8 milijardi dolara.

06.57 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimak rada tenkova T-80BV i oklopnih transportera BTR-82A Korpusa marinaca

06.53 - Ukrajina: Jake eksplozije u Nikolajevu

Snažne eksplozije potresle su rano jutros ukrajinski grad Nikolajev, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, samo dan nakon što su ukrajinske vlasti potvrdile da je najmanje 21 osoba poginula u ruskom napadu na civilne objekte u blizini crnomorske luke Odese.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se pre eksplozija širom Nikolajevske oblasti, koji se graniči sa važnom ukrajinskom lukom Odesom, navodi britanska agencija.

"U gradu su snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!" napisao je na Telegramu gradonačelnik Nikolajeva.

Još nije poznato šta je uzrok ovih eksplozija, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi ovaj izveštaj.

Prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti,eksplozije su juče sravnile deo jedne stambene zgrade u Serhijevki, na jugu Ukrajine, blizu Odese, dok su njeni stanovnici spavali.


U svom noćašnjem obraćanju predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija sprovodi terorizam protiv gradova i stanovnika Ukrajine nakon smrtonosnog raketnog napada na Odesu u kome je prema poslednjim podacima ukrajinskih vlasti poginula 21 osoba, a više desetina njih ranjeno.

Govoreći o raketnom napadu na Serhijivku, Zelenski je rekao da to nije jedan udar i nije nesreća, kako ruski mediji svakodnevno govore, preneo je Si-En-En.

"Ovo je ciljani ruski raketni napad, ruski teror protiv naših gradova, naselja, naših ljudi - odraslih i dece", istakao je ukrajinski predsednik.

Kremlj je juče demantovao tvrdnje da su ruske rakete pogodile civilne objekte u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa.

"Ruska vojska tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini izbegava da pogađa civilne objekte kako bi u potpunosti bila fokusirana na vojne ciljeve i mesta za obuku plaćenika", saopštio je juče medijima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je podsetio i na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji u više navrata naglasio da mete ruske operacije nisu civilni ciljevi i civilna infrastruktura, preneo je TAS S.

06.45 - DNR: Podignute optužnice protiv još dvojice plaćenika Britanca

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) podigle su optužnicu protiv još dvojice britanskih plaćenika, po istim optužbama kao i protiv trojice ranije osuđenih stranaca, javila je Donjecka novinska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.

Istražitelji DNR optužili su dvojicu britanskih državljana Dilana Hilija i Endrjua Hila, zarobljene u fabrici Iljiča u Marijupolju i u Nikolajevskoj oblasti, da su učestvovali u neprijateljskim dejstvima u Ukrajini kao plaćenici, izjavio je u petak za TAS S izvor u policiji DNR, dodajući da oni odbijaju da svedoče.

U toku je istražna operacija, istražitelji traže dokaze o zločinima koje su počinili Britanci jer ne žele da svedoče i odbijaju da sarađuju, rekao je izvor. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 29. aprila video snimak ispitivanja Hila, koji se predao ruskim snagama u oblasti Nikolajev. Zarobljeni britanski plaćenik imao je informacije o masovnoj grobnici sa 280 civila u blizini Irpena i Buči u Kijevskoj oblasti.